Reakcije na najavu ukidanja carinarnica

REVOLT ZBOG NAJAVE UKIDANJA CARINSKE ISPOSTAVE

PETAK, 30 OŽUJAK 2012 15:20 POSJETA: 289
(www.zupanjac.hr) Najavu zatvaranja Carinske ispostave na Robnom terminalu Županjci smatraju izravnim udarom na ionako osiromašeno gospodarstvo.

carinaAko se ostvare crne prognoze, bez posla će ostati djelatnici međunarodnih otpremništava, koji rade poslove carinjenja za gospodarske subjekte i ostale komitente, kao i djelatnici Robnog terminala, čiji je posao vezan uz carinu, odnosno više od 20 osoba, ne računajući carinske službenike, koji će biti raspoređeni na druga radna mjesta.

Ogorčeni djelatnici podsjećaju da je Županja smještena na tromeđi, na strateškom pravcu, i da je opseg posla, broj ulaza vozila i carinskih deklaracija, znatno veći nego, primjerice, u ispostavi u Vinkovcima. Ali ona ostaje, što ih posebno bode u oči, jer se za Vinkovce očito imao tko zauzeti, a Županja se ukida i nanosi joj se velika nepravda.

– Država, odnosno javna uprava mora biti u službi gospodarstva, a ne obrnuto. Gašenjem carinske ispostave na Robnom terminalu u Županji bitno će se narušiti konkurentnost kroz povećanje troškova poslovanja, posebno u dijelu transportnih troškova. Do ukidanja bi, kažu, trebalo doći zbog racionalizacije poslovanja i smanjivanja troškova, a ubuduće bi se carina umjesto u Županji odvijala u Vinkovcima.

Zanima nas gdje je tu računica, kome bi se u tom slučaju smanjili troškovi jer gospodarstvo bi dobilo samo još jedan namet više – ogorčeni su Županjci. Ističu da su otpremništva, zajedno s carinom i djelatnicima terminala, servis gospodarstvu. Sve robe koje se uvoze ili izvoze moraju se robno ocariniti, a to se radi na robnim terminalima, a ne na graničnim prijelazima.

– Kako smo mi otpremnici produžena ruka gospodarstva, pitamo se je li netko pitao gospodarstvo hoće li i što dobiti ovom racionalizacijom. Apsurd je ukidanje robnih ispostava koje su ipak “operativci” i rade konkretan posao u službi gospodarstva. Njihovim ukidanjem taj servis postaje nedostupniji i dalji, a time i skuplji. Robna ispostava u Županji poznata je po masovnim robama, osobito po izvozu žitarica. Tijekom godine preko Županje prođe od tisuću do dvije kamiona sa pšenicom, kukuruzom, sojom i suncokretom, a gdje će sada? Baš im i nije usput nailaziti u Vinkovce, Osijek ili Slavonski Brod – upozoravaju naši sugovornici.

“Analiza u tijeku”

U pristiglom, uopćenom odgovoru iz Carinske uprave RH potvrđeno nam je da se priprema nova organizacijska struktura carinske službe na načelima efikasnosti, fleksibilnosti, ekonomičnosti te maksimalne dostupnosti gospodarskim subjektima, uz uvažavanje potrebe osiguranja nesmetanog i učinkovitog funkcioniranja carinske službe s prvim danom članstva u EU, i izravne primjene europskih carinskih propisa. “Kako je u tijeku provedba stručne te temeljite, sveobuhvatne i sustavne analize postojećeg ustroja i potreba u vezi s obvezama koje proizlaze iz članstva u EU te s obzirom na to da odluku o navedenom donosi Vlada RH, o pojedinostima i rezultatima aktivnosti koje su u tijeku, u ovome trenutku nije moguće dati precizna očitovanja”, stoji u odgovoru koji potpisuje glasnogovornik Mario Demirović.
Glas Slavonije/Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

CI_Sibenik

Djelatnici šibenske Carinarnice najavili su danas da će 2. travnja ispred zgrade Carinarnice prosvjedovati protiv odluke o gašenju šibenskog sjedišta Carine i njegova pripajanja splitskoj Carinarnici.

SD_logo240U pismu koje su poslali medijima, gradonačelniku Šibenika Anti Županoviću i šibensko-kninskom županu Goranu Pauku, šibenski carinici pozivaju na žurno sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća kako bi se spriječilo gašenje gotovo stoljetne tradicije šibenske Carinarnice.

Šibenski carinici navode kako ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju šibenska Carinarnica ne gubi ništa od svojega teritorijalnoga i funkcionalnog značenja jer kopnena granica prema Bosni i Hercegovini te morska granica ostaju nepromjenjive.
Sve argumente političarima su na tematskoj sjednici voljni objasniti povjernik Carinskog sindikata Hrvatske Perica Ninić i povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Vinko Šupe.

Oni su obavijestili i grad Šibenik da će po prijedlogu radne skupine Carinske uprave 5. travnja 2012. biti donesena konačna verzija prijedloga o gašenju sjedišta šibenske Carinarnice, koja će od 1. srpnja biti sastavni dio splitske Carinarnice.

Danas su hitan sastanak s ravnateljem Carinske uprave Ministarstva financija Zlatkom Grabarom zatražili zastupnici u Hrvatskome saboru i zamjenici gradonačelnika Šibenika Franko Vidović i Petar Baranović kako bi razgovarali o carinskoj službi u Šibeniku i njezinu daljnjem statusu s obzirom na najave o gašenju njezina sjedišta u Šibeniku i pripajanju Splitu.