Sa sindikalnim povjerenicima o nužnosti povećanja plaća u državnoj službi

Zabok, 21. listopada 2021. – Nakon sjednice Županijskog povjereništva Varaždinske županije, na red je došlo Županijsko povjereništvo Krapinsko-zagorske županije. Sjednica je održana u Zaboku.

Najviše je pitanja bilo o pregovorima za veće plaće u pravosuđu koji su, kako reče predsjednica SDLSN RH Iva Šušković, u završnoj fazi.

Glavna tajnica SDLSN RH Marija Dill Bračić pojasnila je, među ostalim, pitanje spora treba li na državne službenike primijeniti uvećanu osnovicu za 2016. godinu. Kako reče, čeka se odluka Vrhovnog suda, a do tada svi naši članovi mogu od sindikalnih povjerenika zatražiti obrasce za podnošenje zahtjeva za mirno rješenje spora, što je preduvjet za naknadno podnošenje tužbe. Ako će odluka Vrhovnog suda biti pozitivna, SDLSN RH će sukladno dostavljenim punomoćima podnositi tužbe. Tada nema rizika i spor bi se morao dobiti. Ako će odluka biti negativna, ne idemo s tužbama, jer bismo iz izgubili.

Tijekom razgovora problematizirano je pitanje sistematiziranih, a ne popunjenih radnih mjesta u državnoj službi. Ima slučajeva gdje su od sedam sistematiziranih mjesta popunjena samo dva. Unatoč raspisanim natječajima, nema kandidata. Razlog su izrazito male plaće. Još jedan razlog da se skupimo i udružimo snage radi poboljšanja položaja i prava državnih službenika i namještenika.