Reagiranje SDLSN u Glasu Istre

bursic_kuhar_gi140711

bassanese_gi120711_final

“Tema kolektivnih pregovora bili su, osim obveze usklađenja sa Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi, i prijedlog Grada Umaga da se prvi put izjednače sva materijalna prava za sve zaposlene i da se uvede jedinstvena osnovica za obračun plaća, od čega nećemo odustati”, rekao je na konferenciji za novinare umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

Naravno da pojedincima to nije odgovaralo, dodao je, jer je netko dosad dobivao više za putne troškove, nego netko mjesečnu plaću. To je Grad ispravio i novac dao onima s najmanjim primanjima, čime povlaštenih više nema. Istaknuo je da je pregovarački tim Grada višekratno zvao sindikaliste na razgovor, ali stalno su dobivali odbijenice i zahtjeve za odgodu sastanka.

gi_240Prema njegovom mišljenju, djelatnici, njih desetak koji su članovi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, htjeli su dobiti kruha preko pogače.

Za izjave županijskog sindikalnog povjerenika Denisa Buršića, koji nijednom nije bio na pregovorima u Umagu, rekao je da se radi o neistinama i nekorektnim konstatacijama koje su Gradu nanijele štetu, da ne zna što se time htjelo postići, ni tko stoji iza njega.-

Sukladno izmjeni zakona svi su gradovi i općine morali samostalno pokrenuti postupak kolektivnog pregovaranja, što smo trebali napraviti za gradsku upravu, Vlastiti pogon i šest ustanova. U većini djeluje Sindikat Istre i Kvarnera, s kojim smo brzo i korektno obavili pregovore i potpisali kolektivne ugovore.

Prvi kontakti su počeli još lani u rujnu, kada smo dostavili prijedlog kolektivnog ugovora usuglašenog sa zakonom, no 17. siječnja ove godine dobili smo dopis u kojem su nas iz SDLSN-a obavijestili da nas ne smatraju ovlaštenim predlagateljima ni pregovarateljima, te da naš prijedlog neće ni razmatrati. To je izazvalo šok i nevjericu, jer je nemoguće da desetak članova tog sindikata, koliko ih je u gradskoj upravi, ne razumije elementarne propise, objasnio je gradonačelnik.

Shvatili su, nastavio je, da se radi o nekoliko pojedinaca koji svoje pozicije želi iskoristiti za osobnu korist i politikanstvo. Grad je nastavio slati pozive za pregovore, ali sve su termine odgađali. Nakon svih odugovlačenja i nakon što su pristali na sve zahtjeve sindikata počele su njihove svađe i ostavke, pa je Grad iskoristio svoje legalno pravo i otkazao kolektivne pregovore.

Sve što je rekao gradonačelnik je potkrijepio pisanim dokumentima.

– U uvjetima gospodarske krize, kada tisuće ljudi ostaje bez posla, djelatnicima gradske uprave plaće nisu smanjene ni za kunu, tj. smanjena je samo gradonačelniku i dogradonačelnicima. Taj ćemo standard pokušati zadržati sve dok nam to financije dozvole. Javnost neka na temelju pisanih podataka prosudi koliko sam “socijalno neosjetljiv” i “koliko su ugrožena socijalna prava zaposlenih u upravi”, zaključio je Bassanese. (Tanja KOCIJANČIĆ)