RAVNATELJ SAKRIO MERCEDES U ARHIVI

dziv_jl020409_mercedes

ZAGREB – Ravnatelj Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, Željko Topić, svoj Mercedes E280 CDI skriva u arhivi, među papirima i stolovima, dok je arhiva JL_logopremještena na prvi kat na otvorenu recepciju.

Topić ovisno o raspoloženju vozi svoj Mercedes ili službeni Audi A6 za kojeg ima službenu garažu u Vukovarskoj ulici, piše u dopisu djelatnika Zavoda koji su jučer poslali fotografije automobila te dopis Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

dziv_jl020409_dopis

Djelatnici upozoravaju da osim “garaže”, postoji i posebna recepcija na prvom katu zgrade u kojoj se nalazi uredski prostor, iako u prizemlju već postoje dvije službene recepcije na kojima je angažirana i zaštitarska služba. Takva dodatna recepcija, navode djelatnici u dopisu, proračun godišnje košta 120 tisuća kuna.

SDLSN od Vlade RH odmah je zatražio hitnu unutarnju kontrolu trošenja proračunskih sredstava u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, izvješće o utvrđenom stanju te o poduzetim mjerama. (bo)

dziv_javno020409_mercedes

U situaciji kada su sindikati pokleknuli pred argumentima Vlade o teškoj gospodarskoj situaciji, mogućnošću otkazivanja kolektivnog ugovora i čvrstim uvjeravanjima kako u proračunu više nema mjesta za uštede te su potpisali i sporazum o smanjenju plaća u javno_za_printdržavnim tijelima, državni službenici gotovo svakoga dana ukazuju na to kako se proračunske kune olako troše kada su u pitanju dužnosničke privilegije, ali i na moguće zlouporabe položaja.

Tako su djelatnici Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo upozorili na ničim opravdan previsoki dužnosnički standard službenog prijevoza i opremanja Zavoda, stoji u priopćenju iz SDLSN-a.

Navodi se kako Željko Topić, ravnatelj DZIV-a, ovisno o raspoloženju vozi malo Audi 6, a malo Mercedes E280 CDI koji, uz postojeću službenu garažu na lokaciji Vukovarska 78, skriva u arhivi “garažiranog” među papirima i stolovima, dok je arhiv smješten na otvorenoj recepciji.

Ministrima zrakoplovi, direktorima Mercedesi

Djelatnici također upozoravaju na činjenicu da DZIV raspolaže i posebnom recepcijom na prvom katu zgrade u kojoj ima uredski prostor, iako u prizemlju već postoje dvije recepcije na kojima je angažirana i zaštitarska služba. Ovakva dodatna recepcija, prema navodima djelatnika, proračun godišnje košta 120.000 kuna.

SDLSN od Vlade RH traži hitnu unutarnju kontrolu trošenja proračunskih sredstava u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, izvješće o utvrđenom stanju i poduzetim mjerama i istovremeno predlaže Vladi donošenje odluke o utvrđivanju standarda kada su u pitanju službena vozila dužnosnika i rukovodećih službenika.

Za kraj se sindikati pitaju bi li vozilo, npr. Golf ipak bilo primjerenije ravnatelju jednog državnog zavoda od Mercedesa? I bi li ministri, budući da ravnatelji zavoda voze Mercedese, trebali kupiti zrakoplove?

Priča stara više od godinu dana

No, iz DZIV-a poručuju kako u cijelom slučaju nema ničega spornog što je, uostalom, pokazala i izvanredna istraga provedena u ožujku prošle godine, kao i redovna godišnja revizija čiji su rezultati u DZIV stigli u ponedjeljak. Naime, sporni automobil nabavljen je još 2007. godine i to, doznajemo iz DZIV, putem javnog natječaja objavljenog u Narodnim novinama.

– Istina je da ravnatelj Topić koristi oba automobila, jedan je stariji, a drugi noviji, no riječ je o službenim automobilima koji su nabavljeni u skladu sa zakonom i koji se služe isključivo za službene svrhe – tvrde iz DZIV. Također, napominju, arhiva o kojoj se priča u biti je dio garaže kojom se koriste zaposlenici Zavoda i u kojoj se ne čuvaju nikakvi važni dokumenti.

Dodaju i da postoji potreba za dodatnom recepcijom jer se na nju primaju isključivo stranke, odnosno strane delegacije koje dolaze u DZIV, što nije slučaj s “donjom” recepcijom koja je u biti zajednička svim korisnicima zgrade u Vukovarskoj 78.

Državni zavod za intelektualno vlasništvo
RAVNATELJ SAKRIO MERCEDES U ARHIVI

DZIV_mercedes

Dok je Mercedes “parkiran” u arhivi Zavoda, ravnatelju je na raspolaganju službeni Audi 6

sdlsn_www220(SDLSN, 2. travnja 2009.) U situaciji kada su njihovi sindikati pokleknuli pred argumentima Vlade o teškoj gospodarskoj situaciji, mogućnošću otkazivanja kolektivnog ugovora i čvrstim uvjeravanjima kako u proračunu više nema mjesta za uštede i potpisali sporazum o smanjenju plaća u državnim tijelima, državni službenici gotovo svakoga dana ukazuju na to kako se proračunske kune olako troše kada su u pitanju dužnosničke  privilegije, ali i na moguće zlouporabe položaja.

DZIV_predstavka

Tako je SDLSN jučer dobio predstavku djelatnika Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo koji i fotografijama upozoravaju na ničim opravdan previsoki dužnosnički standard službenog prijevoza i opremanja Zavoda.
U predstavci se navodi da ravnatelj DZIV-a, Željko Topić, ovisno o raspoloženju, vozi malo Audi 6, a malo Mercedes E280 CDI kojeg, uz postojeću službenu garažu na lokaciji Vukovarska 78, skriva u arhivi “garažiranog” među papirima i stolovima, dok je arhiva smještena na otvorenoj recepciji.
Djelatnici također upozoravaju na činjenicu da DZIV raspolaže i posebnom recepcijom na prvom katu zgrade u kojoj ima uredski prostor, premda u prizemlju već postoje dvije recepcije na kojima je angažirana i zaštitarska služba.
Ovakva dodatna recepcija, prema navodima djelatnika, proračun godišnje košta 120.000 kuna.

DZIV_recepcija

I dok Sindikat pred svojim članstvom i javnošću brani sporazum o smanjenju plaća koji je potpisao, između ostalog i argumentima o potrebi zajedništva i solidarnosti u teškim vremenima, ovakvi ga primjeri trošenja proračunskog novca dovode u situaciju preispitivanja odluke o potpisivanju sporazuma.
Stoga SDLSN od Vlade RH traži hitnu unutarnju kontrolu trošenja proračunskih sredstava u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, izvješće o utvrđenom stanju i poduzetim mjerama i istovremeno predlaže Vladi donošenje odluke o utvrđivanju standarda kada su u pitanju službena vozila dužnosnika i rukovodećih službenika. Možda bi vozilo klase Golfa ipak bilo primjerenije vozilo za ravnatelja jednog državnog zavoda od Mercedesa.
Ako ravnatelji zavoda voze Mercedese, znači li to da ministrima treba kupiti zrakoplove?