SDLSN o “izigravanju sustava kolektivnog pregovaranja u Gradu Sisku”

SDLSN o “izigravanju sustava kolektivnog pregovaranja u Gradu Sisku”

(SISAK.INFO, 14. svibnja 2018.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN) zatražio je postupanje inspektorata rada i drugih institucija zbog “izigravanja sustava kolektivnog pregovaranja u Gradu Sisku”.

Naime, u gradskoj upravi i tvrtkama godinama nema kolektivnog ugovora, a sindikat ističe kako je SDLSN u nekoliko navrata bezuspješno pokušao pokrenuti pregovore za sklapanje kolektivnih ugovora s Gradom Siskom, za vrijeme trajanja mandata aktualne gradonačelnice Kristine Ikić Baniček (SDP).

Te je ponude gradonačelnica odbila, a za to vrijeme su, uz njenu suglasnost, gradske tvrtke i ustanove sklapale sporazume s radničkim vijećima kojima su određeni i božićnica te uskrsnica, a što smatraju u Sindikatu državnih i lokalnih namještenika, radnička vijeća ne mogu činiti.

“Sindikati se time dovode u položaj u kojem njihove ovlasti preuzimaju radnička vijeća koja oni nisu ovlastili za zaključivanje sporazuma o pitanjima koja se redovito uređuju kolektivnim ugovorima” – ističe glavni tajnik SDLSN-a Siniša Kuhar u zahtjevu prema inspekciji rada, saborskom Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo te GSV-u i Ministarstvu rada.

SDLSN ima u gradskoj upravi Grada Siska 51-nog člana, od nešto više od 120 zaposlenih, te su tamo jedini reprezentatvini sindikat, no gradonačelnica je zadnju njihovu ponudu za sklapanje kolektivnog ugovora za službenike i namještenike upravnih tijela Grada Siska odbila krajem travnja ove godine uz obrazloženje kako u sindikatu ne postoji dobra vjera nužna za pregovore, sukladno članku 193. Zakona o radu.

“Obzirom ste destruktivnom medijskom kampanjom pokazali i dokazali da ne postoji dobra vjera nužna za pregovore smatram da bi pokretanje bilo kakvih pregovora bila pogreška” – stoji u odgovoru gradonačelnice Kristine Ikić Baniček SDLSN-u od 27. travnja ove godine.

Inače, početkom travnja kolektivna pregovaranja su se pomakla s mrtve točke u gradskom sustavu jer je 5. travnja potpisan kolektivni ugovor u gradskom trgovačkom društvu Auto promet Sisak. Ugovor su s poslodavcem potpisali Sindikat prometa i veza Hrvatske te Sindikat hrvatskog vozača. Prije toga i u toj je tvrtki postojao sporazum radničkog vijeća i poslodavca koji je odredio i neka materijalna prava radnika. dpreradus