SDLSN daje podršku ravnatelju zatvorskog sustava Damjanoviću

SDLSN daje podršku ravnatelju zatvorskog sustava Damjanoviću

Ravnatelj Damjanović na jednoj od brojnih prezentacija o stanju u zatvorskom sustavu za predstavnike sindikata
Ravnatelj Damjanović na jednoj od brojnih prezentacija o stanju u zatvorskom sustavu za predstavnike sindikata

(SDLSN, 10. studenoga 2008.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH u povodu najavljene smjene ravnatelja zatvorskog sustava Ivana Damjanovića traži od Vlade da stane na loptu i razmisli o tome je li njegova smjena neophodna i oportuna.
U trenutku kad zatvorski sustav treba presložiti kako bi se spriječilo organiziranje kriminalaca koji se u njemu nalaze “na odmoru” unutar sustava i njihovo komuniciranje s “kolegama” na slobodi, ovakav složen proces može voditi samo iskusni profesionalac, a kada se radi o Ivanu Damjanoviću on to sigurno jest.

sdlsn_www220Razlozi smjene Damjanovića koji se navode u javnosti za Sindikat su gotovo tragikomični, posebice oni o krivnji za pretrpani zatvorski sustav, na što je Damjanović tijekom svog mandata cijelo vrijeme ukazivao, a svojevremeno je čak i došao na udar zbog poziva pravosuđu da na izdržavanje kazne zatvora ne šalje sitne prijestupnike jer su zatvori prepuni.
Iako su u zatvorskom sustavu uvjeti rada daleko od idealnih, a pravosudnih je policajaca kronično premalo, Damjanović je učinio mnogo na zapošljavanju novih kadrova, osiguravši u zatvorima konsenzus zaposlenih oko primarne zadaće sustava – sigurnosti zatvorenika i građana.

Damjanovic4Pri tome su se često upravo zaposlenici zatvorskog sustava morali odreći prostornih uvjeta i standarda koji uživaju njihovi kolege na zapadu, tako što je svaki “slobodan” prostor namijenjen osoblju zatvorskog sustava pretvaran u kapacitet za smještaj zatvorenika.

Damjanović je zagovarao i model javno-privatnog partnerstva kada je u pitanju izgradnja novih kapaciteta, a ako je nešto izvjesno u ovome trenutku, onda je to činjenica da, za razliku od turizma, gostiju u hrvatskim zatvorima neće nedostajati.
I na kraju, Damjanović je cijelo vrijeme vodio iskren i otvoren dijalog sa Sindikatom, podržavajući njegove inicijative i kad se drugi dužnosnici nisu imali hrabrosti o njima očitovati.

Bez njegove podrške i zalaganja za zaposlene u zatvorskom sustavu Sindikat bi teško mogao postići novo rješenje u Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike da se pri obračunu prekovremenih sati, kojih u zatvorima ne manjka, satnica uveća za dodatak za posebne uvjete rada, čime je znatno unaprijeđen materijalni položaj službenika.

Sindikat stoga Vladu poziva da Damjanoviću ne uskraćuje, već naprotiv da svaku potrebnu pa i političku podršku da u sustavu koji poznaje kao vlastiti džep provede potrebne reforme i to uz podršku socijalnih partnera.

Pročitajte još…