SDLSN: Iz odluke o zabrani zapošljavanja izuzeti osobe s invaliditetom

SDLSN Iz odluke o zabrani zapošljavanja izuzeti osobe s invaliditetom

sdlsn_logo_bozic2(SDLSN, 2. prosinca 2010.) Ususret Međunarodnom danu osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske predložio je Vladi izmjenu Odluke o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, stručnim službama i uredima Vlade RH, na način da se zabrana ne odnosi na zapošljavanje osoba s invaliditetom, kao skupini građana koja je podzastupljena u ukupnom broju državnih službenika i namještenika.

S time u svezi, Sindikat podsjeća da su tijela državne uprave, sukladno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, dužna na primjerenom MZSS_Rezo220radnom mjestu prema vlastitom odabiru, u primjerenim radnim uvjetima imati zaposleno najmanje jednu zaposlenu osobu s invaliditetom na svakih 35 zaposlenih do 31. prosinca 2011. godine.

SDLSN smatra da bi predloženom izmjenom odluke o zabrani novog zapošljavanja Vlada napravila još jedan korak prema potpunoj integraciji osoba s invaliditetom u zajednicu, o kojoj se ne može govoriti bez njihovog uključivanja u svijet rada.

Sigurni smo da ovaj izuzetak neće dovesti do prekomjernog zapošljavanja u državnim tijelima, niti poništavanja očekivanih učinaka odluke o zabrani novog zapošljavanja, ali bi mogao pomoći u podizanju udjela osoba s invaliditetom u ukupnom broju zaposlenih u državnim tijelima“, kaže se u dopisu upućenom premijerki Jadranki Kosor.

Stoga Sindikat predlaže da Vlada nakon izmjene odluke o zabrani novog zapošljavanja od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zatraži podatke o broju, kvalifikacijskoj strukturi i radnoj sposobnosti nezaposlenih osoba s invaliditetom i predoči ih potencijalnim poslodavcima u tijelima državne uprave.

Pročitajte još…