REPOVI TRAGEDIJE – MLADEN MAGDIĆ, VATROGASNI SINDIKALIST: Stradali u ognju gorućeg benzina

REPOVI TRAGEDIJE – MLADEN MAGDIĆ, VATROGASNI SINDIKALIST: Stradali u ognju gorućeg benzina

Zahvatio ih je plamen od goriva i valjajući se po tlu pokušali su se spasiti, smatra Magdić
PIŠE IVICA MARKOVIĆ

sd_logo-novoCjelokupna istraga išla je u pogrešnom smjeru. Želi se za smrt vatrogasaca optužiti čovjeka koji je zajedno sa svojim momcima poginuo na terenu. Opekline koje su zadobili vatrogasci nisu posljedica požara niske vegetacije, nego od goriva u spremnicima koje su imali sa sobom. Prema mojim informacijama, gasitelji su nosili četiri motorne pumpe uz pomoć kojih bi crpili vodu iz “kruške” koju bi im dovezao helikopter — kaže Mladen Magdić, predsjednik Odbora vatrogastva pri Sindikatu državnih službenika.
magdic_SD030907Prema njegovim tvrdnjama, za tragediju na Kornatima najodgovorniji je Dražen Slavica, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije, kao i pilot helikoptera.
— Pilot je zabrljao jer je momke spustio na teren odakle nisu mogli pobjeći. Voda je bila spuštena 500 metara od njih. Spremnici s gorivom najvjerojatnije su bili odloženi na tlu i kada je helikopter išao uzletjeti, potisnuo je vatru prema kantama. Oni su vrlo vjerojatno išli ukloniti te kanistre i dogodila se tragedija — smatra Magdić.

Iznenadna vatra
Čelnik Odbora vatrogastva ističe da ozljede od kojih su preminuli gasitelji upućuju na to da ih je “napala” velika i nenadana količina vatre.
— Da su oni bili omamljeni ugljičnim monoksidom i da ih je zahvatila niska vatra, bili bi izgorjeli samo na pojedinim dijelovima tijela. Njih je zahvatio plamen od goriva i oni su valjajući se po tlu pokušali ugasiti vatru — zaključuje Magdić.

REORGANIZACIJA
Vlada: Vatrogasci se vraćaju u MUP
Vladin glasnogovornik Ratko Maček smatra da se tragedija dogodila zbog nečije krive procjene.
— Ta vatrogasna ekipa imala je pedesetak sličnih situacija. S obzirom na iskustvo i uspješne prethodne akcije, vjerojatno se podcijenio rizik, a precijenile snage. Vatrogasci su odlično opremljeni i nema razloga da se upuštaju u gašenje bez svih zaštitnih mjera — kazao je glasnogovornik Maček, te najavio novu reorganizaciju zapovjedne vatrogasne strukture, po kojoj će se vatrogasci “vrlo vjerojatno vratiti pod okrilje MUP-a”.
Gasitelji su Zakonom o zaštiti i spašavanju iz 2004. izdvojeni u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje. J. BABIĆ

SMRT IZ SPREMNIKA VATROGASNA STRUKA ANALIZIRA UZROKE STRADAVANJA 13 KOLEGA
Kobne leđne oktanske bombe

Vatr_spremnikVatrogasci koji su stradali prilikom gašenja požara na otoku Kornatu nedvojbeno su imali komplete desantne opreme koja se sastoji od motorne pumpe za vodu, seta fleksibilnih cijevi i kobnih spremnika s 23 litre goriva.
Budući da je riječ o naprtnjačama s klasičnim spremnicima u koje se ulijeva mješavina goriva, kao u mopede ili poljoprivredne strojeve, odnosno benzin od 95 ili 98 oktana, vatra koja je zahvatila opremu lako je mogla izazvati eksploziju ili čak učinak sličan napalm bombama.
Kako doznajemo u vatrogasnim krugovima, takva je oprema bila dio stotina rutinskih desantnih akcija gasitelja duž hrvatske obale, posebice na nepristupačnim terenima gdje se voda dostavlja u plastičnoj “kruški” kapaciteta 1630 litara zakačenoj na helikopter, pa je potrebno pumpanje vode do požarne crte.
Kombinacija otvorene vatre i visokih temperatura ovaj je put, međutim, bila tragično presudna, jer postoji realna mogućnost da je na terenu bilo isparavanja iz spremnika, a vatra se nošena vjetrom vrlo brzo približila i izazvala paljenje goriva. Budući da je benzin zapaljiv već na 220 stupnjeva, približavanje otvorenog plamena moglo je izazvati stravičnu eksploziju, a potom izravno zahvatiti vatrogasce u blizini opreme.
Blizina lako zapaljive tekućine i njezino širenje bilo je očigledan uzrok smrtonosnih opeklina visokog stupnja kod nesretne ekipe, što je na svojevrstan način potvrdio i Stipe Božić, vođa akcije spašavanja, koji je u četvrtak kazao kako su “tijela gasitelja izgledala kao da su bila zahvaćena napalmom”. Gordan ZUBČIĆ