RTL: Kako će Linić napuniti državni proračun?

ROKOVI KUCAJU NA VRATA
Kako će Linić napuniti državni proračun?

linic_rtl080212

Vlada će u četvrtak na redovitoj sjednici usvojiti paket poreznih zakona, uz ostale, i onaj o povećanju PDV-a s 23 na 25 posto. O proračunu za 2012. godinu raspravit će tek na izvanrednoj sjednici u ponedjeljak. Ministri dotad moraju izići na kraj sa seljacima, koji prosvjeduju zbog reza od milijardu kuna na poticajima, te sa sindikatima koji prijete sudom ako se ukinu božićnice.

RTL_TV_logoU Vladi dogovaraju zadnje detalje proračuna za 2012. godinu. Ministar financija Slavko Linić planira smanjiti proračun za 4.6 milijarda. Ceh će platiti, prije svega, poljoprivreda. Gotovo milijardu kuna manje za poticaje na cestu će sutra izvući seljake.

“U ovih osam dana nitko nam se nije javio. Sutra u 12 ističe taj rok, mi smo prosvjede najavili i prosvjed ćemo održati”, poručio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić.

Još dvije milijarde planira se uštedjeti na troškovima u ministarstvima, a još se važe i mogućnost ukidanja božićnica javnoj upravi.

“Ukoliko dođe do jednostranog ukidanja ili neisplate tih ugovorenih stavki onda sindikatima ne ostaje ništa drugo nego sudski epilog”, rekao je predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša.

plesa_rtl080212

Dok su uštede uglavnom poznate, ministar financija i službeno najavljuje podebljanje prihoda proračuna prodajom Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke.

“U prihodima proračuna, ali ne na strani koja povećava prihode nego smanjuje naš račun financiranja i potrebu zaduživanja, bit će prihod od dvije milijarde po osnovu privatizacije dijela financijskog sektora”, izjavio je Slavko Linić.

U prodaju će prije svega Croatia osiguranje, gdje će država zadržati tek kontrolnih 25 posto.
Hrvatska poštanska banka najvjerojatnije će se većim dijelom prodati Europskoj banci za obnovu i razvoj.

Tako zarađene dvije milijarde kuna smanjit će potrebu za zaduživanjem s 17.5 na 15.5 milijarda kuna. No, pitanje je je li to dobar potez.

“Ja iz toga iščitavam jedino staru priču da se ide u prodaju banke ili neke druge tvrtke u hrvatskoj kako bi se proračun punio ili rješavao problem deficita. To načelno govoreći nije dobro”, upozorio je Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti.

Sam Linić u razgovoru za Reuters, pak, tvrdi kako Vlada sve to čini da uvjeri bonitetne agencije u kreditnu sposobnost Hrvatske. Za razliku od seljaka, dobrim vijestima mogu se nadati umirovljenici i poduzetnici.

“Na užem kabinetu danas razmatrali mogućnost da umirovljenicima povećamo neoporezivi dio mirovina s 3.200 na 3.400 kuna, te da isto smo ponovno raspravljali o tome na koji način da poduzetnicima vratimo njihovo ulaganje dobiti u kapital i investicije”, obrazložio je ministar financija.

Konačna razmatranja moraju se završiti do ponedjeljka.