SDLSN: Ne treba nam odobrenje za privatne nastupe u medijima

mvpei_dalje080611

Trebaju li zaposlenici Ministarstva vanjskih poslova za svaki nastup u medijima tražiti dozvolu od svojih pretpostavljenih jer u suprotnom mogu biti kažnjeni, pitanje je od kojeg ne odustaje Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

dalje_comNakon što je MVPEI početkom godine donio naputak kojim baš tako propisuje svaki javni nastup, a Ministarstvo uprave prosudilo da je naputak u skladu s Etičkim kodeksom državnih službenika – ograđujući se od suprotnog tumačenja koji je Sindikatu prethodno dostavio tadašnji državni tajnik Edmond Miletić, na snagu je stupio novi Etički kodeks.
U njemu stoji da službenik ne treba odobrenje za javne nastupe u kojima ne predstavlja državno tijelo i koji nisu tematski povezani s državnom službom. Sindikat stoga ponovno traži od Ministarstva uprave da preispita rečeni naputak, a u međuvremenu je stajalište sindikata potvrdio ured pučkog pravobranitelja.
– Budući da se posebnim etičkim kodeksom ne mogu propisivati pravila koja su u suprotnosti s Etičkim kodeksom državnih službenika, pribavljanje suglasnosti za privatne nastupe u medijima državnih službenika i namještenika, kao i propisivanje sankcija na način određen navedenim Naputkom, protivno je ovom Etičkom kodeksu državnih službenika i Zakonu o državnim službenicima – stoji u dopisu Branka Tinodija, zamjenika pučkog pravobranitelja.
– Činjenica da je na notornu nezakonitost i neusklađenost naputka MVPEI morao upozoriti Pučki pravobranitelj, a ne Ministarstvo uprave, govori o nedjelotvornosti sustava nadzora službeničkih propisa u državnim tijelima. Ako je nešto nezakonito onda to treba ispraviti, a ne zataškati – kaže Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a.

mvpei_vl080611

Ako je nešto nezakonito, onda to treba ispraviti, a ne zataškati – kaže Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a.

Piše: Romana Kovačević Barišić

Trebaju li zaposlenici Ministarstva vanjskih poslova za svaki nastup u medijima tražiti dozvolu od svojih pretpostavljenih jer bi u suprotnom mogu biti kažnjeni, pitanje je od kojeg ne odustaje Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

vl_logo180909Nakon što je MVPEI početkom godine donio naputak kojim baš tako propisuje svaki javni nastup, a Ministarstvo uprave prosudilo da je naputak u skladu s Etičkim kodeksom državnih službenika – ograđujući se od suprotnog tumačenja koji je Sindikatu prethodno dostavio tadašnji državni tajnik Edmond Miletić, na snagu je stupio novi Etički kodeks.

U njemu piše da službenik ne treba odobrenje za javne nastupe u kojima ne predstavlja državno tijelo i koji nisu tematski povezani s državnom službom. Sindikat stoga ponovno traži od Ministarstva uprave da preispita rečeni naputak, a u međuvremenu je stajalište sindikata potvrdio ured pučkog pravobranitelja.
– Budući da se posebnim etičkim kodeksom ne mogu propisivati pravila koja su u suprotnosti s Etičkim kodeksom državnih službenika, pribavljanje suglasnosti za privatne nastupe u medijima državnih službenika i namještenika, kao i propisivanje sankcija na način određen navedenim naputkom protivno je ovom Etičkom kodeksu državnih službenika i Zakonu o državnim službenicima – piše u dopisu Branka Tinodija, zamjenika pučkog pravobranitelja.

– Činjenica da je na notornu nezakonitost i neusklađenost naputka MVPEI morao upozoriti pučki pravobranitelj, a ne Ministarstvo uprave govori o nedjelotvornosti sustava nadzora službeničkih propisa u državnim tijelima. Ako je nešto nezakonito, onda to treba ispraviti, a ne zataškati – kaže Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a.

Pročitajte još…