SAD: Nevolje s outsourcingom

SAD: Nevolje s outsourcingom

245 WAL-MARTOVIH RADNIKA UHIĆENO

jutarnji_logo.jpgLITTLE ROCK – Najveći američki lanac supermarketa Wal-Mart jučer je objavio da će provjeriti svih svojih 1,1 milijun zaposlenih te da će otpustiti sve one za koje se ustanovi da rade ilegalno. Taj potez dolazi dan nakon što su federalni agenti uhitili 245 ilegalnih radnika u 60 Wal-martovih supermarketa, u 21 saveznoj američkoj državi. Od njih je wal-martdeset bilo zaposleno direktno u Wal-Martu, a ostali su radili za tvrtke koje Wal-Mart unajmljuje za čišćenje svojih trgovina. Uhićeni radnici dolaze iz 18 zemalja, a među njima je 90 ljudi iz Meksika, 35 iz Češke, 22 iz Mongolije i 20 iz Brazila. Češka ambasada u Washingtonu nije bila iznenađena budući da se u posljednjih nekoliko godina povećao broj sumnjivih agencija koje regrutiraju mlade Čehe i dovode ih u SAD, gdje im osiguravaju slabo plaćene poslove. (AP.N.Š.)

Ako se pitate zašto je jedan sindikalni portal prenio ovu vijest dat ćemo Vam odgovor. Posljednjih se godina u Hrvatskoj naime širi nova poslovna religija koja raj na zemlji pokušava izgraditi uvođenjem tzv. outsourcinga, odnosno izdvajanjem iz tvrtki, ali i drugih pravnih osoba svega što “nema veze” s još jednom nehrvatskom složenicom – “core businessom” iliti temeljnom djelatnošću. Osim što se na taj način tvrtke rješavaju čistačica i drugih “nepotrebnih” radnika, time se navodno smanjuju i troškovi poslovanja. Kako se to postiže? Jednostavno, dovoljno je preuzeti zatečene čistačice, dati im do znanja da su dobro prošle jer nisu na ulici, platiti im manje i dati više posla, a razliku spremiti u menadžerski džep. Nešto malo morate podijeliti i s vlasnikom tvrtke, ali na to treba računati jer takav je svijet poduzetništva. Pored toga, izdvojeni poslovi raj su za zapošljavanje na crno. Pa tko će kontrolirati sve te male uslužne servise?

Ako vam slika još nije potpuna zamislite ministarstvo u kome rade tri različite tvrtke – jedna čisti, druga održava, treća sprema tople obroke. Tko će znati tko tu sve radi i otkud je došao. Hoće li i kod nas uskoro “namještenici” dolaziti iz prijateljskih nesvrstanih ili tranzicijskih zemalja kako bi njihovi poslodavci lakše mogli financirati svoj lagodni životni stil?