Sanader nudi nacionalni pakt

DRAMA OKO PLAĆA Premijer će izlaz iz sadašnjeg stanja pokušati naći sljedećeg tjedna, na sastanku sa socijalnim partnerima
Sanader nudi nacionalni pakt

sanader_vl270309

Autor Ljubica Gatarić
Foto: Mišo Lišanin

vl_logoŠestpostotno smanjenje plaća u javnom sektoru neće se, kaže Siniša Kuhar, tajnik SDSLN-a, primijeniti na plaće koje će biti isplaćene u travnju, već u svibnju, čime će Vlada dobiti mjesec dana da ublaži bijes sindikata javnog sektora i razočaranje zaposlenih. Sanader će idući tjedan na sastanku sa socijalnim partnerima ponovno izvući na stol prijedlog sporazuma o socijalnom partnerstvu koji podrazumijeva zamrzavanje plaća u svim sektorima te na lokalnoj razini.

Petkom ne rade
Menadžeri su dakako dio paketa. Iako neki čelnici HUP-a kažu da se Vlada ne treba miješati u privatni sektor, u Uredu za socijalno partnerstvo tvrde da im je stiglo pozitivno mišljenje poduzetnika na taj dio predložena sporazuma.

place_vl270309

Tvrtke su i mimo nacionalnog sporazuma počele rezati plaće pa je tako većina od 40 najvećih tvrtki u kemijskoj industriji i energetici snizila plaće od 5 do 50 posto, a neki su uveli i neradne petke ili su počeli slati radnike na čekanje, jer su suočeni s masovnim otkazivanjem narudžbi ili ih pritišću nelikvidnost i problemi s naplatom.

No bez obzira na velike minuse u gospodarstvu, malo je vjerojatno da će sindikati potpisati nacionalni pakt sa Sanaderom jer bi time dali naknadni pristanak na šestpostotno snižavanje plaća u javnom sektoru, a toliko daleko industrijski sindikati ne žele ići iako su i sami šokirani dubinom problema po poduzećima.

Pad doprinosa
U svibnju će tako liječnici dobiti od 400 do 500 kuna niže plaće, sucima je smanjenje oko tisuću kuna, službenici s manje staža ostat će bez približno 200 kuna i neće im pri tome biti ništa lakše zato što u isto vrijeme zastupnici i drugi političari ostaju bez desetine svojih primanja. Država će tako do kraja godine smanjiti izdatke za plaće 1,4 milijarde kuna.

Prvi podaci pokazuju da su usprkos smanjenju proizvodnje i prometa u siječnju 2009. plaće rasle 5,7 posto prema lani. Siječanjska je plaća bila 5307 kuna, što je 288 kuna više. Na to povećanje utjecao je i rast proračunskih plaća, koje će Vlada od idućeg mjeseca ipak smanjiti.

U veljači se prema siječnju naplata doprinosa pogoršala oko 2 posto, a i Vlada je rebalansom prihvatila smanjenje prihoda od doprinosa oko 5 posto, jer padaju i plaće i zaposlenost.