Rijeka: Sindikati pozivaju na potpisivanje peticije protiv ukidanja dodatka za minuli rad

Rijeka: Sindikati pozivaju na potpisivanje peticije protiv ukidanja dodatka za minuli rad

Minuli_presica1_390

Rijeka,12. ožujka 2008. (Hina) – Predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) i sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate (NHS) pozvali su danas sve zaposlene, bez obzira jesu li članovi sindikata, da potpišu peticiju protiv ukidanja dodatka za minuli rad koje se predlaže u Prijedlogu zakona o plaćama državnih službenika.

hina_print_logoPredsjednik SDLSN-a Boris Pleša, predsjednik NHS-a Krešimir Sever i predstavnici sedam sindikata u školstvu, kulturi, mirovinskom i zdravstvenom osiguranju, gradskim i proizvodnim poduzećima najavili su i danas potpisali peticiju u kojoj se protive ukidanju stečenih prava i traže da se minuli rad u obliku dodatka od 0,5 posto za svaku godinu radnog staža i dalje vrednuje kao stečeno pravo.

Predstavnici sindikata naglasili su da postoji strah da će u novom zakonu, koji je u izradi, ukinuti kategorija minulog rada i da se predlaže da se promicanje državnih službenika ostvaruje isključivo na temelju ocjene učinkovitosti koju bi davao poslodavac, dok minuli rad više ne bi utjecao na povećanje plaće.

Minuli_presica2_240Smatraju da nema razloga za ukidanje dodatka za minuli rad, posebice jer pravo na taj dodatak imaju i državni dužnosnici te da je očito da će taj dodatak, nakon što se ukine za službenike i namještenike u državnim službama, biti ukinut i u javnim službama i državnim poduzećima te da bi to moglo utjecati i na privatne poslodavce.

Sever je ocijenio da bi ukidanje minulog rada bio udarac dostojanstvu rada i pokušaj da se prestane vrednovati sve što su zaposlenici uložili tijekom godina, a da se vrednuje samo “čisti” rad i trenutni doprinos. To bi, kazao je Sever, radnike svelo na razinu strojeva i potrošnu robu.

Dodao je da donošenje zakona o plaćama državnih službenika kasni te da se Vladu želi potaknuti da se taj zakon donese tijekom ove godine.

Pleša je kazao da je uvjeren da će sindikati prikupiti dovoljno potpisa i da će Vladi pokazati što zaposlenici misle o ukidanju instituta minulog rada.

Ocijenjeno je da se pri ukidanju minulog rada računa na sindikano nejedinstvo, ali i da su u tom pitanju sindikati jedinstveni te da je konačni cilj daljnje smanjenje cijene rada, što su, smatraju sindikalisti, vjerojatno potaknuli poslodavci.

Po podacima sindikata, u državnim je službama zaposleno oko 65.000 osoba, a u javnim službama radi još 140.000 osoba.

Na upit novinara, Sever je kazao da će NHS biti na travanjskom prosvjedu sindikata na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, ali u vlastitoj organizaciji.

Minuli_rad_plakat

Sindikati: Minuli rad je stečeno pravo

HRT_web_logo12. ožujka – Predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) te sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate (NHS) pozvali su sve zaposlene, neovisno jesu li članovi sindikata, na potpisivanje peticije protiv ukidanja dodatka za minuli rad. Njega u novi Zakon o plaćama državnih namještenika želi ugraditi Radna skupina hrvatske Vlade.

Predsjednik SDLSN-a Boris Pleša, predsjednik NHS-a Krešimir Sever i predstavnici sedam sindikata u školstvu, kulturi, mirovinskom i zdravstvenom osiguranju, gradskim i proizvodnim poduzećima potpisali su peticiju u Rijeci kojom se protive ukidanju stečenih prava. Traže da se minuli rad u obliku dodatka od 0,5 posto za svaku godinu radnog staža i dalje vrednuje kao stečeno pravo.

Postoji strah da će se u novom zakonu, koji je u izradi, ukinuti kategorija minulog rada, a da će se promicanje državnih službenika ostvarivati isključivo na temelju ocjene učinkovitosti koju bi davao poslodavac, naglasili su predstavnici sindikata. Tako minuli rad više ne bi utjecao na povećanje plaće. Smatraju da nema razloga za njegovo ukidanje. Nakon što se ukine za službenike i namještenike u državnim službama, bit će ukinut i u javnim službama i državnim poduzećima, upozoravaju i dodaju da bi to moglo utjecati i na privatne poslodavce.

Ukidanje minulog rada bio bi udarac dostojanstvu rada, izjavio je Sever. To bi, rekao je, radnike svelo na razinu strojeva i potrošnu robu. Također je dodao da donošenje zakona o plaćama državnih službenika kasni, a da se Vladu želi potaknuti na donošenje zakona tijekom ove godine. Pleša je izrazio uvjerenje da će sindikati prikupiti dovoljno potpisa i Vladi pokazati što zaposlenici misle o ukidanju instituta minulog rada. Pri ukidanju minulog rada računa se na sindikalno nejedinstvo, ocijenio je i dodao da su po tom pitanju sindikati složni.

U državnim službama zaposleno je oko 65.000 osoba, a u javnim službama radi još 140.000 osoba, podaci su sindikata.

Minuli_presica3_390

SINDIKAT PROTIV UKIDANJA DODATKA ZA MINULI RAD

Otvoreni_radio_znakSindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika pokrenuo je Nacionalnu kampanju protiv ukidanja dodatka za minulih rad u novom Zakonu o plaćama. Predsjednik Sindikata Boris Pleša rekao nam je da zaposlenici itekako zaslužuju tih 0,5% dodatka po godini staža. Ukidanje tog instituta za državne službenike, moglo bi slijediti i zaposlenike u javnim službama, koji plaću također ostvaruju iz državnog proračuna, rekao je Pleša. Peticija će biti poslana u sva tijela državne uprave, a Pleša očekuje potpis svih zaposlenika u državnim službama jer je to svima u interesu.
Objavljeno:  12.3.2008 16:07:06

Potpisivanje peticije protiv ukidanja dodatka

R1_logoDanas su Nezavisni hrvatski sindikati i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske započeli s potpisivanjem peticije kojom se protive ukidanju dodatka za minuli rad koji se nalazi u prijedlogu zakona o plaćama državnih službenika. Naime, zaposlenicima u državnim službama pokušava se ukinuti 0,5% dodatka na minuli rad čime bi im plaća pala za dvadeset posto, a time bi im i sama mirovina bila manja.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever mišljenja je da se Vlada za ovaj potez odlučila ne, kako tvrde, da bi se time hrvatski zakon uskladio s zakonima Europske Unije, već se pravi razlog želje za smanjenjem državnoga deficita, koji se, nakon što je Sanader financijski podmirio svoje koalicijske partnere, pokušava ostvariti smanjenjem plaća radnicima.

Sever je rekao da je prijedlog Zakona dodatni udar na dostojanstvo rada.

Naime, kada bi se usvojio ovaj Zakon prestalo bi biti važno koliko je čovijek dao sebe tijekom rada i tretiralo bi ga se kao potrošnu robu koja vrijedi samo koliko je korisna u datom trenutku.

Osim toga strahuje da ukidanje dodatka za minuli rad neće stati samo na državnim službenicima, već će se primijeniti i na javne službenike, a takav Zakon će otvorenih ruku dočekati i privatnici koji jedva čekaju smanjiti radnička prava te će se pravdati time da ako državni službenici mogu biti bez dodatka za minuli rad, onda mogu bez toga i njihovi zaposlenici. Takvu tezu je posebice istaknuo Darko Maras, predsjednik nezavisnoga sindikata «Socijalna pravda» koji smatra da je upravo Udruga poslodavaca inicirala taj prijedlog Zakona jer ima iskustva s njima, budući su im u nekoliko navrata prigovarali da 0,5% dodatka za minuli rad nije korisno za produktivnost radnika.

minuli_presica120308

Ipak, iako dodatak za minuli rad žele ukinuti državnim i javnim službama što iznosi ukupno 220 tisuća ljudi, državni dužnosnici ne ukidaju sebi dodatak na minuli rad koji iznosi 15%. Time su sindikalci prozvali zakon kao nepravedan, također ocjenjuju prijedlog Zakona u kojemu će poslodavac odlučiti tko će dobti dodatak za minuli rad subjektivnim, a radnik bi se onda trebao umiljavati poslodavcu i time bi mu bio prepušten na milost i nemilost. Sindikalci su pozvali sve sindikaliste i one koji ne pripadaju sindikatima na potpisivanje peticije jer su mišljenja da se vlada ne bi odlučila na ovakav potez da ne računa na razjedinjenost sindikata. U skladu s tim NHS će sudjelovati na prosvjedima koje organizira SSSH 12. travnja.