SABOR: HRVATSKI ZATVORI I DALJE PRENAPUČENI

SABOR: HRVATSKI ZATVORI I DALJE PRENAPUČENI

hina_logo

ZAGREB,5. listopada 2007.(Hina) –   Osnovni problemi s kojima se suočava hrvatski zatvorski sustav i lani su, kao i ranijih godina, bili nedostatak smještajnih kapaciteta u zatvorima te nedovoljan broj službenika, stoji u Izvješću o radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2006. koje je danas raspravio Hrvatski sabor.

Državna tajnica Ministarstva pravosuđa Snježana Bagić uvodno je kazala da je lani kaznu zatvora izdržavao 17.921 zatvorenik, od čega njih gotovo šest tisuća temeljem pravomoćne sudske presude, nešto manje od pet i pol tisuća pritvorenika, te više od četiri tisuće zbog prekršajnih kazni.

Istaknula je kako se i lani bilježi trend povećanja izdržavanja kazne zatvora, što za posljedicu ima dodatnu opterećenost zatvorskog sustava, osobito kaznionica zatvorenog tipa.

Cell in AlcatrazPo strukturi kaznenog djela, i dalje je najviše onih koji izdržavaju kaznu zatvora zbog imovinskih delikata (35 posto), a slijede kaznena djela protiv života i tijela (21 posto) te protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom (20 posto), dok je 8 posto onih koji su u zatvoru zbog kaznenih djela protiv spolne slobode.

Bagić je upozorila da je lani nedostajalo 15 posto od potrebnog broja službenika i namještenika zatvorskog sustava – potrebno ih je 2802, a radi ih 2385.

Nedovoljan broj zaposlenih, istaknula je, posebno je problematičan iz aspekta sigurnosti, budući da su zaposlenici prisiljeni na prekovremeni rad što ih, s obzirom na težak i zahtjevan posao, previše opterećuje.

Problem je i taj što zatvorski sustav za plaćanje prekovremenih sati izdvaja čak tri milijuna kuna, a zapošljavanje novih kadrova, kazala je Bagić, koštalo bi puno manje.

Stoga je i, izvijestila je, ove godine raspisan natječaj za zapošljavanje novih 115 pravosudnih policajaca, a potrebno je zaposliti i novo zdravstveno osoblje te strukovne učitelje.

Bagić je izvijestila i da je lani zapažen trend smanjenja sukoba i štrajkova glađu među zatvorenicima.

U raspravi su sudjelovali samo klubovi HDZ-a i HSU-a koji su podržali izvješće, ali i istaknuli potrebu zapošljavanja novih kadrova te za povećanje zatvorskih kapaciteta, kako zbog aspekta sigurnosti, tako i zbog poboljšanja životnih uvjeta zatvorenika.