SDLSN čestita sindikatima javnih službi i Vladi na sporazumu

SDLSN čestita sindikatima javnih službi i Vladi na sporazumu

sporazum130509

(SDLSN, 14. svibnja 2009.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske čestita sindikatima javnih službi i Vladi Republike Hrvatske na uspješno završenim pregovorima i potpisivanju sporazuma o osnovici za izračun plaće u javnim službama.
sdlsn_www220SDLSN pri tome podsjeća da je temelj za ovaj sporazum postavljen 23. ožujka 2009. godine potpisivanjem sporazuma o osnovici kojim su sindikati državnih službi osigurali da na području državnih, a time i javnih službi ne dođe do otkazivanja kolektivnih ugovora te ugrađeni instrumenti povrata osnovice na razinu od 1. siječnja 2009. godine, kao i obveza postizanja pariteta plaća proračunskih korisnika s plaćama u gospodarstvu.
Nakon ovog sporazuma sindikata državnih službi i Vlade RH mogućnost otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama prestala je biti realnom opcijom jer bi različit tretman javnih u odnosu na državne službe dodatno radikalizirao stanje u javnim službama i predstavljao izravnu diskriminaciju javnih službenika.
Stoga i jučer zaključeni sporazum kojim je utvrđena kudikamo sustavnija politika plaća u narednom srednjoročnom razdoblju doživljavamo, bez obzira na izjave pojedinih sindikalnih čelnika javnih službi, kao zajednički uspjeh u trci prema pravednijim društvenim odnosima i vrednovanju rada javnih i državnih službenika i namještenika.
Iako su u ovoj trci prvi na cilj došli naši sindikalni kolege iz javnih službi, koji su u socijalnom dijalogu i pokazali veću spremnost i fizičku snagu, zadovoljstvo njihovim rezultatom dijele i sindikati državnih službi.

aplauzBudući da sporazum sadrži i uspostavu pravednijih paritetnih odnosa plaća proračunskih korisnika u odnosu prema plaćama u gospodarstvu za kakve smo se i mi u SDLSN-u zalagali cijelo vrijeme, ne preostaje nam ništa negoli čestitati kolegama iz sindikata javnih službi i izvući pouke iz svega što se dogodilo.
Vladi pak osim čestitke na rješavanju situacije u okviru socijalnog dijaloga poručujemo da ubuduće pokaže više senzibiliteta za konstruktivne prijedloge sindikata državnih službi koji su bili na tragu rješenja koja su pod pritiskom dogovorena s javnim službama.
Time bi se u narednom razdoblju mogla izbjeći socijalna previranja i sukobi te spriječiti nepotrebno raslojavanje hrvatskog društva.
Pritisak na državne službe da potpišu manje dobar sporazum od onoga koji je na kraju dogovoren s javnim službama sigurno nije pravi način za jačanje društvene solidarnosti i pridobivanje podrške za izlazak iz krize.
U svakom slučaju, SDLSN podržava jučer potpisani sporazum o osnovici za plaće u javnim službama i nada se da se politika plaća u Hrvatskoj više neće voditi na način da se prvo lomi malobrojnije i štrajkački manje potentne sindikate.
Da parafraziramo Gibonija, “ovo nam je škola i drugi put ćemo pametnije” i to, nadamo se, svi zajedno.

Pročitajte još…