Scenarij katastrofe: kako bi izgledao financijski krah Hrvatske u pet koraka

PREMIJER SANADER UPOZORIO SINDIKALCE NA MOGUĆI FINANCIJSKI KOLAPS U SLUČAJU ZAOŠTRAVANJA KRIZE U SVIJETU
Scenarij katastrofe: kako bi izgledao financijski krah Hrvatske u pet koraka

sanader_SD211108

Država ne bi mogla isplatiti plaće državnim službenicima i namještenicima u prvih mjesec-dva iduće godine, predočeno je sindikalcima kao jedna od točaka mogućega crnog scenarija u nacionalnoj ekonomiji

zamrzavanje_SD211108_okvirJedan internetski portal je u četvrtak objavio kako je premijer Ivo Sanader na sastanku sa sindikalcima u srijedu, opisujući situaciju u Hrvatskoj, kazao: “Bez dramatike. Visimo o niti”.

Neki se sindikalni lideri nisu mogli sjetiti je li to premijer rekao ili ne, ali su nam neki drugi neslužbeno potvrdili da predsjednik Vlade to jest kazao, ali uvjetno.

– Sanader je rekao da bi u slučaju da se svjetska financijska kriza jače prelije na našu državu visjeli o niti. Premijer to nije ustvrdio za sadašnju situaciju niti u bankarskom i financijskom sektoru, nego kao mogući crni scenarij u slučaju snažnijeg prelijevanja krize u Hrvatsku – kazao nam je jedan sindikalni čelnik.

Hrvatska je za sada izbjegla takav crni scenarij zbog jamčenja države za štedne uloge do 400 tisuća kuna, nekim mjerama fiskalne politike te aktivnom ulogom Hrvatske narodne banke.

A taj crni scenarij značio bi upravo da građani počnu jače povlačiti štedne uloge, što bi destabiliziralo banke; da krediti toliko poskupe da ih građani i poduzeća ne mogu vraćati ili da krediti uopće postanu nedostupni zbog krize likvidnosti; da tvrtke zbog toga počnu jače otpuštati radnike i smanjivati proizvodnju, što bi onda Hrvatsku gurnulo ne u ekonomsku recesiju, nego u još dublji stupanj ekonomske depresije.

SD_logo240Ili bi, na primjer, država bila u nemogućnosti isplaćivati plaće državnim službenicima i namještenicima u prvih mjesec-dva iduće godine (što je sindikalcima i predočeno kao jedna od točaka mogućega crnog scenarija), zbog toga što bi prihodi proračuna drastično pali, a financiranje u Hrvatskoj ili inozemstvu bilo bi preskupo ili nedostupno.

Korisnika državnog proračuna ima oko 270 tisuća, a radi se o zaposlenima u državnoj i javnoj upravi, zdravstvu, kulturi i svim drugim ustanovama čiji djelatnici plaću primaju u cijelosti ili dijelom od države.

Kako se, inače, može saznati u krugovima sindikata državnih službi, prijedlog Vlade o tome da se za iduću godinu plaće povećaju tri posto, a da se u pregovore o iduće tri godine krene u srpnju 2009., možda bi i mogao proći ako Vlada postavi jasne indikatore o tome kada je gospodarstvo u krizi, a kada je izvan krize.

Bez takvih indikatora uopće ne želimo razmišljati o Vladinu prijedlogu – rekao nam je jedan sindikalni čelnik.

radnici_SD211108

Poduzeća traže sve više kredita
Anton Starčević, glavni ekonomist Raiffeisenbank Austria, rekao nam je kako je alternativa uvoza financijskih sredstava iz inozemstva, koja je proteklih godina održavala cijene domaćih depozita na nižoj razini, nestala tijekom 2008., te su stoga depoziti u ovom slučaju roba s većom potražnjom od ponude, pa cijena logično raste.

– S druge strane su krediti, koji se financiraju iz sve skupljih izvora, pa posljedično raste kamatna stopa dok god postoji snažna potražnja.

Međutim, postupni pad potražnje građana za kreditima opada, pa time i nestaje pritiska na daljnji rast kamatnih stopa. Nažalost, kod potražnje za kreditima poduzeća nema pada potražnje, pa će kamatne stope nastaviti rasti – rekao nam je Starčević.

Šuker: Interventni fond
Govoreći o prijedlogu poslodavaca za osnivanje interventnog fonda, Ivan Šuker, ministar financija, u četvrtak je izjavio kako u Vladi razmišljaju o tom prijedlogu.

– Takve fondove ima većina zemalja Europske unije i ne radi se o keš-fondovima iz kojih se povlači novac, već o jamstvenim fondovima za jamčenje inozemnih kredita za korporacije – istaknuo je Šuker, dodavši kako su poduzeća ukupno dužna 8,6 milijardi eura inozemnih kredita.

KRAH U PET KORAKA
1. Građani počinju jače povlačiti štedne uloge, što destabilizira banke.
2. Krediti toliko poskupe da ih građani i poduzeća ne mogu vraćati.
3. Krediti postaju nedostupni zbog krize likvidnosti.
4. Tvrtke masovno otpuštaju radnike i smanjuju proizvodnju.
5. Hrvatska upada u duboku ekonomsku depresiju.