SDLSN: Nastavlja se rast broja državnih dužnosnika u ministarstvima

Sindikat: Broj državnih dužnosnika u ministarstvima raste neovisno o stranci na vlasti

(Index.hr, 15. rujna 2017.) BROJ državnih dužnosnika u ministarstvima raste neovisno o tome tko obnaša vlast na državnoj razini – HDZ ili SDP sa svojim satelitima i koalicijskim partnerima, istaknuo je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Sindikat u priopćenju navodi da je broj državnih dužnosnika u ministarstvima narastao od HDZ-ove Vlade na čelu s Ivom Sanaderom i Jadrankom Kosor sa 75 ministara i državnih tajnika, preko Kukuriku koalicije Zorana Milanovića sa 126 ministara, zamjenika ministara i pomoćnika ministara, do trenutnog 151 dužnosnika u Vladi Andreja Plenkovića, koje čine ministri, državni tajnici i pomoćnici ministara.

Istodobno, po podacima iz Statističkog prikaza Ministarstva uprave iz srpnja, broj državnih službenika i namještenika u odnosu na 64.858 zaposlenih u 2004. smanjen je na trenutnih 59.416 zaposlenika.

Paralelno egzistiraju i državni tajnici i pomoćnici ministara

Razlog rasta broja državnih dužnosnika u ministarstvima nalazi se, ističe sindikat, u činjenici da je aktualna Vlada s predsjednikom Andrejem Plenkovićem uvela hibridni dužnosnički ustroj po kojem paralelno egzistiraju i državni tajnici i pomoćnici ministara, za razliku od Vlade Sanader – Kosor tijekom koje su ukinuti položaji zamjenika ministara i pomoćnika ministara te umjesto njih uvedeni državni tajnici i ravnatelji koji nisu imali status dužnosnika, već rukovodećih službenika, i Vlade Zorana Milanovića tijekom koje su ukinuti položaji državnih tajnika i vraćeni oni zamjenika i pomoćnika ministara.

“Ovo stanje može se opisati kao dužnosnička pomirba na razini ministarstava između dvije vodeće političke opcije, odnosno HDZ-ovih državnih tajnika i SDP-ovih pomoćnika ministara. Naravno, to ne znači da dužnost pomoćnika ministara u aktualnoj Vladi obnašaju članovi SDP-a, niti će sutra državni tajnici ostati HDZ-ovci”, ističe sindikat u priopćenju.

SDLSN: Nastavlja se rast broja državnih dužnosnika u ministarstvima

(SDLSN, 15. rujna 2017.) Broj državnih dužnosnika u ministarstvima raste neovisno o tome tko obnaša vlast na državnoj razini – HDZ ili SDP sa svojim satelitima i koalicijskim partnerima.
Pokazuju to podaci Sindikata prikupljeni sa službenih stranica državnih tijela tijekom godina, a broj najviših državnih dužnosnika u ministarstvima narastao je od HDZ-ove Vlade na čelu s Ivom Sanaderom i Jadrankom Kosor i 75 ministara i državnih tajnika, preko „Kukuriku” koalicije Zorana Milanovića sa 126 ministara, zamjenika ministara i pomoćnika ministara, do sadašnjeg 151 dužnosnika u Vladi Andreja Plenkovića koje čine ministri, državni tajnici i pomoćnici ministara.

Istovremeno, broj državnih službenika i namještenika u odnosu na 64.858 zaposlenih u 2004. godini smanjen je na današnjih 59.416 zaposlenika državne uprave (podaci iz Statističkog prikaza Ministarstva uprave iz srpnja 2017. godine).

Razlog rasta broja državnih dužnosnika u ministarstvima nalazi se u činjenici da je aktualna Vlada s predsjednikom Andrejem Plenkovićem uvela hibridni dužnosnički ustroj po kojem paralelno egzistiraju i državni tajnici i pomoćnici ministara, za razliku od Vlade Sanader – Kosor tijekom koje su ukinuti položaji zamjenika ministara i pomoćnika ministara te umjesto njih uvedeni državni tajnici i ravnatelji koji nisu imali status dužnosnika već rukovodećih službenika i Vlade Zorana Milanovića tijekom koje su ukinuti položaji državnih tajnika i vraćeni oni zamjenika i pomoćnika ministara.

Ovo stanje može se opisati kao dužnosnička pomirba na razini ministarstava između dvije vodeće političke opcije, odnosno HDZ-ovih državnih tajnika i SDP-ovih pomoćnika ministara. Naravno, to ne znači da dužnost pomoćnika ministara u aktualnoj Vladi obnašaju članovi SDP-a, niti će sutra državni tajnici ostati HDZ-ovci. S. Kuhar

Pročitajte još…