RTL o plaćama u državnim tvrtkama i antirecesijskim mjerama

RTL o plaćama u državnim tvrtkama i antirecesijskim mjerama

place_RTL250209_film390

NAJAVA: Prvi put iz Vlade priznanje da će gospodarstvo u ovoj godini pasti, samo je pitanje koliko duboko. I dok se dubina ponora tek naslućuje, u ovim trenucima traju pregovori o za mnoge već zakašnjelom paketu antirecesijskih mjera koji će Vlada predstaviti sutra.

rtl_vijestiPrijedloge koji se skrivaju od javnosti jutros je pretreslo i Ekonomsko vijeće, a do kraja dana očekuju se i prijedlozi javnih poduzeća o uštedi.
PRILOG: Za razliku od menadžmenta poduzeća strojovođe u HŽ-u s mjesečnom plaćom u prosjeku od 4.000 kuna jedva spajaju kraj s krajem.
TON STROJOVOĐA: – Zavisi sve. Kakve ima kredite i tako. Moglo bi bolje –
PRILOG: Ima i gorih slučajeva u željeznicama. S plaćom manjom od 2.500 kuna, dok je smijenjeni direktor Kobak primao gotovo 28.
TON NOVINAR: – Mislite li da se da preživjeti? –
TON STROJOVOĐA: – Naravno da ne. Ne baš… –
PRILOG: Nešto teže će živjeti i direktori javnih poduzeća. No, osim rezanja njihovih plaća ni jedan drugi antirecesijski potez prije sutrašnje sjednice Vlade Ekonomsko vijeće ne želi otkriti.
TON DARKO TIPURIĆ: – Ja mislim da ćemo sutra imati zaokružen paket antirecesijskih mjera koji će uključivati i neke potpuno nove mjere koje dosad nisu spominjane.-
PRILOG: Jedno je jasno, borba protiv recesije toliko kasni pa nije pitanje više hoće li gospodarstvo rasti ili padati, već kako izbjeći veliko potonuće.
TON IVAN ŠUKER: – Svima nam je u interesu da, prije svega, sačuvamo svako radno mjesto i da taj gospodarski pad bude u ovoj godini čim manji i da imamo za sljedeću godinu čim bolju startnu osnovicu. –
PRILOG: Kakvu će osnovicu imati zaposlenici javnih i državnih službi još nije poznato. Ako se predloži smanjenje njihovih plaća sindikati su sve bliže pristanku.
TON SINIŠA KUHAR: – U situaciji u kojoj će Vlada predložiti antirecesijske mjere koje će obuhvatiti sve slojeve hrvatskog društva mi onda moramo ozbiljno razmisliti o tome da podržimo Vladu u takvim nastojanjima. –
PRILOG: Samo da i jedni i drugi opet ne razmišljaju predugo, jer vremena za čekanje više stvarno nema.