Referenduomom protiv izmjena ZOR-a

refZOR_hrt010610

Čelnici pet sindikalnih središnjica na zajedničkoj su konferenciji za novinare Vladin prijedlog Zakona o radu nazvali sramotnim i neprihvatljivim.

Najavili su kako će 9. lipnja početi prikupljati potpise za referendum protiv izmjena ZOR-a kojima se, po ocjeni sindikata, uništava sustav kolektivnih ugovora. Sindikati refZOR_hrt010610_fotkepozivaju oporbene stranke i nevladine udruge da im pomognu u zakonskom roku od 15 dana prikupiti dovoljan broj potpisa, deset posto od ukupnog broja birača, kako bi se vlast natjerala na odustajanje od izmjena ZOR-a kojima se primjena prava iz kolektivnih ugovora ograničava na šest mjeseci nakon isteka kolektivnih ugovora.

Sindikalne središnjice također će 14. lipnja održati Svesindikalni sabor na kojem će utvrditi svoje zahtjeve i ciljeve te razraditi potrebne aktivnosti kako bi spriječile demontažu socijalne države koju pripremaju vlada i poslodavci.

Sindikalni čelnici poručili su premijerki Jadranki Kosor da će se na sastanak s njom i nastavak socijalnog dijaloga odazvati samo ako povuče prijedlog izmjena ZOR-a.

Hrvatski laburisti – Stranka rada odmah su prihvatili poziv i pridružili se akciji sindikalnih središnjica.

Prava iz kolektivnih ugovora ne treba ukidati već staviti u funkciju gospodarskog razvoja i novog zapošljavanja, a politika kojom se štedi na materijalnim pravima radnika i službenika kratkovidna je i dugoročno štetna, ustvrdio je priopćenjem Sindikat državnih službenika i namještenika.

Sindikati: Nismo krivi za izmjene ZOR-a

U jučerašnjem priopćenju Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske je istaknuo da je potpredsjednik Vlade Ivan Šuker zanijekao povezanost izmjena ZOR-a s tim sindikatima.

Podnositelj zakonskog prijedloga kojim se olakšava otkazivanje kolektivnih ugovora i ograničava produljena primjena pravnih pravila kolektivnih ugovora na najviše šest mjeseci jest Vlada, tako da je svaljivanje krivnje za to na sindikate javnog sektora ravno optuživanju žrtve silovanja da je svojim otporom silovatelju potencijalnu obostranu ugodu pretvorila u kazneno djelo, navodi se u priopćenju.

Sindikat državnih službenika stoga je apelirao na sve sudionike društvenog života da vode računa o tome kakva je uloga Vlade i sindikata te pri tome ne zanemaruju utjecaj poslodavaca kojima su minimalna plaća, radnička prava i kolektivni ugovori ionako zavisna varijabla koja umanjuje njihov profit.