SDLSN napokon dobio informaciju o sudbini Konačnog prijedloga Zakona o plaćama državnih službenika

Sindikat: postupak donošenja Zakona o plaćama državnih službenika je obustavljen

hina_logo

ZAGREB, 11. rujna 2009. (Hina) – Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske priopćio je danas da je postupak donošenja Zakona o plaćama državnih službenika obustavljen, ali Vlada nije odustala od donošenje zakona kojim će se urediti plaće državnih službenika.

Sindikat je na svoje inzistiranje dobio službenu informaciju da “konačni prijedlog zakona nije upućen u proceduru, jer je prije toga potrebno obaviti određene predradnje, koje još nisu dovršene”, kaže se u priopćenju.

alka_unistaSindikat podsjeća da se zakon, nakon što je “promašen” rok od šest mjeseci između dva čitanja, u saborsku proceduru mora uputiti ponovno u prvo čitanje i to ne kao “konačni prijedlog”, nego kao “prijedlog”, pa iz takvog odgovora nije sigurno razumiju li u Ministarstvu uprave proceduru donošenja zakona.

U priopćenju se također dodaje kako je, sudeći po odgovoru, Hrvatski sabor “u ništa” raspravljao punih tri sata i 40 minuta kada je prijedlog zakona prvi puta bio u proceduri.

Na sindikalno pitanje koliko je sredstava za izradu zakona iz darovnice Švedske međunarodne agencije za razvoj i suradnju (SIDA) dobiveno i na koji su način utrošena, stigao je tek odgovor kako je 6.127.000 kuna namijenjeno za “financiranje više aktivnosti, između ostalog, i za pružanje pomoći za izradu Zakona o plaćama državnih službenika”, ali i da “iz darovnice SIDA-e nisu korištena sredstva za izradu Zakona o plaćama državnih službenika”.

U sindikatu su to protumačili kao dokaz Vladine štedljivosti, ali se i zapitali nije li možda nešto darovanog novca trebalo potrošiti i na izradu zakona.

Na žalost, do informacije o obustavi donošenja Zakona o plaćama državnih službenika sindikat je došao tek nakon što je ministru uprave Davorinu Mlakaru uputio službeni zahtjev radi ostvarivanja prava na pristup informacijama, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama.

To najbolje ilustrira koliko državna tijela drže do informiranja socijalnih partnera i komunikacije sa svojim građanima, ističe se u priopćenju.

SDLSN napokon dobio informaciju o sudbini Konačnog prijedloga Zakona o plaćama državnih službenika

ZPDS_obustava_Mlakar1109091

(SDLSN, 11. rujna 2009.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH danas je konačno dobio službenu informaciju o tome što se (ne)događa sa Zakonom o plaćama državnih službenika.

Postupak donošenja Zakona o plaćama državnih službenika je obustavljen, ali Vlada nije odustala od donošenje zakona kojim će se urediti plaće državnih službenika.
Saznali smo i da “Konačni prijedlog zakona nije upućen u proceduru, jer je prije toga potrebno obaviti određene predradnje, koje još nisu dovršene“.

sdlsn_www220O kakvim se “određenim predradnjama, koje još nisu dovršene” radi, u informaciji se ne govori, no ova rečenica nas je pomalo zbunila jer se zakon, nakon što je “promašen” rok od šest mjeseci između dva čitanja, u proceduru mora uputiti ponovno u prvo čitanje i to ne kao “konačni prijedlog”, nego kao “prijedlog” pa iz ovakvog odgovora baš i nismo sigurni razumiju li u Ministarstvu uprave baš najbolje proceduru donošenja zakona.
Na naše pitanje koliko je sredstava za izradu zakona iz darovnice Švedske međunarodne agencije za razvoj i suradnju (SIDA) dobiveno  i na koji su način utrošena dobili smo tek odgovor kako je 8.550.000 SEK (6.127.000,00 kn) sredstava darovnice namijenjeno za “financiranje više aktivnosti, između ostalog, i za pružanje pomoći za izradu Zakona o plaćama državnih službenika“, ali i da “iz darovnice SIDA-e nisu korištena sredstva za izradu Zakona o plaćama državnih službenika“.
Mi smo si to u Sindikatu protumačili kao dokaz “šparnosti” Vlade, ali se i zapitali nije li možda nešto darovanog novca trebalo potrošiti i na izradu zakona. Tek toliko da se darovatelj udobrovolji i pokaže mu se kako je njegova želja na koji način treba potrošiti darovnicu poštovana.

ZPDS_obustava_Mlakar2

Bit je to odgovora na traženje Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH o sudbini ovog zakonskog prijedloga o kojem je, sudeći po odgovoru, Hrvatski sabor “u ništa” raspravljao punih tri sata i 40 minuta.
Na žalost, do ove informacije SDLSN je došao tek nakon što je ministru uprave Davorinu Mlakaru uputio službeni zahtjev radi ostvarivanja prava na pristup informacijama, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, premda u Povjerenstvu Vlade RH za izradu Zakona o plaćama državnih službenika ima dva predstavnika.
To najbolje ilustrira koliko državna tijela drže do informiranja socijalnih partnera i komunikacije sa svojim građanima.

Pročitajte još…