Ribić: Kada policajac tuče pendrekom, stvara nacionalni dohodak

presica120309_nacional_nasl

Plaće zaposlenih u javnim i državnim službama niže su i rastu znatno sporije nego u gospodarstvu, pa sindikati javnih i državnih službenika neće pristati na njihovo smanjivanje, poručio je danas dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Ribić je uoči sutrašnjih razgovora sindikalnih čelnika u Ministarstvu financija o rebalansu proračuna na konferenciji za novinare iznio niz podataka o kretanju plaća i zaposlenosti u javnim i državnim službama kako bi se suprotstavio “bezobzirnoj kampanji” kojom se želi smanjiti plaće 240.000 zaposlenih u državnoj upravi, znanosti, prosvjeti, kulturi, zdravstvu, policiji, vojsci i socijalnoj skrbi.

presica3_hrt120309_390

U toj kampanji, koju su pokrenuli poslodavci a prihvatili neki mediji, saborski zastupnici, ekonomisti, pa čak i sindikalni lideri, laže se o plaćama, o radu, o broju zaposlenih u javnim i državnim službama, a Vlada na to ne reagira i ne štiti ljude bez kojih država ne može funkcionirati, kaže Ribić.

Istina je, međutim, sasvim suprotna – plaće korisnika državnog proračuna niže su od plaća u gospodarstvu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Javni službenik s VSS-om i godinom dana staža ima osam posto nižu plaću od prosječne plaće u privredi, a radnik sa SSS-om u javnim i državnim službama čak 27 posto manju plaću od prosječne plaće radnika sa SSS-om u privredi.

Službeničke plaće rastu znatno sporije nego u gospodarstvu – od 2001. bruto plaća početnika u javnim službama porasla je 28 posto, a prosječna bruto plaća u privredi za 52 posto.

nacional200Laž je da plaće trenutno rastu samo u javnim i državnim službama, dok svima drugima padaju jer podaci Fine pokazuju da su lani plaće u privredi rasle 11,9 posto, od čega u državnim poduzećima čak 15,4 posto, a javnim i državnim službenicima šest posto, te zaposlenima u prosvjeti i znanosti 8,2 posto.

Pri računanju tih plaća treba imati na umu da se u javne i državne službe ne računa državna privreda gdje su plaće jako dobre, i lokalna uprava i samouprava čiji službenici znaju imati i do 50 posto više plaće od svojih kolega na državnoj razini, upozorava Ribić.

Nije istina niti da su plaće u gospodarstvu zbog krize počele padati jer je u siječnju prosječna bruto plaća u državi bila čak 8,3 posto veća nego u siječnju 2008. godine.

Osim toga, masa za plaće proračunskih korisnika već godinama je na razini 26 posto državnog proračuna, a njezin udio u BDP-u kontinuirano se smanjuje – tako je s 10,2 posto u 2003. godini prošle godine pao na 8,7 posto.

S druge strane, u istom su razdoblju znatno narasle državne potpore, tako da se danas čak 14 milijardi kuna dijeli kroz razne subvencije koje su daleko iznad europskog prosjeka.

Zbog svega toga, javni i državni službenici nisu spremni na smanjenje svojih plaća, a ako ih Vlada želi vratiti na razinu iz 2008. mora doći sa suvislim prijedlogom kada i kako će to vratiti, ustvrdio je Ribić.

kuhar2_presica_hrt120309_39

Tajnik Sindikata državnih službenika i namještenika Siniša Kuhar pritom ističe kako posebice državni službenici nisu raspoloženi za smanjenje plaća jer im novi Zakon o plaćama ukida minuli rad i uvodi nagrađivanje prema ocjeni, tako da će čak 70 posto zaposlenih u državnoj upravi imati zamrznute plaće u idućih pet godina.

Zbog toga se povećava odljev kvalitetnih ljudi iz tih službi, pa država već ima problema zbog premalog broja stručnjaka s VSS-om u državnoj upravi, a nedostaju i učitelji, liječnici, medicinske sestre i inspektori rada.

Time je opovrgnuta i laž da zadnjih godina nekontrolirano buja državna administracija i da u javnim službama postoji višak zaposlenih, ističu sindikalci.

Ne radi se tu o pravednom obračunu s parazitskim činovnicima već o grubim napadima na kreativan i produktivan rad u školstvu, zdravstvu i znanosti, na opasan rad u policiji i vojsci, naglašava Ribić dodajući da i policajac “kada tuče pendrekom stvara nacionalni dohodak”.