REFERENDUM U HZZO, HZMO i HZZ: Sindikati dobili zeleno svjetlo za štrajk!

REFERENDUM U HZZO, HZMO i HZZ: Sindikati dobili zeleno svjetlo za štrajk!

Zavodi_ref_5

(SDLSN, 5. prosinca) Oko 3.800 zaposlenika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na referendumu o štrajku koji se u zavodima održao 24. i 26. studenoga izrazilo je  spremnost da radi poboljšanja svojih gospodarskih i socijalnih uvjeta sudjeluje u štrajku.

Inače u tri zavoda zaposleno je ukupno 6.889 djelatnika, a referendumu o štrajku pristupilo je njih 4.213 ili 61%. Od toga se ZA sudjelovanje u štrajku izjasnilo 3.758 djelatnika ili 89 %.

Referendumu su se u najmanjem broju odazvali zaposlenici koji se u zavodima nalaze na položajima koji nose i odgovarajući financijski probitak.

Rezultati referenduma ukazuju na visoku suglasnost zaposlenika zavoda sa zahtjevima Nezavisnog sindikata zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju, Sindikata zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju, Radničkog sindikata MIORH-a Zagreb i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH da se za povećanje plaća i materijalnih prava, te uvjeta rada izbore i štrajkom kao posljednjim legitimnim sredstvom zaštite radničkih interesa.

Zavodi_ref_rez_tablica

Podsjetimo, sindikati koji djeluju u zavodima nezadovoljni su činjenicom da poslodavci uporno odbijaju potpisati kolektivne ugovore na razini pojedinih zavoda. Rezultati dugotrajnih kolektivnih pregovora koji su u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje doveli do izrade teksta kolektivnog ugovora usuglašenog s poslodavcima na razini dvaju zavoda pali su u vodu nakon što je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva odbilo potpisati jedan i drugi kolektivni ugovor. Kao razlog nepotpisivanja Ministarstvo je navelo nedostatak “specifičnosti” u odnosu na Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama.

HZZ_slikaTemeljem ovakvog stava potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor sindikate je 29. studenoga uputila da na razini zavoda s ravnateljima zajednički razmotre i utvrde, a na osnovu usporedbe istih ili sličnih poslova s drugim javnim službama, o kojim se točno specifičnostima tj. posebnim uvjetima radi na pojedinim poslovima, kako bi se nakon toga analiza dostavila na ponovno razmatranje Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Sindikati smatraju da bi pristup koji predlaže potpredsjednica Kosor imao smisla da tražene specifičnosti nisu utvrđene u prijedlozima kolektivnih ugovora za HZMO i HZZ, ali da u danim okolnostima predstavlja kupovanje vremena u vidu “komisijašenja” koje je samome sebi svrha. Stoga sindikati traže da se za HZMO i HZZ potpišu kolektivni ugovori dogovoreni i usuglašeni na razini zavoda, a u HZZO otpočnu kolektivni pregovori za zaključenje kolektivnog ugovora. Pri tome ih ne zanima hoće li takvi ugovori imati oblik dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, kolektivnog ugovora za pojedinu službu ili “kućnog” kolektivnog ugovora.

Ukoliko im se to ne omogući u zavodima bi uskoro moglo doći do štrajka.

Pročitajte još:

SINDIKATI ZDRAVSTVENOG, MIROVINSKOG I ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE NAJAVILI REFERENDUM O ŠTRAJKU
SINDIKATI HZMO-A, HZZO-A I HZZ-A PROVODE REFERENDUM O ŠTRAJKU
VJESNIK O REFERENDUMU U ZAVODIMA