RONKO: LAŽNI NAVODI VLADINA IZVORA

RONKO: LAŽNI NAVODI VLADINA IZVORA

HRT_web_vijesti

4. kolovoza – Dok se iz Banskih dvora oglušuju na već peti zaredom zahtjev Požeško-slavonske županije da Vlada sanira barem dio goleme proračunske rupe ostale iza bivše HDZ-ove županijske vlasti, 70-ak djelatnika tamošnjih županijskih ureda već četiri mjeseca ne prima plaću. Na uzastopne pokušaje Vlade da u javnosti minorizira proračunski gubitak od 280 milijuna kuna koliko je utvrdila i Državna revizija, a jednoglasno usvojila županijska Skupština, reagirao je požeško-slavonski župan Zdravko Ronko.

HRT040806_RonkoRonko je opovrgnuo neslužbene navode iz Banskih dvora da je zaduženost te županije bitno manja nego što on to tvrdi. SDP-ov župan na konferenciji za novinare istaknuo je kako nije točno da ukupne obveze županije iznose samo 57 milijuna kuna, kako to tvrdi neslužbeni izvor iz Vlade. “I županijski čelnik HDZ-a Franjo Lucić potvrdio je da dubioze i štete iznose 355 milijuna kuna”, izjavio je požeški župan, ponovivši da je županiju preuzeo s 290 milijuna kuna duga, s preko 60 milijuna kuna blokade i sa Županijskom upravom za ceste u stečaju.

Tri je godine zaredom, kaže, Državna revizija davala do znanja da je Požeška županija u “gadnim problemima”, vijećnici su na niz adresa slali žurne zahtjeve da se Bagarić (bivši župan) zaustavi, no bez odjeka.

Na navode Vladina izvora da bi se cijela priča riješila sa samo nekoliko milijuna da je Ronko razgovarao s kreditorom, Ronko uzvraća da taj izvor prešućuje kako je sve već bilo blokirano i prije nego što je on preuzeo dužnost župana. Požeški župan kaže da je nalaz Državne revizije žurnom poštom danas poslao glasnogovorniku Vlade Ratku Mačeku, koji je prema njegovu mišljenju neslužbeni Vladin izvor koji je “pustio nekoliko lažnjaka”.