Savršeni privid

Savršeni privid

Gabi_svijeceAnalitičari predviđaju kako bi za koji mjesec, na proljeće, istočnu Europu mogli zahvatiti socijalni nemiri, odnosno ulični nemiri širih razmjera. Takav scenarij, kako se objašnjava, gotovo je neminovan u Bugarskoj, Rumunjskoj, pribaltičkim republikama. Razlozi su posve očekivani i kriju se u ekonomskoj i socijalnoj nesigurnosti. Proljetni socijalni bunt, međutim, nije nešto što bi moglo zahvatiti samo istočnu Europu. Već sada ljudi izlaze na ulice nezadovoljni ekonomskom i socijalnom situacijom. Aktivnosti su nešto žešće u zemljama koje je globalna kriza pokosila, rastočivši preko noći nacionalnu ekonomiju. U onim, nešto “čvršćim”, nezadovoljstvo polako tinja.

novilist_logoProljetno buđenje prirode, barem kako se najavljuje, moglo bi probuditi i domaće sindikate. Razmišljaju oni što bi i kako mogli napraviti. Svjesni su oni i kako bi kotrljajuća kriza na ulice mogla potjerati radnike. Svjesni su i kako bi spontani, nekontrolirani ulični buntovi mogli biti opasni. Svjesni su i kako bi sindikati trebali kanalizirati nezadovoljstvo. Svjesni su i svih svojih organizacijskih i inih zpds2_nl210109razlika. I stoga nerado pričaju o mogućim aktivnostima, mogućim prosvjedima. Iako razloga za njih imaju i bez te opće ekonomske situacije i krize koja nagriza i Hrvatsku.

Ovih dana domaće sindikalne centrale, poslodavačka udruga i Vlada slave izmišljenu “slavu”. Opet se obilježava Dan socijalnog partnerstva. Ove godine bez prigodnih nogometnih utakmica timova Vlade, poslodavaca i sindikata. Štedi se, kriza je, pa je dovoljno održati još jedan u nizu prigodničarskih sastanaka na temu “beskompromisnog” socijalnog dijaloga ili kako bi se to službeno ocijenilo “Socijalno partnerstvo – stanje, odgovornost, perspektive”.

To socijalno partnerstvo savršeni je privid. To je jedna obična krinka, farsa koja se koristi za mazanje europskih očiju. Što socijalno partnerstvo doista u Hrvatskoj znači ovih dana se, primjerice, vidi na onom što se sprema državnim i lokalnim službenicima i namještenicima. Dakle, godinama se već priča o novom zakonu o plaćama državnih službenika. Uskoro će ga i dobiti. Vlada ga je “proučila” i uputila u Sabor. I pritom koristila proceduru koja je sve, osim istinskog socijalnog partnerstva u koje se ponajviše kune prvi čovjek Vlade. Pa je zpds1_nl210109tako jedno od povjerenstava Gospodarsko-socijalnog vijeća dalo mišljenje po kojem sporni zakon valja povući iz hitne procedure i uputiti u redovno saborsko razmatranje. No, na samoj sjednici GSV-a ipak je odlučeno da zakon ide po hitnom postupku. Valjda samo zbog toga što svi zakoni koji se usklađuju s EU-om praksom šibaju u petoj brzini. A u slučaju ovog zakona, jedna strana – poslodavci – čak se nisu ni očitovali jer su ga prekasno dobili. Isti taj zakon svojim odredbama diskriminira službenice. Pa ako se, ne daj Bože, odluče postati majkama, mogu zaboraviti na napredovanje u struci. A to je samo jedno u nizu loših rješenja koja zasigurno nisu u skadu s europskom praksom.

Zakon o plaćama državnih službenika mogao bi biti dobar povod za sindikalni bunt. Ne samo državnih službenika već i javnih, jer ono što danas primaju državni, sutra će imati i javni. I više se neće pričati o šezdesetak, već o 250 tisuća radnika zakinutih zakonskim rješenjima. Ovaj slučaj pokazuje kako sindikati imaju razloga za prosvjede i prije proljeća i prije nekog novog otvaranja rasprave o radnom zakonodavstvu.