Sabor: protiv petorice službenika pokrenut disciplinski postupak

Saborski službenici: Svakodnevno trpimo mobbing

Zagreb, 18.03.2010., 21:09 | Barbara Golja

Šuti i trpi, čini se, poučak je u Saboru kojeg se moraju držati samo obični djelatnici. Tajnik Sabora od službeničkog suda traži otkaz za djelatnika koji se usudio javno reći da u bivšem WC-u, u 9 kvadrata ne može raditi 5 osoba.

sabor_wc_dnHR1_180310

Prijetnje otkazom nakon žalbe

Uprostoriji u kojoj je nekada bio toalet, danas radi saborski službenik Zoran Gajdarov. Sada prostoriju dijeli s jednim kolegom, no donedavno je bilo drugačije. “Tu ima oko 9 dnevnikhr_logometara kvadratnih nas pet je koristilo ovu sobu više od pet godina”, rekao je Zoran Gajdarov, sindikalni povjerenik zaštite na radu.

Riječ je o službenicima koji su svakodnevno na usluzi saborskim zastupnicima. Kada su rekli da ne mogu raditi u neljudskim uvjetima, te kada je inspekcija potvrdila njihove navode, Josip Sesar, tajnik sabora. zatražio je njihov otkaz. “Ono što se nama događa događa se u državnoj upravi na svim nivoima. Mi smo imali hrabrosti reći, ovo je mobbing koji se nad nama sustavno vrši godinama”, rekao je Gajdarov.

Djelatnici strahuju za posao

Sada njih pet imaju dvije prostorije. Jednu nismo mogli vidjeti jer je naglo zaključana.

sabor_wc_dnHR2_180310

Zoran je sindikalac pa je zaštićen no njegov kolega Gordan Tomljenović strahuje za posao. Zato danas šuti.

sabor_wc_dnHR3_180310

“Ukoliko tajnik Sabora misli da su prikladni uvjeti prostorija bivšeg WC-a u koju je smjestio pet odraslih ljudi koji se tamo moraju presvlačiti i raditi onda to više govori o tajniku hrvatskog sabora”, tvrdi Siniša Kuhar, iz sindikata državnih službenika i namještenika.

sabor_wc_dnHR4_180310

Prozvanog tajnika Sabora tražili smo satima i jedva ga našli. Tvrdi da je tražio otkaz jer određeni djelatnici nisu dobro radili.

sabor_wc_dnHR6_180310

“Postoji čovjek koji evidentira njihov dolazak na posao njihovo ponašanje prema radu”, rekao je Josip Sesar, tajnik Sabora. A njegove riječi suprotne su od onoga što je napisao u prijavi.

sabor_wc_dnHR7_180310

U njoj se Gordana Tomljenovića tereti jer se za pomoć obratio medijima.

Pogledajte prilog NoveTV…

Iznošenjem problema osramotili Sabor?

hrt_logoTajnik Hrvatskog sabora Josip Sesar potvrdio je da je pred Službeničkim sudom pokrenut disciplinski postupak protiv petorice saborskih službenika koji su nedavno u medijima upozorili na neadekvatne prostore u kojima rade. Nije novinarima želio konkretno govoriti o razlozima prijave. Izrazio je zadovoljstvo što je sud prihvatio njihovo procesuiranje te istaknuo kako u opisu njihova posla i nije toliko bitno u kakvom prostoru rade. Dodao je da su, nakon inspekcijskog nadzora, saborskim službenicima ipak poboljšani radni uvjeti.

sabor_wc_hrt180310_fotkaSlužbenici iz saborskog WC-a

Sindikat službenika i namještenika Hrvatske na svojim je internetskim stranicama objavio da je Sesar u ime Sabora pokrenuo disciplinski postupak protiv saborskih službenika. Službeničkom sudu je predloženo da im izrekne uvjetne kazne prestanka državne službe. U Sindikatu kažu da im se na teret stavlja ponašanje suprotno etičkom kodeksu koje nanosi štetu ugledu službe i teška povreda službe, odnosno da su se korištenjem službenih saborskih prostorija zbog javnog izražavanja nezadovoljstva prostorom u kojemu rade narušili ugled parlamenta.

Tajnik Sindikata Siniša Kuhar pred novinarima je prozvao Sesara da prijavom pokušava zastrašiti službenike koji su javno upozorili na teške uvjete u kojima rade. Najavio je da će im sindikat pomoći. Ako Sesar misli da je prostorija u kojoj je nekada bio WC podobna za pet odraslih muškaraca da tamo rade, to o njemu sve govori, rekao je Kuhar.

Jedan od službenika, Zoran Gajdarov, optužio je tajnika Sabora Sesara da nad njim i njegovim kolegama već pet godina provodi mobbing jer ih, unatoč upozorenjima, drži u potpuno neadekvatnim prostorijama. Najavio je da će se za zaštitu svojih prava obratiti HHO-u i Amnesty Internationalu.

Pročitajte i pogledajte još…

sabor_wc_24sata180310

sabor_wc_Tportal180310

Nakon što su se preko medija potužili na radni prostor, saborske je službenike dostigla kazna. Saborski ih je tajnik Josip Sesar prijavio Službeničkom sudu zbog narušavanja etičkog kodeksa

Nakon što su pet godina upozoravali na nemoguće uvjete rada, tajnik Sabora Josip Sesar na Službeničkom je sudu za pet saborskih službenika podnio zahtjev za pokretanje postupka zbog teške povrede službene dužnosti. Informacija je to objavljena na stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

tportal_logoU svom zahtjevu Sesar navodi da je “ponašanje službenika suprotno etičkom kodeksu koje nanosi štetu ugledu službe” te da su koristeći se službenim prostorom Hrvatskoga sabora radi iznošenja svojeg nezadovoljstva radnom prostorijom, koristeći i interne dokumente (unutarnji nacrt zgrade Hrvatskog sabora kao štićenog objekta), svojim javnim nastupom na Hrvatskoj televiziji u emisiji “Proces” dana 7. prosinca 2009. godine i u “Dnevniku” HTV-a u prilogu pod nazivom “Saborske muke” dan nakon toga, narušili ugled Hrvatskog sabora”.

Sesar je stoga predložio da im Službenički sud izrekne uvjetnu kaznu prestanka državne službe, no jedan od službenika Zoran Gajdarov ne boji se posljedica. “Tajnika ću tužiti za mobing, a i obratit ću se HHO-u i Amnesty Internationalu. Konzultirat ću se s njima. Jednostavno sam na to prisiljen jer ovako to više ne može ići”, rekao je Gajdarov.

U obranu službenika stao je i matični Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika čiji tajnik Siniša Kuhar ocjenjuje Sesarov potez kao pokušaj utjerivanja straha u kosti službenicima koji traže rad u prikladnim uvjetima, što im i zakon jamči. “Ukoliko tajnik Sabora misli da su prikladni uvjeti prostorija bivšeg WC-a u koju je smjestio pet odraslih službenika koji tamo trebaju raditi i presvlačiti se, onda mislim da to više govori o tajniku Sabora i o njemu kao o osobi koja je narušila čast i ugled ovog visokog doma”, poručio je Kuhar.

Dok saborski šef Luka Bebić nije imao komentara na Sesarov potez, oglasio se sam saborski tajnik. “Postoji pravilnik o radu i u opisu posla tim službenicima nije da borave u toj prostoriji nego se tamo samo presvlače. Bila je inspekcija u Saboru i dali smo im još jednu prostoriju. Dobili su uvjete i što sada hoće? Oni bi htjeli svi biti zajedno, ali to ne može”, kaže Sesar.

Iako su novinari tražili konkretan odgovor na pitanje o razlozima prijave protiv službenika, Sesar na to nije odgovorio, kao ni na pitanje u koliko kvadrata on boravi.

sabor_wc_rtl180310

ZAGREB – Protiv petorice saborskih službenika, koji su nedavno u medijima upozorili na neadekvatne prostore u kojima rade, pred Službeničkim je sudom pokrenut disciplinski postupak te je predloženo da im se izreknu uvjetne kazne prestanka državne službe, potvrdio je u četvrtak tajnik Hrvatskog sabora Josip Sesar.

Službenici su se, naime, javno pobunili jer već godinama rade u preuređenom saborskom zahodu pa im se na teret stavlja “ponašanje suprotno etičkom kodeksu koje nanosi štetu ugledu službe”.

Zoran Gajdarov, jedan od pobunjenih radnika, je tajnika Sesara optužio da nad njim i njegovim kolegama već pet godina provodi mobbing jer ih, unatoč upozorenjima, drži u “potpuno neadekvatnim prostorijama”.

Sesar, ipak, priznaje da prostor bivšeg saborskog zahoda “po kvaniteti” nije bio adekvatan za svakodnevno obavljanje posla, te poručuje kako su, nakon inspekcijskog nadzora, saborskim službenicima ipak poboljšani radni uvjeti.

Tajnik Sindikata službenika i namještenika Hrvatske Siniša Kuhar novinarima je ispred Sabora prozvao Sesara da prijavom protiv službenika, koji su javno upozorili na teške uvjete u kojima rade, pokušava u njih “utjerati strah”, najavivši da će im sindikat pomoći.

“Ako Sesar misli da je prostorija u kojoj je nekada bio WC podobna za pet odraslih muškaraca da tamo rade, to o njemu sve govori”, kazao je Kuhar.

Potvrdio je da je inspekcija zaštite na radu 1. veljače bila u Saboru i naložila da se službenicima daju kvalitetnije prostorije.

“No, Sesar nam je onda dao neku prostoriju ispod stepenica, a ja sam mu rekao neka tamo dođe voditelj službe, a mi ćemo u njegovu prostoriju”, tvrdi Gajdarov.

Najavio je da će se za zaštitu svojih prava obratiti HHO-u i Amnesty Internationalu.

sabor_wc_danasHR180310

Tajnik Hrvatskog sabora pokrenuo je hajku protiv službenika koji su se pobunili što u velebnom zdanju parlamenta njih pet moraju sjediti u preuređenom WC-u! Tereti ih za tešku povredu službene dužnosti i predlaže se opomena pred otkaz.

Josip Sesar, tajnik Hrvatskog sabora traži da se saborskom službeniku Gordanu Tomljenoviću uruči opomena pred otkaz zato što se medijima požalio na neljudske uvjete u kojima radi!

danasHR_logoNa web stranici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika objavljen je Sesarov zahtjev upućen Službeničkom sudu putem Ministarstva uprave u kojemu se traži pokretanje disciplinskog postupka i predlaže se uvjetna kazna prestanka državne službe, drugim riječima opomena pred otkaz.

Sindikat doznaje da je istovjetan proces pokrenut protiv još jednog od četvorice Tomeljenovićevih kolega, koji su se potužili na smrad fekalija i pomanjkanje prostora na radnom mjestu.

Tomljenovića, stručnog referenta za poslove održavanja dvorana Sabora, terete za ponašanje suprotno etičkom kodeksu koje nanosi štetu ugledu službe, zato što je HTV-u ispričao da je s još pet kolega, pokraj svih dvorana u Saboru, smješten prostoriju površine pet metara kvadratnih koja je nekoć bila WC!

Zamjeraju mu što je radi iznošenja svojeg nezadovoljstva radnom prostorijom narušio ugled Sabora i pritom koristio interne dokumente, odnosno unutarnji nacrt zgrade Hrvatskog sabora kao štićenog objekta. Tomljenović je, naime, sa svojim kolegama progovorio u emisiji Proces dana 7. prosinca 2009. godine i u Dnevniku HTV-a u prilogu pod nazivom “Saborske muke”.

Skoro četiri godine molili za premještaj

Sindikat ističe da Sesar u svom zahtjevu ne spominje činjenicu da su mu se saborski službenici od 2006. godine obratili sa zahtjevom da ih premjeste u druge prostorije u kojima će imati mjesta za stvari.

Štoviše, inspekcija zaštite na radu u svom nalazu od 1. veljače 2010. godine poslodavcu, Saboru, naložila da u roku 40 dana službenicima osigura prostoriju koja će im odgovarati u pogledu veličine, s obzirom na broj službenika u njoj te odgovarajuću garderobu.

Zahtjev saborskih službenika iz 2006. godine, kao i nalaz inspekcije s početka veljače objavljeni su na stranicama Sindikata.

Sabor: protiv petorice službenika pokrenut disciplinski postupak

sabor_wc_ilustracija

ZAGREB,18. ožujka 2010.(Hina) – Tajnik Hrvatskog sabora Josip Sesar potvrdio je danas novinarima da je pred Službeničkim sudom pokrenut disciplinski postupak protiv petorice saborskih službenika koji su nedavno u medijima upozorili na neadekvatne prostore u kojima rade.

hina_print_logoSesar nije novinarima želio konkretno govoriti o razlozima prijave protiv službenika niti odgovoriti je li glavni razlog to što su se javno požalili na loše uvjete, rekavši tek da u Saboru svatko ima pravo govoriti.

Izrazio je, ipak, zadovoljstvo što je sud prihvatio njihovo procesuiranje, te istaknuo kako u opisu njihova posla i nije toliko bitno u kakvom prostoru rade.

Sesar, ipak, priznaje da prostor bivšeg saborskog zahoda “po kvaniteti” nije bio adekvatan za svakodnevno obavljanje posla, te poručuje kako su, nakon inspekcijskog nadzora, saborskim službenicima ipak poboljšani radni uvjeti.

Sindikat službenika i namještenika Hrvatske na svojim je internetskim stranicama objavio da je Sesar u ime Sabora pokrenuo disciplinski postupak protiv saborskih službenika pred Službeničkim sudom kojemu je predloženo da im izrekne uvjetne kazne prestanka državne službe.

sabor_wc_jl190310U Sindikatu kažu da im se na teret stavlja “ponašanje suprotno etičkom kodeksu koje nanosi štetu ugledu službe” i teška povreda službe, odnosno da su se korištenjem službenih saborskih prostorija zbog javnog izražavanja nezadovoljstva prostorom u kojemu rade narušili ugled parlamenta.

Tajnik tog sindikata Siniša Kuhar novinarima je ispred Sabora prozvao Sesara da prijavom protiv službenika, koji su javno upozorili na teške uvjete u kojima rade, pokušava u njih “utjerati strah”, najavivši da će im sindikat pomoći.

Ako Sesar misli da je prostorija u kojoj je nekada bio WC podobna za pet odraslih muškaraca da tamo rade, to o njemu sve govori“, kazao je Kuhar.

Sabor je optužio da je prekršio nalog inspekcije zaštite na radu koja ga je prošloga mjeseca, nakon provedenog nadzora, obvezala da svojim službenicima osigura kvalitetnije radne prostore.

Jedan od tih službenika Zoran Gajdarov je tajnika Sabora Sesara optužio da nad njim i njegovim kolegama već pet godina provodi mobbing jer ih, unatoč upozorenjima, drži u “potpuno neadekvatnim prostorijama”.

Potvrdio je da je inspekcija zaštite na radu 1. veljače bila u Saboru i naložila da se službenicima daju kvalitetnije prostorije. “No, Sesar nam je onda dao neku prostoriju ispod stepenica, a ja sam mu rekao neka tamo dođe voditelj službe, a mi ćemo u njegovu prostoriju“, kazao je Gajdarov.

Najavio je da će se za zaštitu svojih prava obratiti HHO-u i Amnesty Internationalu.

I DALJE RADE U ZAHODU Sabor kažnjava službenike koji su se žalili na nehumane uvjete rada

Protiv službenika koji godinama rade u preuređenom zahodu tajnik Sabora Josip Sesar pokrenuo je disciplinski postupak, tvrde u Sindikatu službenika i namještenika.

autor: Anita Malenica

sabor_wc1_vl180310_390

(Foto: Davor Višnjić/Pixsell)

Tajnik Hrvatskog sabora Josip Sesar pokrenuo je disciplinski postupak pred Službeničkim sudom protiv službenika i poslužitelja dvorana u Saboru kojima je dosta rada u prostoru bivšeg saborskog zahoda o čemu su progovorili u medijima te predlaže izricanje uvjetne kazne prestanka državne službe. Navodi se to na službenim stranicama Sindikata službenika i namještenika Republike Hrvatske.

vl_logo180909Tajnik Hrvatskog sabora smatra kako je njihovo “ponašanje suprotno etičkom kodeksu koje nanosi štetu ugledu službe” te kako su koristeći se službenim prostorom Hrvatskoga sabora radi iznošenja svojeg nezadovoljstva radnom prostorijom, koristeći i interne dokumente (nacrt unutrašnjosti zgrade Hrvatskog sabora kao štićenog objekta), svojim javnim nastupom urušili ugled Hrvatskog sabora. Zasad je očitovanje Službenički sud zatražio od Gordana Tomljenovića.

No, iz sindikata ističu da su u Ministarstvu uprave zaprimili još jedan zahtjev za, kako kažu, “discipliniranje” saborskih službenika. Iz Sindikata službenika i namještenika tvrde da Sesar u svom zahtjevu ne spominje činjenicu da mu se saborski službenici od 2006. godine obraćaju sa zahtjevom za rješavanje problema njihova skučenog radnog prostora, o koje se on dosad redovito oglušivao, kao i da je inspekcija zaštite na radu u svom nalazu od 1. veljače 2010. godine poslodavcu naložila da u roku od 40 dana službenicima osigura prostoriju koja će im odgovarati u pogledu veličine, s obzirom na broj službenika u njoj te odgovarajuću garderobu.