Rezanje plaća nakon izbora?

place_odbijeno390

Ilustracija: SDLSN

SINDIKATI SPREMNI ZA RAZGOVOR O PLAĆAMA, ALI JOŠ NA NJEGA NISU NI POZVANI
Rezanje plaća nakon izbora?

Sindikati su voljni prihvatiti smanjenje plaća na prošlogodišnju razinu, ali samo ako im Vlada dokaže da radi racionalizaciju na svim razinama

Probat će nas 'cimat' za plaće, ali nećemo se dati – Siniša Kuhar
Probat će nas “cimat” za plaće, ali nećemo se dati – Siniša Kuhar

ZAGREB – Zamrzavanje plaća, zadnja je mjera o kojoj bi mogli razgovarati. Ne želimo raditi prljavi posao za Vladu, a nitko nam do sada nije ničim pokazao kako želi sa nama razgovarati o plaćama u ovoj godini. Poruke su to sindikata državnih i javnih službi, predstavnika 240 tisuća zaposlenih u državnim i lokalnim službama, zdravstvu, školstvu, socijalnoj skrbi, policiji, kulturi. Rebalans proračuna kojeg Vlada najavljuje za nekoliko tjedana, sredinom ožujka, trebao bi uključiti i rezanje plaća u državnim i javnim službama na razinu prošle godine. To znači da bi se osnovica za obračun plaća s 5.415,37 kuna koliko iznosi od početka ove godine vratila na razinu prošlogodišnjih 5.108,84 kune. Upitno je i što bi se zbivalo s posebnim dodatkom za obrazovanje od dva posto koji se treba isplatiti koncem ljeta. Kako se neslužbeno može čuti, Vlada očekuje da sindikati pristanu na rezanje plaća rebalansom u ožujku. Međutim, ako ih ne privoli za sada neće umanjivati plaće, već se do tog reza doći nakon lokalnih izbora.

– Probat će nas “cimat” za plaće, ali ako nikom drugom ne ide iz džepa zašto bi nama – veli Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. I on kao i ostali naši sugovornici navodi kako nitko sindikate još nije kontaktirao niti im najavio, službeno ili neslužbeno, otvaranje razgovora o rezanju plaća. Sindikati državnih novilist_logoi javnih službi prije dva dana održali su sastanak na kojem je bilo govora o antikriznim mjerama vlade, ali i porukama o nužnosti snižavanja plaća. Iako svi poručuju kako ne bježe od mogućih razgovora, pa i pristanka na smanjenje plaća, sindikati smatraju kako za to još nije došlo vrijeme te da Vlada nije pokazala da je iskoristila sve mogućnosti koje su joj na raspolaganju prije no što krene na plaće.

– Hoćemo konkretne dokaze – poručuje Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja ponavljajući kako bi sindikati mogli popustiti na plaćama ako se doista pokaže da Vlada provodi racionalizaciju na svim razinama te da te uštede nisu dovoljne.
Pod racionalizacijom, sindikati državnih i javnih službi podrazumijevaju štednju svih onih koji ovise o državnom proračunu. Poručuju i kako su razumni te su, kao i do sada, spremni saslušati što im Vlada ima za reći. Međutim, koncem prošle godine kada ih je pokušala uvjeriti u potrebu odustajanja od šest-postotnog rasta plaća u ovoj godini, Vlada im nije ponudila čvrste dokaze, pa se boje da će i sada biti tako.
Ako se Vlada odluči rebalansom proračuna u ožujku skresati plaće 240 tisuća direktnih proračunskih korisnika, tu će odluku moći provesti tek nakon isteka tri mjeseca s obzirom na rok u kojem se može otkazati kolektivni ugovor. Uspije li, pak, sa sindikatima postići dogovor, otvara se i mogućnost izbjegavanja tromjesečnog otkaznog roka, jer će vjerojatno i on biti tema razgovora.
Kresanjem plaća u državnim i javnim službama snizile bi se i plaće svih dužnosnika u zemlji. Osnovica plaće referenta u državnoj službi sa srednjoškolskim obrazovanjem (preko 70 posto službenika ima SSS) s najvišim koeficijentom – 0,88 – trenutno je 3.806,34 kune, a vratili se na prošlogodišnju razinu ta će osnovica biti niža 182,05 kuna. Prema izračunima sindikata, saborski zastupnik s 20 godina staža ostao bi bez 836 kuna. Plaća predsjednika Stjepana Mesića, vraćanjem na prošlogodišnju razinu smanjila bi se 1.300 kuna, dok bi se predsjedniku Vlade i predsjedniku Sabora plaća umanjila tisuću kuna. G. GALIĆ