S članovima i nečlanovima u Odgojnom zavodu Turopolje i Kaznionici u Turopolju

Turopolje, 14. studenoga 2022. – Njihova radna mjesta smještena su izvan grada, okružuju ih oranice, jezera, ribnjaci… Na prvu bismo rekli, radni uvjeti za poželjeti, bez stresa… No, radno opterećenje je itekako veliko, visokog stupnja odgovornosti, među najstresnijim područjima rada, posljedično povećanog rizika od razvoja fizičkih i psihičkih poteškoća i bolesti… Jedni rade s maloljetnicima kojima je izrečena odgojna mjera u kaznenom postupku, drugi s pravomoćno osuđenim punoljetnim osobama. Oni su državni službenici i namještenici u Odgojnom zavodu Turopolje i Kaznionici u Turopolju.

Odgojni zavod u Turopolju jedini je odgojni zavod u Hrvatskoj za maloljetnike. Jedna  od najstarijih penalnih institucija u ovom dijelu Europe. Brojni stručnjaci, poput psihologa, pedagoga i socijalnih radnika, nastoje maloljetne prijestupnike usmjeriti na pravi put, da se nakon izdržavanja kazne reintegriraju u zajednicu i uključe u normalan život. Upravo zbog specifičnosti i prirode svojeg posla traže dodatke za uvjete rada. Traže ga i službenici i namještenici u Kaznionici.

Upravitelj Odgojnog zavoda je tražio i tumačenje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u dijelu povećanja osnovne plaće za svaki sat rada organiziran na drugačiji način. Čeka se odgovor.

Kao i u cijelom zatvorskom sustavu, i u Odgojnom zavodu i u Kaznionici je zabrinjavajuća dobna struktura zaposlenih ovlaštenih službenih osoba, pri čemu ih se godinama ne upućuje na propisane liječničke preglede, nego se pretpostavlja njihova zdravstvena sposobnost.

Problema u sustavu je puno. Stoga i ne čudi velika zainteresiranost za sastanke s rukovodstvom SDLSN RH. Osim s članovima, ali i nečlanovima, predsjednica SDLSN RH Iva Šušković sa suradnicama, sastala se i s upraviteljima ova dva tijela zatvorskog sustava.

Probleme treba rješavati, a rješenje je u poboljšanju uvjeta rada i povećanju plaća.