Ronko dao otkaz samohranoj majci

Ronko dao otkaz samohranoj majci

ČISTKA Sindikat optužuje požeškog župana za socijalnu neosjetljivost

VL080806_Ronko_otkazi

Autor Ljiljana MARIĆ

Otkazi koje je dobilo šest namještenika u županijskoj upravi Požeško-slavonske županije nezakoniti su, tvrdi Sindikat državnih službenika i namještenika. Osim što su otkazi nezakoniti jer nije poštovano niz zakonom obveznih pravnih radnji, Sindikat tvrdi da nisu poštovani ni socijalni ni stručni kriteriji.

Nemam izlaza
Samohrana sam majka, udovica hrvatskog branitelja. Imam dvoje djece od kojih nijedno ne radi. Živimo od mojih primanja. Žalosno je da ostaju neki koji imaju od čega živjeti, a da se meni daje otkaz. Zar se moj muž za to borio? Nemam izlaza na rubu plača komentirala je otkaz Ivanka Bulić, koja u županiji kao čistačica radi 18 godina. Ona je vl_logjedna od šest namještenika kojima je u petak, potkraj radnoga vremena, uoči praznika, uručen otkaz dok je 11 službenika obaviješteno da su neraspoređeni te da do 1. rujna ne trebaju dolaziti na posao. Tada će dobiti rješenje o tome da su na raspolaganju. Nakon toga, ovisno o broju godina radnoga staža, uslijedit će otkazi.

Zaposlenike sa znanjem u upravi proglašava se viškom, a na radna mjesta postavljaju se pripravnici, nesposobni poduzetnici, mesari. Županu ne trebaju magistri, diplomirani ekonomisti, vozači i čistačice. Budući da je županija u teškoj situaciji, mjere štednje treba provesti, ali ne otkazom stručnim ljudima s dugim stažem ističe se u nepotpisanom priopćenju “šikaniranih” djelatnika.

Što gore, to bolje
Župan Zdravko Ronko pita se zašto se diže tolika galama kad se zbog prilagodbe novonastalnoj situaciji ukida 15-ak izmišljenih radnih mjesta, a ništa se nije poduzimalo kad se tisuće radnih mjesta u županiji gasilo. Bez obzira na sve, dodaje, pri otpuštanju se vodilo računa o racionalizaciji i socijalnom momentu. Za 6-7 otpuštenih djelatnika Županija će izvan uprave pokušati naći rješenja. Sindikat poziva sve aktere te političko-upravne sapunice da prestanu situaciju u županiji rješavati po načelu “što gore, to bolje”, jer je riječ o živim ljudima koji ne zaslužuju da ih se zlorabi u dnevnopolitičke svrhe.