RIJEKA: SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA OGORČEN NA VLADU RH

SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA OGORČEN NA VLADU RH

DRŽAVA JE LOŠ PRIMJER PRIVATNIM POSLODAVCIMA
Inspektorima se ne plaćaju prekovremeni sati, a za iste prekršaje oni moraju kažnjavati privatnike

Rijeka100305_1

RIJEKA – Kakvu poruku država šalje privatnim poslodavcima kada sama u slučaju državnih i lokalnih službenika i namještenika krši kolektivni ugovor? U Hrvatskoj se događa da inspektori Državnog inspektorata kažnjavaju poslodavce za iste one prekršaje koje čini država svojim službenicima. Primjerice, inspektori već pet godina ne smiju koristiti godišnji odmor ljeti, a prekovremeni rad umjesto u novcu plaća im se u slobodnim danima. Zaposlenici Ureda državne uprave nisu dobili naknadu za prekovremeni rad na predsjedničkim izborima, a inspektori već godinama nemaju Rijeka100305_3adekvatnu radnu zaštitnu odjeću, pa inspektor elektroenergetike ide na teren bez gumenih čizama dok se takvi prekršaji u isto vrijeme privatnim poslodavcima naplaćuju – istaknuli su jučer u Rijeci članovi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH govoreći o nezadovoljstvu izazvanim Vladinim prijedlogom Uredbe o koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, te s plaćama i statusom državnih službenika i namještenika.
Tajnik Sindikata Siniša Kuhar, rekao je da im je prošla Vlada smanjila osnovicu za plaće, ukinula platne razrede i smanjila plaće određenim kategorijama službenika i do 30 posto.
– Država nam je ostala dužna milijunske iznose za prekovremene sate, a iako nam je ova Vlada obećala nagodbu za materijalna prava za koja se vode sudski postupci i socijalni novilist_logodijalog još u travnju prošle godine do danas se ništa nije dogodilo. Ovih dana dobili smo prijedlog Uredbe o koeficijentima i ako je to odgovor Vlade na naše zahtjeve, a nadamo se da nije, razmotrit ćemo mogućnost poduzimanja industrijskih akcija. Status državnih službenika i namještenika sve je gori, a ljudi zbog straha od gubitka radnog mjesta pristaju na dodatno smanjenje radnih prava – kazao je Kuhar, zaključivši da je 60 tisuća državnih službenika i namještenika u RH ne samo potplaćeno, već degradirano i poniženo. A. Bralić

SINDIKAT: DRŽAVNI SLUŽBENICI SLABO PLAĆENI I DEGRADIRANI

Rijeka100305_5

hina_logoRIJEKA,11. ožujka 2005.(Hina) –  Predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske iskazali su danas nezadovoljstvo Vladinim prijedlogom Vjesnik110305uredbe o koeficijentima, plaćama i statusom državnih službenika i namještenika.
Tajnik Sindikata Siniša Kuhar kazao je na konferenciji za novinare da su državni službenici i namještenici slabo plaćeni, degradirani i poniženi, da strahuju od gubitka radnih mjesta, pa pristaju na još veće smanjenje radnih prava. Ističe da država krši kolektivni ugovor sa svojim službenicima, a privatnim poslodavcima daje loš primjer.
Naveo je da, primjerice, državni inspektori prijavljuju poslodavce za kršenje prava koja su inspektorima uskraćena.
Kuhar je rekao da je bivša Vlada smanjila osnovicu za plaće, ukinula platne razrede, nekim službenicima smanjila plaće i do 30 posto te uskratila prava iz kolektivnog ugovora.
Država svim državnim službenicima i namještenicima duguje 1000 kuna za božićnice i 400 kuna za dar za djecu te milijunske iznose za prekovremene sate, ističe Kuhar te navodi da je sadašnja Vlada obećala nagodbu u vezi s materijalnim pravima o kojima se vode sudski postupci.
“Iako je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor obećala dostaviti prijedlog izvansudske nagodbe, on još nije stigao do Sindikata”, rekao je Kuhar. Naveo je da su se Vlada i sindikati obvezali da će nakon potpisivanja kolektivnog ugovora početi razgovore o koeficijentima, posebnim uvjetima rada i nagrađivanju, da je Sindikat u sredini velječe dostavio prijedloge po tome, ali da se Vlada još nije očitovala.
Umjesto toga, kaže Kuhar, Sindikatu je dostavljen prijedlog izmjena uredbe o koeficijentima kojim se samo usklađuje stanje nastalo izdvajanjem centara za obavješćivanje iz MORH-a i osnivanjem državne uprave za zaštitu i spašavanje.
“Ako je takav prijedlog uredbe o koeficijentima Vladin odgovor na zahtjev Sindikata, Sindikat će razmotriti vođenje socijalnog dijaloga i industrijskim akcijama”, rekao je Kuhar.
(Hina) xhsup yvkn

SINDIKAT: DRŽAVNI SLUŽBENICI SLABO PLAĆENI I DEGRADIRANI

HRT_logo11. ožujka – Predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske iskazali su nezadovoljstvo Vladinim prijedlogom uredbe o koeficijentima, plaćama i statusom državnih službenika i namještenika.
Tajnik Sindikata Siniša Kuhar kazao je na konferenciji za novinare da su državni službenici i namještenici slabo plaćeni, degradirani i poniženi, da strahuju od gubitka radnih mjesta, pa pristaju na još veće smanjenje radnih prava. Ističe da država krši kolektivni ugovor sa svojim službenicima, a privatnim poslodavcima daje loš primjer. Naveo je da, primjerice, državni inspektori prijavljuju poslodavce za kršenje prava koja su inspektorima uskraćena. Kuhar je rekao da je bivša Vlada smanjila osnovicu za plaće, ukinula platne razrede, nekim službenicima smanjila plaće i do 30 posto te uskratila prava iz kolektivnog ugovora.

Rijeka100305_2Država svim državnim službenicima i namještenicima duguje 1000 kuna za božićnice i 400 kuna za dar za djecu te milijunske iznose za prekovremene sate, ističe Kuhar te navodi da je sadašnja Vlada obećala nagodbu u vezi s materijalnim pravima o kojima se vode sudski postupci. Iako je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor obećala dostaviti prijedlog izvansudske nagodbe, on još nije stigao do Sindikata, rekao je Kuhar. Naveo je da su se Vlada i sindikati obvezali da će nakon potpisivanja kolektivnog ugovora početi razgovore o koeficijentima, posebnim uvjetima rada i nagrađivanju, da je Sindikat u sredini velječe dostavio prijedloge po tome, ali da se Vlada još nije očitovala. Umjesto toga, kaže Kuhar, Sindikatu je dostavljen prijedlog izmjena uredbe o koeficijentima kojim se samo usklađuje stanje nastalo izdvajanjem centara za obavješćivanje iz MORH-a i osnivanjem Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Ako je takav prijedlog uredbe o koeficijentima Vladin odgovor na zahtjev Sindikata, Sindikat će razmotriti vođenje socijalnog dijaloga i industrijskih akcija, rekao je Kuhar. (H/tv)

Teletext_HRT

Teletekst110305_1

Teletekst110305_2