Reagiranje Državnog zavoda za statistiku na članak “Odbor državne uprave SDLSN o promjeni statusa djelatnika ureda državne uprave”

Reagiranje Državnog zavoda za statistiku na članak “Odbor državne uprave SDLSN o promjeni statusa djelatnika ureda državne uprave”

sdlsn_www220(SDLSN, 27. siječnja 2010.) Sindikat je danas zaprimio reagiranje ravnatelja Državnog zavoda za statistiku, dr. sc. Ivana Kovača, na članak o promjeni statusa djelatnika ureda državne uprave koji rade na poslovima statistike.

U reagiranju je ravnatelj Kovač zapravo odgovorio na pitanja postavljena na sjednici Odbora državne uprave SDLSN, a koja se tiču mogućih otkaza, odnosno novog zapošljavanja kao posljedice preuzimanja poslova statistike i djelatnika koji na tim poslovima rade, ali ne i odgovarajućeg broja službenika i namještenika koji obavljaju pomoćno-tehničke, administrativne i računovodstvene poslove.

No, da ne duljimo, promptni odgovor ravnatelja DZS-a, koji ocjenjujemo pozitivnim doprinosom socijalnom dijalogu u državnoj upravi, prenosimo u cijelosti, prepuštajući Vašoj prosudbi jesu li njime otklonjene bojazni Sindikata te pozivamo i druge čelnike državnih tijela koji čitaju naše web stranice na jednaku interakciju kada su u pitanju njihovi resori i pitanja koja postavlja Sindikat.

DZS_reagiranje2701101_1

Odbor državne uprave Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske održao je 21. siječnja 2010. sjednicu na kojoj je između ostalih pitanja razmatrano i preuzimanje službenika i namještenika iz županijskih ureda državne uprave od strane Državnog zavoda za statistiku, koji su u trenutku stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službenoj statistici (Narodne novine broj 75/09) zatečeni na obavljanju poslova službene statistike.

U vezi s istaknutim pitanjima vezanim uz njihovo preuzimanje želimo Vam dati određena pojašnjenja.

dzs_ivan_kovac240U provedbi navedenog Zakona Državni zavod za statistiku preuzeo je od županijskih ureda državne uprave 195 osoba koje su u skladu s rješenjima o rasporedu obavljali poslove službene statistike i to iz 20 županijskih ureda i 43 ispostave. Sve preuzete osobe su državni službenici – statističari.

Imajući u vidu odredbu o preuzimanju službenika i namještenika koji su u trenutku stupanja na snagu spomenutog zakona zatečeni na obavljanju poslova službene statistike Zavod nije preuzeo službenike ili namještenike koji u županijskim uredima državne uprave obavljaju zajedničke ili pomoćno-tehničke poslove (računovodstvo, otprema, čišćenje, održavanja, zaštite i dr.), te je svim uredima ponudio potpisivanje sporazuma kojima bi se uredilo daljnje obavljanje određenih pomoćno-tehničkih poslova od strane ureda državne uprave, a za potrebe statistike.

Dio ih je prihvatio i sklopljeni su sporazumi, a dio je odbio sklapanje ponuđenog sporazuma uz obrazloženje da nemaju dovoljno djelatnika, da nemaju pravnu osnovu za obavljanje i naplaćivanje usluga drugim institucijama (otprema pošte, čišćenje) odnosno da su određene poslove i sami povjerili vanjskim izvršiteljima (održavanje opreme, zaštita i sl.).

Poslove računovodstva, urudžbiranja, otpreme, pismohrane i drugih poslova vezanih uz rad područnih jedinica obavljat će postojeći djelatnici u Zavodu. Obavljanje ostalih pomoćno-tehničkih poslova Zavod će riješiti u okviru pravnih mogućnosti, uz poštivanje Odluke o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, stručnim službama i uredima Vlade Republike Hrvatske (NN broj 153/09).

DZS_reagiranje270110_2

Pročitajte još…