RONKO PONOVIO MOGUĆNOST TUŽBE ZA NAKNADU ŠTETE

RONKO PONOVIO MOGUĆNOST TUŽBE ZA NAKNADU ŠTETE

ZAGREB, 9. listopada 2006. (Hina) –  Požeško-slavonski župan Zdravko Ronko ponovio je danas, na konferenciji za novinare u SDP-u u Zagrebu, da će podnijeti tužbu protiv Republike Hrvatske za naknadu štete ako do 10. listopada ne bude sazvana Vladina sjednica o razrješenju krize u toj županiji.
Istaknuo je da će u tom slučaju zatražiti i pomoć međunarodnih institucija vezanih uz lokalne vlasti.
OLYMPUS DIGITAL CAMERARonko je ustvrdio da je županija, nakon pregovora s bankama, redefiniranja obaveza i deblokade računa, trenutačno “na pozitivnoj nuli”. Izrazio je nadu da će ministar financija “održati obećanje” i ići s uplatom tranše od pet milijuna kuna koja još nije pristigla.
Deblokada je učinjena uz Vladinu i suglasnost  ministra financija Ivana Šukera u noći sa srijede na četvrtak, tako da su djelatnicima županije u petak mogle biti isplaćene zaostale plaće, podsjetio je Ronko.
Županija ne može ostati bez 287 milijuna kuna, nikome to ne možemo pokloniti i vjerujemo da ćemo to jednom naplatiti“, naglasio je Ronko.
Član SDP-ova Glavnoga odbora Slavko Linić ocijenio je da je neprihvatljivo ponašanje predsjednika Vlade i ministra financija koji, kako tvrdi, tri mjeseca nisu željeli riješiti problem. Zbog politikantskih ciljeva ugrožena je egzistencija djelatnika županije i njihovih obitelji, kazao je Linić ističući da su županiji, iako je enormno prezadužena, njezini djelatnici i obveze prema vjerovnicima na prvom mjestu.
Novinarima je podijeljen i dopis Ministarstva finacija, kojim se, kako tvrdi Linić, željelo utjecati na županijske vijećnike da ne donose odluku o reprogramu duga, jer da time krše zakon. Linić je pojasnio kako ekonomski nije bilo moguće da se zaduži Županijska uprava za ceste, zbog čijih je dugova i blokiran županijski račun.
Ustvrdio je da je bivši župan Bagarić potpisivao zadužne mjenice bez pokrića, što je dovelo do paralize Županije.
Upitan je li zaduženje te županije daleko veće od ostalih, Linić je rekao da stalno pristižu računi na Upravu za ceste, da dugovi za više od četiri puta premašuju godišnji županijski proračun te da takvu situaciju nema nitko u Hrvatskoj.
SDP-ov tajnik Igor Dragovan rekao je kako su neistine da Požeško-slavonska županija nije bila već blokirana prije izbora, da župan Ronko nije ništa poduzeo da je deblokira, da se nije htjelo ići u reprogramiranje duga te da se županija ne može deblokirati.
HDZ je više od dvije godine skrivao kriminal, a kada je razotkriven, nastojao ga je zataškati“, ustvrdio je Dragovan.