RTL o evidentiranju prisutnosti na poslu skeniranjem prsta na Trgovačkom sudu u Zagrebu

RTL o evidentiranju prisutnosti na poslu skeniranjem prsta na Trgovačkom sudu u Zagrebu

OtisciTS_short(RTL) Razbojnika možda pronađu uz pomoć otisaka. Naravno, ako ih je ostavio.

A ubuduće će ih sigurno ostavljati službenici zagrebačkog trgovačkog suda. Iako je ta metoda sve češća u hrvatskim tvrtkama radi bolje kontrole prisutnosti na radnom mjestu, Sindikat smatra kako je skeniranje prsta pretjerana i diskriminirajuća mjera jer će prst na ulazu skenirati samo službenici, a ne i suci.

Vlastoručni potpis lako je krivotvoriti, no otisak prsta nemoguće.

Gužvu pri potpisivanju na zagrebačkom trgovačkom sudu trebao bi riješiti biometrijski uređaj zbog kojeg će Žarko Vešović ubuduće radni dan započinjati skeniranjem prsta.

Nije neugoda nikakva zbog otiska prsta. Normalno se sve radi, pokazao nam je informatičar sve tako da nema problema uopće.

Sindikat ipak smatra da nema razloga da se zaposlenicima uzimaju jedinstveni osobni podaci jer isti uređaj predviđa i uporabu identifikacijskih kartica.

Upozoravaju da suci, za razliku od službenika, svoj prst neće morati skenirati.

Mi mislimo da nema razloga da se za jedne zaposlenike primjenjuju jedni kriteriji a za druge drugi.

No, predsjednica suda objašnjava kako je uređaj uveden kako bi se zaposlenicima omogućilo klizno radno vrijeme. Kaže da su suci zbog toga oslobođeni obveze evidencijske procedure na ulazu.

Nigdje na svijetu, barem ja ne znam, suci nemaju radnog vremena. Oni, njihov način učinkovitosti rada, kontrolira se drugačije.

Agencija za zaštitu osobnih podataka do sada je odbila pet zahtjeva za uvođenje sličnih uređaja. No, kažu da ako to svi zaposlenici pismeno dopuste, razloga za izbjegavanje biometrije nema.

Zapravo, više se radi o neznanju i opasnosti da će netko iskoristiti te podatke. Međutim, to podaci samo služe u tu svrhu i nisu po našem mišljenju prekomjerni.

Baš kao i razgovor mobitelom ili surfanje Internetom, skeniranje prsta ili šarenice oka, tako će postati dio svakodnevice.