Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Damjanović razgovarao s predstavnicima sindikata

Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Damjanović razgovarao s predstavnicima sindikata

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(SDLSN, 26. ožujka) Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Ivan Damjanović sa suradnicima razgovarao je danas s predstavnicima sindikata koji djeluju u Ministarstvu, najavivši dobru praksu razmjene mišljenja i ukazivanja na probleme u radu sa sindikalnim predstavnicima. Damjanović je istaknuo kako je partnerstvo Uprave kojoj je na čelu sa sindikatima osnov za dobar odnos i unaprjeđenje rada. “I dosad sam mnogo polagao u suradnju sa sindikatima, na radnom mjestu u zagrebačkom zatvoru, a to namjeravam i dalje“, rekao je Damjanović. Sindikati i zatvorski sustav dobro surađuju, smatra Damjanović. U ovoj proračunskoj godini dodatno će se poboljšati uvjeti rada kroz nabavu specijalnih vozila, unifikaciju i zamjenu postojećih odora, zamjenu različitih vrsta oružja za novo i standardizirano naoružanje. Za rad uprave u ovoj je godini osigurano 60 milijuna kuna proračunskog novca što je nedovoljno, konstatirao je Damjanović, ali i dodao kako će se truditi da državni službenici i namještenici to ne osjete. Smatra i kako su malo koji službenici sa SSS tako dobro plaćeni kao oni unutar pravosudne policije. Kad se tome pridodaju prava koja su im osigurana kolektivnim ugovorom situacija je još bolja, rekao je Damjanović.

Marijan Brnad, predsjednik Odbora pravosudne policije SDLSN, izrazio je zadovoljstvo održavanjem sastanka s predstavnicima sindikata, a posebice činjenicom da je na čelo uprave došao čovjek koji dolazi iz zatvorskog sustava. Međutim, dodao je i kako je potrebno što prije riješiti pitanje nedostatnog broja pravosudnih policajaca po ustanovama. Brnad smatra kako se manjak pravosudnih policajaca ne može kompenzirati OLYMPUS DIGITAL CAMERAprekovremenim radom postojećih pravosudnih policajaca u nedogled, budući da zbog toga često trpi njihov obiteljski život i obveze. Sindikalni povjerenik SDLSN u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, Branko Svržnjak, govorio je o problemu namješetnika poput čistačica i brijača koji dolaze u neposredni kontakt sa zatvorenicima, ali im svejedno nije priznat dodatak na posebne uvjete rada ni beneficirani radni staž. Dodao je i kako je namještenicima koji su promaknuti u službenike time učinjena medvjeđa usluga, jer su zbog toga morali polagati državni stručni ispit, a to im nije donijelo poboljšanja u vidu veće plaće. Govorio je i o problemu obraćuna uvećanja osnovne plaće temeljem ostvarenog noćnog, prekovremenog ili rada subotom i nedjeljom, u kojim slučajevima se događa da se prvo osnovna plaća umanji za dodatke, pa se tek onda obraćunavaju prekovremeni sati, umjesto da se dodaci kumuliraju kako to predviđa kolektivni ugovor. Tajnik SDLSN Siniša Kuhar skrenuo je pozornost na nejednako postupanje unutar Uprave, koje se očituje u činjenici da se za ista radna mjesta, kao što je npr. radno mjesto računovodstvenog referenta u jednoj zatvorskoj ustanovi ostvaruje dodatak na uvjete rada i beneficirani radni staž, a u drugoj ne, priloživši prepisku s Upravom u konkretnom slučaju. Kuhar je dodao kako se nada da će se izrečena spremnost na suradnju sa sindikatima kao socijalnim partnerima i konkretizirati kroz dostavu važnih odluka na očitovanje sindikalnim predstavnicima, kako to nalaže članak 75. Kolektivnog ugovora.

Sindikalni predstavnici upozorili su i na problem bolovanja za vrijeme kojeg zaposlenici primaju umanjenu plaću premda je bolovanje često u neposrednoj vezi ili je izravna posljedica posla, kao što je to slučaj s psihičkim tegobama zbog izloženosti stresu ili npr. zaraženost ospicama.

Također, postavljeno je i pitanje zaposlenika na poslovima osiguranja sudova, budući da za njih ne postoje opisi radnih mjesta i ovlasti koje iz toga proizlaze, a nisu česti slučajevi da ih se na nekim sudovima tretira kao sudske tekliće, što zasigurno ne bi trebala biti njihova funkcija.

Ravnatelj Damjanović zaključio je kako se na rješavanju nekih od spomenutih problema već radi, te dodao kako u Upravi ne nedostaje novih ideja kako unaprijediti sustav.