Ravnatelj Branko Peran razgovarao s predstavnicima SDLSN o položaju zaposlenih u zatvorskom sustavu

Ravnatelj Branko Peran razgovarao s predstavnicima SDLSN o položaju zaposlenih u zatvorskom sustavu

Peran_svi

Predsjednica Odbora pravosudne policije SDLSN Jasna Stilinović, sindikalni povjerenik Kaznionice u Lepoglavi Željko Funda, ravnatelj Branko Peran i predsjednik Sindikata Boris Pleša

(SDLSN, 1. travnja 2010.) Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav, mr. sc. Branko Peran razgovarao je jučer s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH o položaju zaposlenih u zatvorskom sustavu.

sdlsn_www220Povod razgovoru je postupak donošenja pravilnika o unutarnjem redu Ministarstva pravosuđa, koji je u tijeku, odnosno odgovarajuće vrednovanje poslova koje obavljaju zaposlenici zatvorskog sustava, pravosudni policajci, službenici i namještenici.
Predstavnici SDLSN istaknuli su kako sustav čak i u uvjetima recesije bilježi konstantan rast “broja noćenja”, kao i “uglednih gostiju”, a da to ne istovremeno ne prati i odgovarajući rast broja zaposlenih, a kamoli plaća srazmjerna opterećenju, odgovornosti i ugrozi života i zdravlja zaposlenih.
Velik broj prekovremenih sati do kojeg nužno dolazu uslijed premalog broja zaposlenih u odnosu na gotovo 5.000 zatvorenika u sustavu koji je kapacitiran za 3.500 “korisnika” i posljedičan “zamor materijala” pravosudnih policajaca zbog kojeg trpe i njihove obitelji, problem obavljanja poslova više radnih mjesta od strane jednog zaposlenog i premali iznos dodatka za posebne uvjete rada zaposlenicima u sustavu koji su u cjelodnevnom ili pretežitom kontaktu sa zatvorenicima samo su neke teme koje su dodatknute na sastanku.
Peran220SDLSN stoga predlaže propisivanje većeg broja radnih mjesta koja će se poklapati sa stvarnim stanjem stvari, kao i većeg spektra dodataka na posebne uvjete rada, analogno rješenjima u javnim službama poput zdravstva i socijalne skrbi u kojima zaposlenik starta s 5 odnosno 10 posto dodataka na posebne uvjete rada samom činjenicom da radi u sustavu zdravstva i socijalne skrbi.
Pri tome su predložili da se suradnja socijalnih partnera odvija na način da zajednički “guraju” rješenja koja idu u prilog promicanju položaja zaposlenika zatvorskog sustava, poput sinergijske suradnje koja je ostvarena prilikom kolektivnih pregovora za Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u koji je na prijedlog SDLSN ugrađena obveza obračuna dodataka za posebne uvjete rada kod prekovremenog rada.
Ravnatelj Peran naglasio je potrebu dobre suradnje sa sindikatima u sustavu i dodao kako se u Upravi za zatvorski sustav osobno zalaže i traži da se sva prava iz Kolektivnog ugovora poštuju u punom opsegu, a otvorena pitanja i problemi rješavaju sukladno pozitivnim propisima i objektivnim mogućnostima u uvjetima recesije.