Rončević donio diskriminirajuće odluke o uvećanju plaće u MORH i OSRH

Rončević donio diskriminirajuće odluke o uvećanju plaće u MORH i OSRH

Ministar Rončević odlukama o uvećanju plaće poručio je državnim službenicima i namještenicima u MORH i OSRH da manje cijeni posao koji obavljaju, priznajući im dodatak na uvjete rada za 1% manji  od namanjeg propisanog dodatka za rad s posebnim uvjetima u drugim državnim službama ili zdravstvu. Naravno, uz napomenu da se u drugim službama raspon dodataka kreće od 5 do čak 50%, a u MORH i OSRH od 4 - 4%.
Ministar Rončević odlukama o uvećanju plaće poručio je državnim službenicima i namještenicima u MORH i OSRH da manje cijeni posao koji obavljaju, priznajući im dodatak na uvjete rada za 1% manji od namanjeg propisanog dodatka za rad s posebnim uvjetima u drugim državnim službama ili zdravstvu. Naravno, uz napomenu da se u drugim službama raspon dodataka kreće od 5 do čak 50%, a u MORH i OSRH od 4 – 4%.

Roncevic_odluka_morh_230305

(SDLSN, 25. ožujka) Ministar obrane Berislav Rončević ostvario je svoju prijetnju danu sindikatima državnih službi koji djeluju u MORH i OSRH da će, ukoliko sindikati nastave s pritiskom da se svima zaposlenima u sustavu obrane priznaju dodaci na plaću zbog uvjeta rada, težine i naravi posla i odgovornosti, propisati pet-šest radnih mjesta za koja će se priznati dodaci i tako formalno odraditi svoju zakonsku obvezu zbog neispunjavanja koje državni službenici u MORH I OSRH već tri godine ne primaju plaću uvećanu za dodatke na uvjete rada.

0 R
Jesu li sramotne odluke o dodacima na uvjete rada posljedica prilagođavanja sustava obrane NATO standardima?

Rončević je dvjema odlukama donijetim 23. ožujka o uvećanju osnovne plaće obuhvatio pet radnih mjesta u OSRH i dva radna mjesta u MORH-u, za koja je predviđen postotak uvećanja osnovne plaće za skandaloznih 4% (slovima: četiri posto).

Svoje je odluke ministar Rončević popratio njemu svojstvenim ciničnim pojašnjenjem u obliku dopisa upućenog sindikatima u kojem navodi: “Budući da su vaši predstavnici sudjelovali u postupku donošenja predmetnih odluka, na čemu vam se ovim putem zahvaljujemo, upoznati ste da su financijske mogućnosti ograničene te da su donesene odluke NATO_logoo uvećanju plaća u skladu s raspoloživim financijskim sredstvima.

Ministar u svome dopisu očekuje i daljnju uspješnu suradnju u rješavanju pitanja koja su usmjerena na dobrobit i poboljšanje položaja državnih službenika i namještenika, članova sindikata.

Na žalost, neukusno podmetanje sindikatima kako su oni sudjelovali u postupku donošenja “predmetnih odluka” s kojima su se upoznali tek nakon što ih je ministar Rončević već donio i po tekliću dostavio sindikatima sasvim je u skladu s njihovim sadržajem i iznosom uvećanja.

Tako će ovaj ministar obrane ući u povijest kao prvi dužnosnik koji je nekom podzakonskom odlukom legalizirao diskriminaciju državnih službenika i namještenika u jednom državnom tijelu.

Naime, pravo na uvećanje plaće od 4% za jedan je posto manje od najmanjeg dodatka na uvjete rada u državnoj službi priznatog Uredbom o poslovima s posebnim uvjetima rada u državnoj službi, koja predviđa raspon dodataka od 5 – 30%.

Rončević je tako državnim službenicima i namještenicima zorno pokazao da su na njegovoj ljestvici vrijednosti za 1% manje vrijedni od svih ostalih zaposlenika državnih službi.

Zašto baš u MORH-u ima najmanje novaca za dodatak na uvjete rada? Gospodari li se tamo novcem proračunskih obveznika po načelu dobrog gospodara ili državni službenici i namještenici plaćaju financijsku rastrošnost na nekoj drugoj stavci?
Zašto baš u MORH-u ima najmanje novaca za dodatak na uvjete rada? Gospodari li se tamo novcem proračunskih obveznika po načelu dobrog gospodara ili državni službenici i namještenici plaćaju financijsku rastrošnost na nekoj drugoj stavci?

Ako odemo korak dalje i pogledamo kako je pitanje dodataka na uvjete rada uređeno u javnim službama onda ćemo u zdravstvu naići na raspon dodataka na uvjete rada od 5 – 50%, uz napomenu da su dodatkom od 5% obuhvaćena sva radna mjesta u sustavu koja nisu obuhvaćena većim postotkom dodatka, tj. dodatak na uvjete rada priznat je svim zaposlenima u zdravstvu. Slična je situacija i u sustavu socijalne skrbi u kojem su dodacima od 3 – 25% obuhvaćeni svi zaposleni.

Ironija je da bi zaposlenici OSRH i MORH kojima su priznati dodaci na uvjete rada u usposredbi s uvjetima rada u drugim državnim ili javnim službama trebali imati najviši iznos uvećanja osnovne plaće koji je predviđen uredbom ili kolektivnim ugovorima za zdravstvo i socijalnu skrb, ali im je ministar Rončević svojim odlukama priznao dodatke manje od onih koji su u javnim službama priznati zaposlenicima koji uopće ne rade na poslovima s posebnim uvjetima.

To znači da ministar Rončević smatra kako zaposlenici koji rade na remontu i ispitivanju naoružanja ili na poslovima ekshumacije ili vozaća opasnih tvari i laboranta u MORH i OSRH zaslužuju dodatak na uvjete rada manji od službenika u pisarnici ili tajnice u sustavu zdravstva.

Ministar Rončević donošenjem je ovakovih odluka prekršio odredbu Zakona o radu kojom je zabranjena izravna diskriminacija službenika i namještenika na temelju društvenog položaja, odnosno njihovim je donošenjem zaposlenike u sustavu obrane stavio u nepovoljniji položaj od drugih zaposlenika u usporedivoj situaciji.

Usporedbom situacije zaposlenika u MORH i OSRH sa situacijom službenika i namještenika  u drugim državnim tijelima ili javnim službama, kao zaposlenika koji primaju plaću iz državnog proračuna, razvidno je da se najteži uvjeti rada kompenziraju postotkom dodatka na uvjete rada koji je do deset puta veći od onoga kojim je ministar Rončević “nagradio” zaposlene u MORH i OSRH.

Čudan smisao za humor Rončević je iskazao i tempiranjem donošenja odluka u prigodi Uskrsa, darovavši manjem broju zaposlenih cijelih 4% dodatka na osnovnu plaću.

zekoucvijecu1

Ako je osnovna plaća pomoćnog radnika na poslovima ekshumacije oko 2.100 kuna, onda prepuštamo ministru Rončeviću da izračuna koliko će mu donijeti njegovih 4% uvećanja za rad na ekshumaciji leševa.

Krajnje je vrijeme da službenici i namještenici u MORH i OSRH razmisle o tome kako se posao koji obavljaju vrednuje od njihovih pretpostavljenih u odnosu na druge državne i javne službe, ali i Vlade RH koja je dopustila trogodišnje nedonošenje podzakonskih akata kojima se reguliraju dodaci na uvjete rada, a sindikati državnih službi o tome kako će zaštiti interese svojih članova i zajednički se dogovore kako se suprotstaviti diskriminaciji kojoj su izloženi.

Umjesto uskrsne čestitke ministru Rončeviću poručujemo: “Sram vas bilo ministre!

Pročitajte još…

SINDIKAT: RONČEVIĆ DISKRIMINIRA SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE U MORH-U I OSRH-U

hina_logo

ZAGREB, 25. ožujka 2005. (Hina) –  Ministar obrane Berislav Rončević donio je odluku o uvećanju plaća na osnovu dodataka na uvjete rada kojom diskriminira državne službenike i namještenike zaposlene u MORH-U i OSRH-u, priopćio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske.
Rončević je time ostvario svoju prijetnju da će, ako sindikati nastave tražiti da se zaposlenima u sustavu obrane priznaju dodaci na plaću zbog uvjeta rada, težine i naravi posla i odgovornosti, propisati pet-šest radnih mjesta za koja će se priznati dodaci i tako formalno odraditi svoju zakonsku obvezu, kaže se u priopćenju.
Rončević je dvjema odlukama donijetim 23. ožujka  obuhvatio pet radnih mjesta u OSRH-u i dva radna mjesta u MORH-u, za koja je predviđeno uvećanje osnovne plaće za četiri posto, što je jedan posto manje od najmanjeg dodatka na uvjete rada priznatog Uredbom o poslovima s posebnim uvjetima rada u državnoj službi, koja predviđa raspon dodataka od pet do 30 posto, upozorava sindikat.

ekshumacijaU zdravstvu je raspon dodataka na uvjete rada od pet do  50 posto, pri čemu je dodatak od pet posto priznat svim zaposlenima u zdravstvu, a i u sustavu socijalne skrbi svi su zaposleni obuhvaćeni dodacima od tri do 25 posto.
Rončević je državnim službenicima priznao dodatke manje od onih koji su u javnim službama priznati zaposlenicima koji uopće ne rade na poslovima s posebnim uvjetima.
To znači da Rončević smatra kako radnici na remontu i ispitivanju naoružanja, poslovima ekshumacije ili vozača opasnih tvari u MORH-u i OSRH-u zaslužuju manji dodatak na uvjete rada od službenika u pisarnici ili tajnice u sustavu zdravstva.
Time je prekršio odredbu Zakona o radu o zabrani izravne diskriminacije službenika i namještenika na temelju društvenog položaja, jer se u drugim državnim tijelima ili javnim službama najteži uvjeti rada kompenziraju do deset puta većim postotkom dodatka na uvjete rada, ističe sindikat.
“Ako je osnovna plaća pomoćnog radnika na poslovima ekshumacije oko 2.100 kuna, onda prepuštamo ministru Rončeviću da izračuna koliko će mu donijeti njegovih četiri posto uvećanja za rad na ekshumaciji leševa”, stoji u priopćenju.
(Hina) pp/xmd ymd

SINDIKAT: Rončević diskriminira službenike i namještenike u MORH-u i OSRH-u

HRT_logo25. ožujka – Ministar obrane Berislav Rončević donio je odluku o uvećanju plaća na osnovu dodataka na uvjete rada, kojom diskriminira državne službenike i namještenike zaposlene u MORH-u i OSRH-u, priopćio je Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske.

Rončević je time ostvario svoju prijetnju da će, ako sindikati nastave tražiti da se zaposlenima u sustavu obrane priznaju dodaci na plaću zbog uvjeta rada, težine i naravi posla i odgovornosti, propisati pet-šest radnih mjesta za koja će se priznati dodaci i tako formalno odraditi svoju zakonsku obvezu, kaže se u priopćenju. Rončević je dvjema odlukama donesenima 23. ožujka obuhvatio pet radnih mjesta u OSRH-u i dva radna mjesta u MORH-u, za koja je predviđeno uvećanje osnovne plaće za četiri posto, što je jedan posto manje od najmanjeg dodatka na uvjete rada priznatog Uredbom o poslovima s posebnim uvjetima rada u državnoj službi, koja predviđa raspon dodataka od pet do 30 posto, upozorava sindikat.
Rončević je državnim službenicima priznao dodatke manje od onih koji su u javnim službama priznati zaposlenicima koji uopće ne rade na poslovima s posebnim uvjetima. To znači da Rončević smatra kako radnici na remontu i ispitivanju naoružanja, poslovima ekshumacije ili vozača opasnih tvari u MORH-u i OSRH-u zaslužuju manji dodatak na uvjete rada od službenika u pisarnici ili tajnice u sustavu zdravstva. Time je prekršio odredbu Zakona o radu o zabrani izravne diskriminacije službenika i namještenika na temelju društvenog položaja, jer se u drugim državnim tijelima ili javnim službama najteži uvjeti rada kompenziraju do deset puta većim postotkom dodatka na uvjete rada, ističe sindikat. (H/tv)

“Rončević diskriminira službenike u MORH-u i OSRH-u”

VIP_uskrs

 

 

Roncevic_VIPMinistar obrane donio je odluku o uvećanju plaća na osnovu dodataka na uvjete rada kojim vrši diskriminaciju priopćio je Sindikat državnih službenika Hrvatske.
Rončević je time ostvario svoju prijetnju da će, ako sindikati nastave tražiti da se zaposlenima u sustavu obrane priznaju dodaci na plaću zbog uvjeta rada, težine i naravi posla i odgovornosti, propisati pet-šest radnih mjesta za koja će se priznati dodaci i tako formalno odraditi svoju zakonsku obvezu, kaže se u priopćenju.
Rončević je dvjema odlukama donijetim 23. ožujka obuhvatio pet radnih mjesta u OSRH-u i dva radna mjesta u MORH-u, za koja je predviđeno uvećanje osnovne plaće za četiri posto, što je jedan posto manje od najmanjeg dodatka na uvjete rada priznatog Uredbom o poslovima s posebnim uvjetima rada u državnoj službi, koja predviđa raspon dodataka od pet do 30 posto, upozorava sindikat.
U zdravstvu je raspon dodataka na uvjete rada od pet do 50 posto, pri čemu je dodatak od pet posto priznat svim zaposlenima u zdravstvu, a i u sustavu socijalne skrbi svi su zaposleni obuhvaćeni dodacima od tri do 25 posto.
Rončević je državnim službenicima priznao dodatke manje od onih koji su u javnim službama priznati zaposlenicima koji uopće ne rade na poslovima s posebnim uvjetima.
To znači da Rončević smatra kako radnici na remontu i ispitivanju naoružanja, poslovima ekshumacije ili vozača opasnih tvari u MORH-u i OSRH-u zaslužuju manji dodatak na uvjete rada od službenika u pisarnici ili tajnice u sustavu zdravstva.
Time je prekršio odredbu Zakona o radu o zabrani izravne diskriminacije službenika i namještenika na temelju društvenog položaja, jer se u drugim državnim tijelima ili javnim službama najteži uvjeti rada kompenziraju do deset puta većim postotkom dodatka na uvjete rada, ističe sindikat.
“Ako je osnovna plaća pomoćnog radnika na poslovima ekshumacije oko 2.100 kuna, onda prepuštamo ministru Rončeviću da izračuna koliko će mu donijeti njegovih četiri posto uvećanja za rad na ekshumaciji leševa”, stoji u priopćenju.