RONČEVIĆ MESIĆU PREDSTAVIO “DUGOROČNI PLAN RAZVOJA ORUŽANIH SNAGA RH”

RONČEVIĆ MESIĆU PREDSTAVIO “DUGOROČNI PLAN RAZVOJA ORUŽANIH SNAGA RH”

Roncevic_HRTZAGREB, 24. svibnja 2006. (Hina) –  Ministar obrane Berislav Rončević sa suradnicima predstavio je danas predsjedniku Republike i Vrhovnom zapovjedniku Stjepanu Mesiću “Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga RH.
Predstavljanje je bilo u Uredu predsjednika, a dokument će Vlada u saborsku proceduru uputiti koncem lipnja.
Rončević je nakon prezentacije koja je bila zatvorena za novinare rekao da je predsjednik Mesić zadovoljan predstavljenim dokumentom i da ga je podržao.

MORH_Plan240506_202Kada je o finacijskim pokazateljima riječ “Dugoročni plan razvoja OSRH” dobio je pozitivnu recenziju hrvatskog Ekonomskog instituta.
Rončević je rekao da se po preporukama NATO-a za finaciranje obrambenog sustava preporuča dva posto BDP-a, a to bi se dostiglo do 2010. To je objektivno, dodao je Rončević, istaknuvši da se do tada očekuje i rast BDP-a.
“Dugoročni plan razvoja OSRH” obuhvaća razvoj sve tri grane Oružanih snaga, a okosnica mu je razvoj Kopnene vojske koja bi trebala činiti 80 posto ukupnog vojnog sastava. Funkcija zračnog nadzora i patroliranja ostat će i dalje osnovna zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s jačanjem transportne komponete. U tom je dijelu vidno naznačena nabava novih helikoptera. Nabavili bi se od Ruske Federacije u okviru rješavanja klirinškog duga vrijednosti do 65 milijuna američkih dolara.
Zadaća Hrvatske ratne mornarice je zaštita hrvatskih interesa na Jadranu, rekao je Rončević dodajući da je u tom kontekstu vrlo važna obalna straža. Najavio je da bi Hrvatski sabor do kraja godine trebao usvojiti i Zakon o obalnoj straži.
Dokument predviđa i sudjelovanje pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovnim misijama i to njih oko 800 što je oko osam posto OSRH-a.
Dokument je provediv te podložan mogućoj reviziji sukladno novonastalim okolnostima, zaključio je ministar Rončević.

Pročitajte još…