Saborska oporba: prijedlog zakona o plaćama lokalne samouprave je protuustavan

Saborska oporba: prijedlog zakona o plaćama lokalne samouprave je protuustavan

mrsic_zvonimir

Zvonimir Mršić ispred kluba SDP-a zatražio je povlačenje zakona iz procedure jer je protuustavan i zapitao se zašto se o njemu raspravlja kad je protiv njega Udruga gradova i Sindikat, a premijerka govori o socijalnom dijalogu

ZAGREB,28. srpanj 2009.(Hina/SDLSN) – Oporbeni zastupnici zatražili su danas da se prijedlog zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi povuče jer je protuustavan, dok vladajući smatraju opravdanim zakonsko uravnoteženje plaća lokalnih dužnosnika s onima u državnoj upravi.

hina_print_logoPo tom zakonu, plaće u tijelima županija, gradova i općina ne bi smjele biti više od onih u državnoj upravi.

Ministar uprave Davorin Mlakar kazao je da sve jedinice zajedno troše više od 23 posto svojih ukupnih prihoda na plaće, a pridodaju li se tome i materijalni rashodi, i više od 60 posto.

Sada će se, dodaje, po prvi puta urediti raspon koeficjenata za izračun plaće svakog pojedinog dužnosnika u lokalnoj ili regionalnoj samoupravi.

“Nije logično da čelnici lokalne samouprave imaju veće plaće od Predsjednika Republike”, ocijenio je dodajući da su neto plaće nekih lokalnih dužnosnika dosezale i više od 30 tisuća kuna.

SDP-ov zastupnik Zvonimir Mršić, čudeći se kako to da je lokalna samouprava preko noći postala glavni problem koji država želi riješiti upitao je: ” Zakaj nam to radite?” Mršić je upitao i odakle pravo Vladi da krši dogovor postignut na Gospodarsko-socijalnom vijeću 2008. u kojem se govori o postupnoj harmonizaciji plaća i o zadržavanju svih prava ili da proglašava nevažećima kolektivne ugovore.

Iz SDP-a napominju i da bi zakon trebao uvažavati specifičnosti svake jedinice lokalne samouprave.

U protivnom, moglo bi se desiti da primjerice pročelnik ureda u Zagrebu, koji upravlja milijardama kuna, ima plaću od 7,5 tisuća kuna, što je, ističu, manja plaća nego u HŽ-u. Tko će to raditi?, pitaju iz SDP-a.

Na činjenicu da će lokalna uprava na taj način izgubiti stručne i sposobne kadrove upozorila je HNS-ova Danica Hursa.

“Predloženi kriteriji nisu ni pošteni ni opravdani”, kazala je ocjenjujući da “iako i tu treba uvesti reda, visina plaća lokalne uprave i nije najveći problem”.

Pritom je navela da je u proteklih 11 godina naglo “nabujao” broj zaposlenih u županijama – 161 posto, dok je 68 posto više zaposlenih u općinama, a 47 posto u gradovima. Uz to, dodaje, stalno se povećava broj jedinica lokalne samouprave, a istodobno nije zabilježen ni jedan slučaj spajanja općina.

HDZ-ov Goran Marić ocijenio je da je razgovor o plaćama lokalnih dužnosnika opravdan jer je neprihvatljivo da načelnik općine ima veću plaću od hrvatskog predsjednika, predsjednika Sabora ili Ustavnog suda. Također, dodaje, nije u redu da načelnik općine od 1.000 stanovnika ima veću plaću od načelnika općine s 30.000 sanovnika.

Uravnoteženje plaća u jedninicama lokalne samouprave podržali su i HSS-ov Boris Klemenić te SDSS-ov Ratko Gajica. Oporba pak rješenje vidi u povlačenju zakona koji je u sabrosku proceduru upućen u prvom čitanju.

Sabor završio raspravu o plaćama u lokalnoj upravi

hina_logo

ZAGREB,28. srpanj 2009.(Hina) – Hrvatski sabor završio je danas raspravu o prijedlogu Zakona o plaćama u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, u prvom čitanju, za kojega je SDP-ov Željko Jovanović rekao da je “napravljen u maniri najgorih socijalističkih uravnilovki”.

Pritom je napomenuo da se o smanjenju plaća u lokalnoj samoupravi nije razgovaralo ni s Udrugom gradova niti sa sindikatima. Naveo je i primjer Grada Rijeke, kako ocjenjuje, male i učinkovite uprave, gdje bi pročelnicima plaće mogle pasti i do 45 posto, uzmu li se u obzir novi, krizni porez i povećanje PDV-a.

“To je socijalistička uravnilovka i na to ne možemo pristati”, ustvrdio je.

Tim zakonskim prijedlogom plaće u tijelima županija, gradova i općina ne bi smjele biti više od onih u državnoj upravi.

SDP-ov Boris Šprem ocijenio je da ključni problem nisu plaće lokalnih dužnosnika nego velik broj jedinica lokalne samouprave i velika administracija.

“Predloženi zakon korak je ka centralizaciji države”, ustvrdio je i doveo u pitanje ustavnost takvog prijedloga, a podržala ga je i Ingrid Antičević-Marinović navodeći da će “vjerojatno ući u smotuljak neustavnih zakona”.

Josip Salapić (HDZ) smatra da će se novim zakonom “uvesti red u šumu nereda” i uskladiti plaće kao mjerilo solidarnosti i mjeru štednje u uvjetima recesije.

Suprotno smatra HNS-ov Miljenko Dorić pitajući gdje je tu solidarnost i štednja kad državne tvrtke vrve bogato opremljenim uredima s luksuznim namještajem i tepisima.

“Uvijek će biti nezadovoljnih, osobito ako to znači smanjivanje plaća”, zaključio je ministar Mlakar dodajući da će razmotriti prijedloge iz rasprave.

Pogledajte još…