RAZLIČITI MINISTRI JEDNAKO NE POŠTUJU ZAKON

RAZLIČITI MINISTRI JEDNAKO NE POŠTUJU ZAKON

Ni Baukov plan prijama u državnu službu danas, ni Mlakarov jučer nisu usklađeni s odredbama Zakona o državnim službenicima i zorno pokazuju da se vlast mijenja, ali ministarska čud ne

2-eggs_final

Kao jaje jajetu nalikuju Bauk i Mlakar kad je u pitanju poštivanje Zakona o državnim službenicima

(SDLSN, 1. listopada 2012.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, povodom donošenja Plana prijama u državnu službu u tijela državne uprave i stručne službe i urede Vlade Republike Hrvatske za 2012. godinu, koji potpisuje Arsen Bauk, danas “reprizira” svoju vijest iz 2010. godine, kada je isti takav plan, ali za 2010. godinu, donio tadašnji ministar uprave Davorin Mlakar.

sdlsn_www220Naime, oba plana nisu usklađena s odredbama Zakona o državnim službenicima i zorno pokazuju da se vlast mijenja, ali ministarska čud ne.
Sukladno ovom zakonu, planom prijma utvrđuje se stvarno stanje popunjenosti radnih mjesta u državnom tijelu, potreban broj državnih službenika na neodređeno vrijeme, planira se broj vježbenika i prijam u državnu službu na određeno vrijeme zbog povećanog opsega posla.
Planom se utvrđuje i popunjenost radnih mjesta u državnom tijelu pripadnicima nacionalnih manjina i planira njihovo zapošljavanje.

prijam_cl42

Međutim, jedino što plan za 2012. godinu sadrži jesu podaci o broju službenika koje treba zaposliti radi provedbe IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) programa i izvršavanja obveza prema Europskoj uniji.
O važnosti objave podataka u planu prijma koji se odnose na stvarnu popunjenost radnih mjesta u državnim tijelima, odnosno broj zaposlenih, u trenutku kad se govori o smanjenju državne uprave i javnog sektora za 20.000 službenika i namještenika ne treba posebno govoriti.

prijam_tablica2008_velika

Ovako izgleda plan prijma usklađen sa Zakonom o državnim službenicima (klikni na sliku za uvećanje)

Znakovito je i zabrinjavajuće da odredbe Zakona o državnim službenicima koje se odnose na plan prijma u državnu službu ne poštuje upravo središnje tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose – Ministarstvo uprave.
Radi se o tijelu koje obavlja upravni i inspekcijski nadzor nad tijelima državne uprave i nadzire provedbu zakona i drugih propisa te zakonitost rada i postupanja tijela državne uprave, koje ovakvim postupanjem diskreditira vlastitu ulogu u sustavu državne uprave.
Kako nad Ministarstvom uprave nema tko provesti upravni nadzor, ostaje jedino mogućnost da Vlada Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sustavu državne uprave, raspravi stanje u tom državnom tijelu, ali je tako nešto malo vjerojatno pa i u budućnosti možemo očekivati da Ministarstvo uprave poštuje odredbe Zakon o državnim službenicima u mjeri koju će proizvoljno odrediti. S. Kuhar

Pročitajte još…