Ribić: Ne potpisujemo. Treba pitati ljude!

Ribić: Ne potpisujemo. Treba pitati ljude!

ribic_hrt120712

…za gledanje priloga klikni na sliku

(HRT, 12. srpnja 2012.) Čelnik nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić u Dnevniku HTV-a izjavio je da četiri sindikata koja se protive izmjeni temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) sutra ništa neće potpisati. Tako će ostati sve dok se njihovo članstvo o tome ne izjasni u rujnu, na referendumu. Ljude treba pitati, rekao je.

hrt_logoSindikati javnih službi su podijeljeni. Četiri sindikara sutra će s Vladom potpisati sporazum o izmjeni TKU-a, a četiri sindikata okupljena oko Matice hrvatskih sindikata, koju predvodi Vilim Ribić, i dalje su oštro protiv te odbijaju pristati na izmjene TKU-a. Optužili su sindikate koji će potpisati ugovor da su pristali na sve što je Vlada tražila i da su time postali njezini glasnogovornici.

Ribić i sindikati okupljeni u Maticu traže da se članovi sindikata izjasne jesu li za izmjene na referendumu. Bez jamstva da će se zaposlenicima vratiti prava koja se sada ukidaju, Ribić odbija potpisati ugovor. Sutra je dan D, odnosno posljednji dan dokad Vlada sindikatima daje šansu da samostalno pristanu na izmjene.

Istodobno, Vlada prijeti jednostranim raskidom TKU-a. Zatim bi slijedili i raskidi granskih kolektivnih ugovora, pa bi svi zaposleni u javnim službama mogli ostati bez kolektivnih ugovora. Vlada bi dobila priliku da jednostrano uređuje plaće uredbama.

Ribićevi sindikati koji ne žele potpisati ovakve izmjene TKU-a najavili su štrajkove i pravnu bitku ako se to dogodi.