Sabor raspravljao o Zakonu o plaćama državnih službenika

Sabor raspravljao o Zakonu o plaćama državnih službenika

hina_logo

ZAGREB,18. veljača 2009.(Hina/SDLSN) – Hrvatski sabor završio je večeras zasjedanje pojedinačnom raspravom o Prijedlogu Zakona o plaćama državnih službenika u kojoj su oporbeni zastupnici ustrajali u ocjeni da je zakon, posebno dio vezan uz nagrađivanje državnih službenika, nedorečen i bez odgovarajućih kriterija, dok iz redova vladajućih prijedlog ocjenjuju doprinosom kvalitetnijoj prosudbi nečijeg rada i odgovarajućoj nagradi za taj rad.

Antun Palarić ocjenio je rad u državnoj službi "najudobnijim" zaposlenjem danas u Hrvatskoj
Antun Palarić ocjenio je rad u državnoj službi “najudobnijim” zaposlenjem danas u Hrvatskoj

Zakon o plaćama državnih službenika stupa na snagu 1. siječnja 2010., a predviđa njihov prelazak u viši platni razred i nagrađivanje temeljem ocjenjivanja, dok bi se naknada za radni staž ukinula.

SDP-ov Arsen Bauk smatra da bi bilo bolje da se radno iskustvo kombinira s ocjenjivanjem jer će, u protivnom, “smanjiti nezavisnost, nepristranost pa i stručnost državnih službenika”.

“Tim zakonom ozakonit će se šikana prema državnim službenicima”, navodi Nenad Stazić (SDP) jer će, dodaje, biti moguće da se državnog službenika, koji se žali pravobranitelju za ljudska prava na postupke svog nadređenog, moći još i disciplinski kazniti.

Boris Kunst (HDZ) je njegov istup ocijenio neistinom, a njega osobno “dežurnim SDP-ovim katastrofičarom”.

“Cinizam, neistine, ironija jedino je što se o zakonu moglo čuti iz redova SDP-a jer je vrednovanje rada u vremenima partijske vladavine bilo na marginama”, istakli su iz HDZ-a, što su iz SDP-a odmah ocijenili vrijeđanjem.

SDP-ov Gordan Maras upitao je koja je razlika između ocjene “izvrstan” i “odličan” izrazivši sumnju da će tu biti presudan “umjetnički dojam”, a pitao je i što će biti s ocjenjivanjem onih koji su duže vrijeme na bolovanju. Sve je to ostalo neriješeno, dodaje.

HDZ-ov Borislav Matković pak ističe da će se, po novom, vrednovati odgovornost i inventivnost, dok su dosad napredovali samo oni koji su imali dulji staž, a njihova sposobnost nije bila provjeravana.

Državni tajnik Antun Palarić je kritičke argumente iz rasprave zaključno ocijenio tek ponavljanjem dvogodišnje priče o zakonu iz rasprave sa sindikatima te odbacio tvrdnje da se u državnoj službi nekoga šikanira ocjenivši rad u toj službi “najudobnijim” zaposlenjem danas u Hrvatskoj.

zpds_nacional180209

Oporbeni saborski zastupnici u Hrvatskom saboru ocijenili su danas kako je konačni prijedlog Zakona o državnim službenicima, posebno dio koji se odnosi na sustav nagrađivanja, svojevrsna ucjena državnih službenika, dok su iz HDZ-a to osporavali tvrdeći da će novi sustav konačno omogućiti napredovanje po učinkovitosti rada i stupnju obrazovanja.

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za upravu Antun Palarić kazao je da je cilj zakona, koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2010. zadržati državne službenike na radu u državnoj službi i privlačenje novih kvalitetnih kadrova.

sabor_nacional“Tim zakonom želi se omogućiti napredovanje državnih službenika sukladno postignućima i cjeloživotnom obrazovanju”, kazao je i dodao da se prelazak u slijedeći platni razred, a ima ih 12, omogućava temeljem ocjena “izvrstan” i “odličan”. Novost je i nagrada za izniman učinak od značaja za rad državne službe.

Iz HNS-a su spočitnuli da se tako potiče nagrađivanje podobnih. “Namjera zakona je dobra – vezati plaću uz rezultat rada – no, po sadašnjem prijedlogu, čini se da će to ovisiti o subjektivnoj procjeni nadležnog rukovoditelja”, ustvrdio je Željko Vincelj (HNS) zamjerajući što u zakonu nema odgovarajućih i preciznih kriterija za promicanje u viši platni razred.

Založio se da se naknada za minuli rad (0,5 posto za svaku godinu rada) svakako zadrži i nadalje, a ne da se ukine, kao što se to predlože zakonom.

Najavu ukidanja naknade za minuli rad Nenad Stazić (SDP) je ocijenio “napadom na državne službenike i pokušajem ucjenjivanja stranačkom pripadnošću”, što su iz HDZ-a odmah demantirali navodeći da “u ovoj Vladi stranački kriterij nije bio kriterij”.

Stazić je ocijenio kako se nisu ostvarile najave aktualne Vlade o manjoj, ali efikasnijoj državnoj upravi jer je, unatoč smanjenju broja ministarstava, državni aparat povećan pa sada broji 69 državnih tajnika, 125 pomoćnika ministara i ravnatelja uprava, osnovano je na desetke državnih agencija i službi. Tako su se, dodaje, rashodi za zaposlene povećali s 14,5 milijardi 2003. na 23 milijarde 2009., a da se plaće istodobno nisu povećale koliko su mogle.

Replicirao mu je Berislav Rončević (HDZ) rekavši da se, primjerice u MORH-u, broj službenika smanjio.

Iz HDZ-a pozdravljaju novi model plaća za državne službenike i ocjenjuju da se time relativno podižu plaće državnim službenicima s visokom stručnom spremom, ali i ističu kako je potrebno uvesti kontrolu ocjenjivača. Takvog mišljenja su i zastupnici HSS-a, ocjenjujući prijedlog zakona “solidnim”.

zpds_javno190209

Prijedlog Zakona o plaćama državnih dužnosnika, o kojem se poslijepodne raspravlja u Saboru, Nenad Stazić u ime Kluba SDP-a smatra “napadom na državne službenike i pokušajem njihovog ucjenjivanja stranačkom pripadnošću”. Naime, zakon koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2010. godine ukida povišice od 0,5 posto automatizmom po javno_za_printgodini staža i umjesto toga uvodi  ocjenu nadređenog o obavljenom poslu. Zbog nejasno određenih kriterija te ocjene, koja zaposlenike države stavlja u položaj da ovise o tome smatraju li ih vladajući podobnima, zakon je skinut iz hitne procedure kao “europski zakon” i ipak poslan na čitanje.

Apostrofirajući te dubioze zakona, SDP-ov Stazić nije štedio Sanadera i HDZ.

Osim ocjenama šefova koje omogućuju da se službenik premjesti u viši razred, pa tako može u godini dana doći do povišice od 3%, ovaj zakon predviđa da se državnom službeniku može dodijeliti i nagrada od 3.000 kuna, godišnje ukupno do iznosa njegove zpds_javno190209_okvirdvije plaće. Primjenjuje li se to i za šefove kod kojih bi to bio godišnji iznos od 30.000 kn i kakvi su to kriteriji, zakon ne precizira.- Imat ćemo državne službenike koji su dobili posao po rodbinskim vezama, a sada će sebi podređene ocjenjivati prema tome imaju li iskaznicu HDZ-a. Onda će mu dati ocjenu “osobito se ističe”. A ako je nema, dobit će negativnu ocjenu pa će biti premješten u niži platni razred – procijenio je Stazić.

Oporba to smatra neprihvatljivim, jer je tih 0,5 posto godišnje povišice jedina sigurnost za gotovo osamdeset tisuća službenika u teška gospodarska vremena, kada je, kako kaže Stazić, “samo za današnje sjednice Sabora 400 ljudi ostalo bez posla”.

S time da je odredba o ocjenjivanju dubiozna, morala se složiti čak i vladajuća stranka. Njihove stavove obrazložio je Boris Kunst, inače bivši sindikalac, koji smatra kako je postignut cilj zakona da se poveća raspon plaća među službenicima, te da je bolje riješen nego dosadašnjim zakonima, ali ipak predlaže doradu zakona.

– Predlažem da se dodatnom uredbom sredi sustav ocjenjivanja i kontrole ocjenjivača, koji se može donijeti tijekom ove godine, a da se prihvati ovakav prijedlog zakona – zaključio je Kunst.