RONČEVIĆ SA SINDIKATIMA: Četiri godine suradnje i partnerstva

RONČEVIĆ SA SINDIKATIMA: Četiri godine suradnje i partnerstva

Roncevic301007-002

(SDLSN, 30. listopada) Ministar obrane Berislav Rončević susreo se danas s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Sindikata SDLSN_wwwzaposlenika u vojsci i državnim službama i Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu na, kako je rekao, završnom službenom susretu socijalnih partnera u ovoj godini i mandatu.

Rončević je suradnju sa sindikatima u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama u protekle četiri godine opisao kao korektnu i uspješnu na mnogim područjima, s čime su se složili i predstavnici sindikata.

Roncevic301007-003Tajnik SDLSN Siniša Kuhar posebno je izdvojio potpisani sporazum o preuzimanju djelatnika Službe za gospodarenje nekretninama u državnu tvrtku Pleter – usluge, koja predstavlja model socijalno odgovornog i dogovornog rješenja izdvajanja netemeljnih djelatnosti iz sustava obrane, uz mogućnost nastavka rada na istom radnom mjestu kod novog poslodavca i zadržavanje stečenih prava iz radnog odnosa.

Kuhar je naglasio kako se tvrtka Pleter pokazala kao dobar i stabilan poslodavac i predložio da kao takav konkurira, sukladno uvjetima iz Zakona o javnoj nabavi, za dobivanje poslova u državnim tijelima poput Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Podsjetio je da je tamo posao tehničkog održavanja, čišćenja i vođenja restorana društvene prehrane dobila tvrtka Parting u postupku koji je državna revizija i Ured za nabavu ocijenio kao nezakonit, te da petogodišnji ugovor s Partingom kao pružateljem usluga uskoro ističe.

Roncevic301007-001

Rončević je sindikate upoznao i s odlukom Vlade da tvrtka Pleter preuzme i dodatne kapacitete i objekte u Oružanim snagama, upravo iz razloga što preuzimanje uslužnih djelatnosti od strane Pletera nije poskupilo, već samo poboljšalo ugovorene ugostiteljske usluge.

Rončević i sindikati su razmotrili i pitanje preustroja Oružanih snaga sukladno Dugoročnom planu razvoja OSRH, kojim se predviđa daljnje smanjenje broja državnih službenika i namještenika u sustavu obrane, kao i pitanje zaposlenika uprava i ureda za obranu s obzirom na zamrzavanje novačenja.

Ministar je poručio i kako će se problem Zrakoplovno tehničkog zavoda riješiti njegovim izdvajanjem iz sustava, ali transparentno i na način koji će odgovarati interesima Republike Hrvatske, a ne potencijalnim ulagačima.

Pročitajte još…

Ministar obrane primio predstavnike sindikata

(www.morh.hr) Ministar obrane Berislav Rončević sa suradnicima primio je 30. listopada predstavnike Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama te Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu.

Na sastanku se razgovaralo o rješavanju statusnih problema državnih službenika i namještenika odnosno o njihovim umirovljenjima sukladno zakonu te o dinamici preustroja Oružanih snaga s naglaskom na zbrinjavanje državnih službenika i namještenika koji će biti izdvojeni iz obrambenog sustava. Bilo je riječi i o Zrakoplovno-tehničkom zavodu, za koji je ministar poručio da će biti izdvojen iz sustava, morh_ministar_sindikati301007napomenuvši da će se to provesti transparentno i u skladu s državnim interesima. U razgovorima su se osvrnuli i na funkcioniranje državne tvrtke Pleter, za koje je ministar Rončević zaključio da ima svoju šansu te dodao da njezinim osnivanjem MORH nije povećao troškove, a kvaliteta usluge je na dosta mjesta i bolja. Predsjednik SDVDS-a Radomir Delić također je izrazio zadovoljstvo radom Pletera te posebno ukazao na dobar odnos vodstva prema zaposlenicima, zaključivši da se sve dogovoreno i poštuje. Da se tvrtka Pleter pokazala kao dobar i stabilan poslodavac potvrdio je i tajnik SDLSN-a Siniša Kuhar, ocijenivši da sporazum o preuzimanju djelatnika Službe za gospodarenje nekretninama predstavlja model socijalno odgovornog rješenja.
Budući da je ovo ujedno zadnji sastanak u ovom mandatu, sindikalni predstavnici izrazili su tom prigodom svoje zadovoljstvo cjelokupnom suradnjom s MORH-om u protekle četiri godine, zaključivši da je bila konstruktivna i intenzivna te na doista visokoj razini. Ministar obrane je suradnju sa sindikatima također ocijenio korektnom i višestruko uspješnom, nazvavši ih socijalnim partnerima.