REAGIRANJE NA ČLANAK “Nitko nema petlje ukinuti županije i uvesti regije”

REAGIRANJE NA ČLANAK “Nitko nema petlje ukinuti županije i uvesti regije”
Službenici u županijama se ne “gnijezde” već zapošljavaju po zakonu

pointing-finger2

Novinar Slobodne Dalmacije županijske službenike istjerao bi iz njihovih gnijezda

(SDLSN, 23. studenoga 2011.) Danas objavljena kolumna novinara Slobodne Dalmacije, Saše Ljubičića, pod nazivom “Nitko nema petlje ukinuti županije i uvesti regije”, zaposlene u Splitsko-dalmatinskoj županiji ponukala je na uporabu “crvenog telefona” za komunikaciju sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika RH čiji su članovi.

sdlsn_www220Razlog njihovoj reakciji su uvredljive kvalifikacije na račun županijskih službenika, koje novinar Ljubičić opisuje kao parazite koji žive na “našoj” grbači.
Naime, Ljubičić u svojoj kolumni propituje teritorijalno- administrativni ustroj i postojanje sadašnjeg broja županija i zaključuje: “Ukinuti županije značilo bi istjerati na stotine službenika i potrošenih političara koji su se tamo ugnijezdili, i koji žive na našoj grbači, imaju neloše plaće, a nikakvu odgovornost”.
Sindikat ovakvo “pisanje” ocjenjuje društveno neodgovornim, neprofesionalnim i uvredljivim za službenike koji rade u županijama kao jedinicama lokalne samouprave i podsjeća vrlog autora da se radi o punopravnim građanima Republike Hrvatske, koji su na posao primljeni temeljem pozitivnih propisa i javnih natječaja, a ne u postupku “gniježđenja”, čije ljudsko dostojanstvo i pravo na rad nitko ne smije dovoditi u pitanje pa tako ni novinar koji piše o državnom ustrojstvu.
Novinari koji o službenicima na svim razinama pišu koristeći se uvredljivim metaforama, pridajući im pri tome svojstva životinja i nametnika, sugerirajući pri tome kako ih zbog toga treba ne samo otpustiti već, u slučaju novinara Ljubičića “istjerati”, u stvari pozivaju na linč svojih sugrađana.
Sada već davno u njemačkim su medijima političari i novinari neke svoje sugrađane uspoređivali sa štakorima i drugim nametnicima, nakon čega su bili “istjerani” iz svojih domova i “deratizirani” u sklopu “konačnog rješenja”.

Ljubičić je za sada predložio samo “istjerivanje” službenika iz njihovih “gnijezda”, ali obrazac kojim se služi neodoljivo podsjeća na govor mržnje kojem ne bi trebalo biti mjesta u kolumni pod pretencioznim nazivom “CAFE EUROPA”.

sljubic_sluzbenici

Što smo bliže izborima, o povratku regija i ukidanju županija sve se stidljivije govori. Kukuriku koalicija ne misli mijenjati državno ustrojstvo već samo papirnato formirati statističke regije koje zaziva EU, a HDZ je za regionalizaciju Hrvatske bio ionako deklarativno, tako da je bezveze napominjati da i oni kane napraviti isto.

SD_logo240I kako onda promijeniti krvnu sliku Hrvatske kad dvije najsnažnije političke opcije nemaju petlje oživiti stoljetne hrvatske regije i poslati u povijest županije koje su našu Dalmaciju rascjepkale na četiri dijela.

Istranima, recimo, ovakva podjela nikada nije puno smetala jer Županija istarska zaokružuje zemljopisno i administrativno cijeli istarski poluotok, pa su samo tražili veće ingerencije u odnosu na Zagreb, što bi im u konačnici priskrbilo i više novca.

Ukinuti županije značilo bi istjerati na stotine službenika i potrošenih političara koji su se tamo ugnijezdili, i koji žive na našoj grbači, imaju neloše plaće, a nikakvu odgovornost.

Oni služe kao obična transmisija moći iz Zagreba prema bazi, a apsurdno je da, recimo, Grad Split ima veći proračun nego cijela Županija splitsko-dalmatinska čiji je sastavni dio.

Ništa Hrvatska neće biti manje Hrvatska ako budemo imali Dalmaciju, Slavoniju, Liku ili Zagorje…, umjesto 21 županije koje ne bi znao nabrojiti ni Robert Pauletić u legendarnoj Kviskoteci.SAŠA LJUBIČIĆ