SDLSN: Od 2004. godine broj državnih službenika i namještenika smanjen za 19 posto

broj_buHR221010_naslov

Vlada je na jučer usvojila kriterije za smanjenje broja zaposlenih u tijelima državne uprave, a SDLSN u današnjem priopćenju ističe kako je Vlada to učinila bez konzultacija broj_buHR221010_okvirsa sindikatima državnih službi, iako je na to obvezuju važeći Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike i Poslovnik Vlade, a kad je u pitanju SDLSN i s njim potpisani Sporazum o socijalnom partnerstvu u reformi državne uprave.
Budući da je obveza savjetovanja u modernim demokratskim društvima koja njeguju socijalno partnerstvo postala civilizacijska stečevina, Sindikat konstatira da u Hrvatskoj Vlada još uvijek muku muči s osnovama demokratskog odgoja“, navodi se u priopćenju.
Po podacima iz kriterije za smanjenje broja zaposlenih u tijelima državne uprave, krajem travnja ove godine u tim je tijelima bilo zaposleno 52.656 državnih službenika i namještenika, pa bi planom smanjenja za oko 5 posto trebalo predvidjeti smanjenje broja zaposlenih za oko 2.630.

businessHR_logo2Ako su točni podaci o 52.656 državnih službenika i namještenika na dan 30. travnja ove godine, onda je u odnosu na službene podatke iz rujna 2004. godine o 64.858 državnih službenika i namještenika, broj zaposlenih u državnoj upravi u razdoblju 2004. – 2010. smanjen za 12.202 zaposlena ili za gotovo 19 posto, ističu iz SDLSN-a.
Podsjećaju da je podatak o 64.858 državnih službenika i namještenika prikupljen za potrebe provedbe referenduma o prihvaćanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, koji se provodio u rujnu 2004. i to na zahtjev tadašnjeg državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu Antuna Palarića.
SDLSN stoga od Vlade traži moratorij na otkaze u državnoj službi sve dok se ne utvrdi stvarna veličina javne uprave i usporedi kretanje broja zaposlenih u državnim i javnim službama te lokalnoj i regionalnoj samoupravi, te skreće pozornost na činjenicu da gospodarska kriza i Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, gotovo svakodnevno rezultiraju smanjenjem broja zaposlenih u županijama, gradovima i općinama.
U svjetlu ovih podataka cilj u vidu 5 posto manjeg broja zaposlenih isključivo u državnoj upravi predstavlja imaginarni politički balon koji bi trebao nadomjestiti nepostojanje praćenja i sustavne analize broja zaposlenih u javnoj upravi“, ističu iz SDLSN-a.

SDLSN Prema podacima Vlade broj državnih službenika i namještenika od 2004. godine smanjen za 19 posto

broj_dsin_rezanje

SDLSN stoga od Vlade traži moratorij na otkaze u državnoj službi sve dok se ne utvrdi stvarna veličina javne uprave i usporedi kretanje broja zaposlenih u državnim i javnim službama te lokalnoj i regionalnoj samoupravi

sdlsn_www220(SDLSN, 22. listopada 2010.) Jučer usvojene kriterije za smanjenje broja zaposlenih u tijelima državne uprave Vlada Republike Hrvatske donijela je bez konzultacija sa sindikatima državnih službi, iako je na to obvezuju važeći Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike i Poslovnik Vlade, a kad je u pitanju Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i s njim potpisani Sporazum o socijalnom partnerstvu u reformi državne uprave, koji je u ime Vlade zaključila upravo premijerka Jadranka Kosor.

Budući da je obveza savjetovanja u modernim demokratskim društvima koja njeguju socijalno partnerstvo postala civilizacijska stečevina, Sindikat konstatira da u Hrvatskoj Vlada još uvijek muku muči s osnovama demokratskog odgoja.

broj_dsin_2010

Za uvid u dokument klikni na sliku

Također, ukoliko su točni podaci o ukupnom broju od 52.656 državnih službenika i namještenika na dan 30. travnja 2010. godine, onda je u odnosu na službene podatke iz rujna 2004. godine o 64.858 državnih službenika i namještenika, broj zaposlenih u državnoj upravi u razdoblju 2004. – 2010. godina smanjen za 12.202 zaposlena ili za gotovo 19 posto.

Podatak o 64.858 državnih službenika i namještenika prikupljen je za potrebe provedbe referenduma o prihvaćanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, koji se provodio od 13. do 17. rujna 2004. godine i to na zahtjev tadašnjeg državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu Antuna Palarića.

broj_dsin_2004

Za povećanje klikni na dokument

SDLSN stoga, kao sindikat državnih službenika i namještenika, od Vlade traži moratorij na otkaze u državnoj službi sve dok se ne utvrdi stvarna veličina javne uprave i usporedi kretanje broja zaposlenih u državnim i javnim službama te lokalnoj i regionalnoj samoupravi, a kao sindikat lokalnih službenika i namještenika skreće pozornost na činjenicu da gospodarska kriza i Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, gotovo svakodnevno rezultiraju smanjenjem broja zaposlenih u županijama, gradovima i općinama.
U svjetlu ovih podataka cilj u vidu 5 % manjeg broja zaposlenih isključivo u državnoj upravi predstavlja imaginarni politički balon koji bi trebao nadomjestiti nepostojanje praćenja i sustavne analize broja zaposlenih u javnoj upravi.
Zaposleni u državnoj upravi ne smiju biti zamorci u loše osmišljenim kadrovskim pokusima, a svoje nezadovoljstvo takvom Vladinom politikom možda će imati priliku iskazati i u okviru sindikalnih akcija najavljenih od strane sindikalnih središnjica.