Saborski odbor za dva čitanja Zakona o službenicima

HRVATSKI SABOR Odbor za ljudska prava za dva čitanja Zakona o službenicima

hina_logo

ZAGREB, 27. siječnja 2009. (Hina/SDLSN) – Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina zatražio je danas da se s prijedloga zakona o državnim službenicima skine oznaka hitnosti te da se raspravi kroz dva čitanja.

Članovi odbora procijenili su, naime, da je riječ o opsežnoj promjeni modela plaćanja službenika, a sporne su im odredbe po kojima će se u službi napredovati isključivo na temelju radnog učinka, kao i sustav nagrađivanja zaslužnih službenika.

Kuhar_SinisaSiniša Kuhar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika upozorio je i da predloženi model napredovanja u službi diskriminira trudnice i rodilje te one koji su na bolovanju dulje od šest mjeseci.

Predviđeno je, naime, da su za prelazak u viši platni razred potrebne najmanje četiri ocjene “dobar” kroz pet godina, po čemu rodilje i bolesni službenici koji u petogodišnjem razdoblju ne budu ocijenjeni dva puta, moraju čekati istek novog ocjenskog razdoblja od pet godina.

Sanda Pipunić iz Središnjega državnog ureda za upravu objasnila je, međutim, da je riječ o krivom tumačenju prijedloga te da se ne napreduje u petogodišnjim razdobljima, nego onda kad se nakupe četiri ocjene “dobar”. No, službenik će morati raditi najmanje pet godina da bi uopće napredovao.

Pipunić je najavila i da će Vlada amandmanom dodatno razraditi tu odredbu.

Iako socijalni partneri još nisu dogovorili konačan izgled nekih rješenja, Pipunić je najavila i Vladin amandman po kojem će se pri svrstavanju službenika u početne platne razrede voditi računa i o njihovu radnom stažu.

Gordana Sobol (SDP) uvjerena je, međutim, da će napredovanje u službi isključivo na temelju ocjena čelnika tijela uprave otvoriti prostor za malverzacije, a i vanjska članica Odbora Mirjana Galo smatra da će sustav pogodovati podobnim, a ne vrijednim službenicima.