SDLSN: I službenici ostaju bez posla

SDLSN I službenici ostaju bez posla

sdlsn_www220(SDLSN, 17. svibnja 2010.) Dok Vlada planira smanjiti broj zaposlenih u javnoj upravi za pet posto, a političke stranke i predstavnici realnog sektora traže još više otkaza u navodno prekobrojnim državnim i javnim službama, državni službenici u sustavu obrane već godinama ostaju bez posla, a otkazi se mjere u tisućama.
Tako je proces ulaska u NATO i usklađivanja s traženim standardima posla stajao oko 6.000 službenika i namještenika u Oružanim snagama Republike Hrvatske i Ministarstvu obrane.
Posljednjih 150 službenika bez posla je ostalo ukidanjem uprava i ureda za obranu, pri čemu se njih 70-tak izjasnilo za otpremninu, a preostalih 80 za nastavak rada u državnoj službi.
No, budući da za njih nema mogućnosti rasporeda na druga radna mjesta u okviru Ministarstva obrane i Oružanih snaga, od 2. svibnja nalaze se na raspolaganju Vladi RH.
otkaz_ilustrInstitut raspolaganja zamišljen je kao specifičan oblik zbrinjavanja državnih službenika koji bi se, kada se u državnom tijelu u kojem rade ukinu njihova radna mjesta ili samo državno tijelo, trebali za vrijeme raspolaganja zaposliti na upražnjenim ili novim radnim mjestima u državnoj upravi za koja odgovaraju po svojoj stručnoj spremi.
Nažalost, službenički propisi ne propisuju zapreku zapošljavanja novih službenika, ukoliko u sjedištu ili okolici državnog tijela kojem nedostaju službenici postoji na raspolaganju službenik odgovarajuće stručne spreme i iskustva pa se tako redovito događa da se jednim službenicima služba otkazuje, a drugi se u nju primaju.
Naravno, za državu je to najskuplje rješenje, jer se onima kojima prestaje državna služba mora isplatiti otpremnina, dok za odabir novih treba odvojiti nemala sredstva za provedbu natječaja i testiranja te nakon toga za polaganje stručnog ispita i stjecanje neophodnog radnog iskustva za rad u državnoj službi.
I dok to u vrijeme društvenog blagostanja možda i nije problem, u vrijeme recesije ozbiljni državni aparat ne bi si trebao dopuštati luksuz da službeniku isplati otpremninu od 100 i više tisuća kuna i istovremeno zapošljava drugog službenika, umjesto da ovog prvog rasporedi na upražnjeno ili novootvoreno radno mjesto i uštedi državnom proračunu iznos otpremnine.
Stoga je primjer otkaza službe za 80 službenika ukinutih ureda za obranu dobra ilustracija kako se sredstvima državnog proračuna i poreznih obveznika može, ali ne želi raspolagati po načelu dobrog gospodara.
Da je tako ne bi se paralelno provodili natječaji za nove službenike i otkazivala služba postojećima.

Sindikat je na to upozorio državna tijela dopisom u kojem traži da upražnjena radna mjesta popunjavaju službenicima na raspolaganju, ali za to treba imati sluha i stvarne volje da se u okviru vlastitog državnog tijela posluje racionalno.

No, može li se onda od državnih službenika tražiti da proračunski manjak pune odricanjem od vlastitih prava, kad se državna uprava tako lako odriče novca za otpremnine koje bi mogla uštedjeti…

Pročitajte još…