Sanader: Ako sad ne prerežemo, potonut ćemo u bankrot

place_seebiz250309

Zaposleni u obrazovanju tako ostaju i bez posebnog dodatka na plaće od 2,2 posto koji se trebao primjenjivati od 1. srpnja, piše Jutarnji list. Nakon otkaznog roka od tri mjeseca, zaposleni bi na osnovici za plaće mogli  izgubiti umjesto 6 čak 10 posto.  Vlada je, potvrdio nam je Vladin dužnosnik, već pripremila cijelu proceduru kako se ne bi moglo dogoditi da sindikati kasnije dobiju tužbe i naknadno izbore navedena prava. Nakon što je uspjela s državnim službama dogovoriti smanjenje plaća Vlada tako ulazi u žestoki rat sa sindikatima javnih službi koji se protive bilo kakvom smanjenju plaća.

SEEbiz_logoSindikati proteklih dana namjerno u javnosti nisu spominjali granske kolektivne ugovore uvjereni da imaju “dvostruke osigurače” koji će zaposlenima u javnim službama uz gubitak osnovice osigurati ostala materijalna prava, međutim Vlada je očito nakon propalih pregovora odlučila ići do kraja čak i pod cijenu najavljenih sindikalnih akcija i štrajka. Štoviše, iz Vlade poručuju kako javnim službenicima neće platiti štrajk.

Premijer Sanader danas je bio više nego jasan oko toga što treba učiniti.

– Ovo je prijelomni trenutak za Hrvatsku u kojem treba odgovoriti na pitanje možemo li ili ne upravljati svojim javnim financijama. U suprotnom nam slijedi bankrot i raspad sustava. Situacija je teža nego prije nekoliko mjeseci kad smo radili budžet i mora se voditi računa o tome da mi na rashodovnoj strani proračuna možemo potrošiti onoliko koliko na prihodovnoj skupimo uz mali deficit od oko jedan i pol posto. Svijet nas promatra. Od svih očekujem odgovornost. Vlada će se boriti za svako radno mjesto. Ključ i smisao ovih pregovora je da oni koji ga imaju posao ne izgube, kaže Sanader.

Prema sindikalnim podacima u njihovim je organizacijama gotovo 70 posto od 180.000 zaposlenih u javnim službama pa će za organiziranje bilo kakvih akcija ključno biti njihovo izjašnjavanje na referendumu. Ako se odluče za štrajk tehnički ga mogu organizirati već u travnju. Naime, premda su  službeno najavljivali da će tek donijeti odluku o tome kada će organizirati štrajk, sindikalci su neslužbeno i prije nego što su znali da će Vlada otkazati i granske kolektivne ugovore procjenjivali da bi štrajk trebalo organizirati što prije.