S tetovažom, madežima, uroinfekcijom, hemoroidima – ništa od posla u policiji

“KIRINOV POUČAK” – SPORNI MUP-OV PRAVILNIK
S tetovažom, madežima, uroinfekcijom, hemoroidima – ništa od posla u policiji

tetovaza_gs290613

TANTALOVE MUKE MLADIĆA I DJEVOJKA S TETOVIRANIM RUKAMA I KRIVIM ZUBIMA

(GLAS SLAVONIJE, 29. lipnja 2013.) VIROVITICA – Nije ni pomišljao naš čitatelj S.R. (podaci poznati redakciji) da će za nekoliko godina morati uklanjati istetovirano ime svoje tadašnje djevojke s lijeve ruke. Tada “mladom i ludom”, kako sam kaže, nije mu bilo ni na kraj pameti da se neće moći zaposliti u policiji ako ima tetovažu na tijelu. Taj ga je nepromišljeni pothvat iz prošlosti sada stajao čak 2.000 kuna – toliko je, naime, platio za kirurško uklanjanje tetovaže. Operacija, izvedena u privatnoj kirurškoj ordinaciji, kaže, nije bila bolna. Nekoliko se tjedana oporavljao i nastavio se prijaljivati za posao u policiji.

gs_logo290509Slične probleme imaju desetci budućih policajaca koji su se prijavili na najnoviji natječaj MUP-a za popunu radnih mjesta, koji, osim kirurga, posjećuju i zubare te druge specijaliste.
– Mladost-ludost. Tada mi je to bilo in i uživao sam u toj tetovaži. Mislim da je besmisleno što se u policiju ne može s crtežom na ruci. Ime bivše djevojke izrezano je skalpelom i zašiveno s dvadesetak šavova. Znam da me neće primiti u policiju ako takvo što imam na ruci pa sam morao na operaciju u privatnu ordinaciju – kaže čitatelj, koji misli da bi se policija ipak trebala ponašati primjereno 21. stoljeću i izmijeniti zastarjela pravila izglasana prije sedam godina.
“Kirinov poučak” (kako ga nazivaju sindikati) – pravilnik ministra koji propisuje i izgled policajca, već su prilikom izglasavanja dočekali na nož. Donesen je u vrijeme ministrovanja Ivice Kirina, a prema njemu, ako ste nervozni, imate istaknute madeže ili ožiljke na tijelu ili tetovažu, psorijazu, hemoroide ili iritabilno crijevo, zaboravite na policijsku službu. Prema pravilniku o mjerilima i načinu utvrđivanja posebne duševne i tjelesne sposobnosti policajci ne bi smjeli biti niži od 170 centimetara niti lakši od 60 kilograma, odnosno policajke ne bi smjele biti niže od 160 centimetara i lakše od 50 kilograma. Policajci ne smiju biti HIV pozitivni, imati gljivice, krivi zagriz ili paradentozu, ne smije im nedostajati pet zubi u nizu, a isključene su i spolne bolesti, infekcije urinarnog trakta, seksualne devijacije…
Iz Službe za odnose s javnošću MUP-a kažu da istetovirano ime djevojke ili momka nije razlog odbijanja ako ono pokriva košulja kratkih rukava.
– Pod pojmom seksualnih devijacija podrazumijevaju se sva kaznena dijela povezana sa seksualnim nastranostima (pedofilija, silovanje i sl.), a nipošto spolna orijentacija. Sve tetovaže na uočljivim mjestima i veće tetovaže (veće od 10 centimetara), kao i tetovaže asocijalnog sadržaja, predstavljaju zdravstvenu kontraindikaciju kako za prijam na obrazovanje za obavljanje policijskih poslova tako i za prijam u policiju. Prilikom utvrđivanja zdravstvene sposobnosti na sistematskim kontrolnim zdravstvenim pregledima navedena točka Pravilnika predstavlja zdravstvenu kontraindikaciju ovisno o radnom mjestu policijskog službenika. Pravilnikom nisu posebno definirana radna mjesta kod kojih se tolerira postojanje tetovaže, međutim, neprimjerenim se smatraju vidljive tetovaže i tetovaže asocijalnih sadržaja kod policijskih službenika koji su u neposrednom kontaktu s građanima – ističu u MUP-u.
Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, smatra da MUP treba revidirati stav vezan uz tetovažu jer se ljudi danas tetoviraju zbog kozmetičkih razloga, uljepšavanja, a ne iznošenja stavova. Tetoviranje nije više vezano uz supkulturne skupine – mornara, bikera, rokera, kriminalaca…
– Nije moralno nekog policajca s kroničnim tegobama proglasiti nesposobnim kada mu nitko nije omogućio kontinuiranu zdravstvenu kontrolu i prevenciju. Policija se treba približiti i supkulturnim skupinama i ne treba zabranjivati tetovaže jer će npr. navijači na utakmicama bolje reagirati na policajce koji s njima dijele jednak kulturni obrazac i imaju istetoviranu ruku – ističe Kuhar. Naglašava da i poznati nogometaši imaju istetovirane ruke, poput Mandžukića, i pišu imena svoje djece na kineskom, što je danas modni trend.
A posla imaju i kirurzi. Oni u općim bolnicama nerado se odlučuju na rezanje tetovaža, ali zato posao cvjeta u privatnim ordinacijama diljem države. Nazvali smo ih nekoliko, ali nisu bili raspoloženi za komentar zbog posve razumljivih razloga. Ipak smo doznali da je u posljednje vrijeme broj operacija radi odstranjivanja tetovaža povećan, velikim dijelom i zbog natječaja za zaposlenje u policiji.
Slobodan KADIĆ

Kuhar: Zastarjeli pravilnik zadire u ljudska prava

“Problematična je istetovirana lubanja, čak i zastrašujuća, ali ime djevojke svakako nije. Riječ je o zadiranju u ljudska prava i pod hitno taj pravilnik treba ukinuti, a policija treba promijeniti svoj stav. Agresivne tetovaže treba zabraniti, ali zašto zabraniti sidra, pejsaže i dupine? Ne treba zaboraviti da ustav jamči jednaku mogućnost obavljanja državne službe svakome pod jednakim uvjetima. Zašto stoga nekoga diskriminirati i zatvoriti mu vrata policije samo zbog modnog trenda?” pita se Kuhar, nadajući se da će se sporni pravilnik ipak ukinuti kada za nekoliko dana uđemo u EU.

Tetovaža se uklanja ambulantno

Tetoviranje je metoda kojom se boja odnosno pigment unosi u duboke slojeve kože. “Za njezino uklanjanje koriste se različite metode male kirurgije, ili u kombinaciji više metoda i postupaka, ovisno o veličini i dubini tetovaže. Ako je riječ o manjoj površini, koristi se ekscizija s direktnim zatvaranjem rane nakon uklanjanja ili pomoću režnjeva. Za veće površine koristi se tehnika prema kojoj se skida sloj kože posebnim nožem (Tierschova metoda)”, rekli su nam u jednoj osječkoj privatnoj klinici, uz napomenu da se mali kirurški zahvati obično izvode u lokalnoj anesteziji ambulantno. U postoperacijskom tijeku potrebno je previjanje, a konci se vade ovisno o lokalizaciji, obično tjedan dana nakon operacije.