RTL o antirecesijskim mjerama Vlade

RTL o antirecesijskim mjerama Vlade

place_RTL100209_final390

NAJAVA: Još je nejasno priprema li Vlada povećanje PDV-a ili su jučerašnje najave bile tek probni balon. Ekonomisti su uvjereni da je povećanje toga poreza upravo suprotno tome što bi država u borbi protiv recesije trebala činiti. Sindikati i dalje ne pristaju na smanjenje plaće, osim ako će sudbinu radnika dijeliti menadžeri i političari.

RTL_TV_logoPRILOG: Mnogo bure podigao je potpredsjednik Vlade Polančec najavom mogućnosti povećanja PDV-a. Danas je, međutim, ublažio rečeno.
TON DAMIR POLANČEC: – S obzirom na deficit državnog proračuna Hrvatska je prije u situaciji da razmišlja o povećanju stope PDV-a nego o smanjenju. Ništa više, ništa manje od toga.
PRILOG: Veći PDV trebao bi biti, vjeruje, antirecesijska mjera, iako ekonomisti kažu da je kontraproduktivna.
TON ŽARKO PRIMORAC: – Čim vi povećavate porez na PDV, povećavate cijenu proizvodnje. Kupovnu moć stanovništva smanjujete najmanje a toliko koliko povećavate PDV i na taj način smanjujete prodaju, proizvodnju i sve drugo.
PRILOG: Dan prije nego što će Ekonomski institut Vladi predložiti antirecesijske mjere već je poznato da one uključuju uštede u proračunu. Prve bi se na udaru našle plaće državnih i javnih službenika, dok bi se na prihodovnoj strani povećale trošarine na gorivo ili uvoz automobila. Predlažu i vraćanje rada nedjeljom te prepolovljavanje predujma poreza na dobit i dohodak za poduzeća.
TON ŽARKO PRIMORAC: – Ima nešto pozitivnog u tom programu, utoliko što pledira, ako je to program, smanjenju potrošnje i nekim drugim mjerama, ali ne mislim da je to program takvog obujma i takve dubine da bi mogao preokrenuti stvar.
PRILOG: Mogao bi, međutim, zapeti već na prvoj stubi, smanjenju plaća. Sindikalni je uvjet rezanje menadžerskih ugovora kao i naknada u nadzornim odborima.
TON SINIŠA KUHAR: – Međutim, ukoliko teret krize na svojim leđima budu morali iznijeti isključivo državni i javni službenici mislim da dijaloga neće biti.
PRILOG: Ako ga i bude, smanjenje nije moguće prije ljeta pa ni ušteda više nije tako znatna.

RTL_glavne_vijesti