SDLSN od Bauka traži da i službenicima omogući prijavljivanje šefova

Biste li prijavili neprofesionalnog i neljubaznog državnog službenika?

bauk_dnhr060912

Autor: Sabina Tandara Knezović
Ubuduće će svaki državni službenik nositi pločicu s imenom kako bi ih građani, ako su nezadovoljni njihovim radom, mogli prijaviti. Od sada će se neprofesionalno i neljubazno ponašanje ili pokušaj uzimanja mita kažnjavati i otkazom.

dnevnikHR_logo2012Ukoliko je službenik neprofesionalan, neljubazan ili traži mito, građani će ga moći prijaviti na licu mjesta. Znat će i kako se zove, jer po novom nose oznake s imenom i prezimenom.
Ukoliko se dokaže da su pritužbe utemeljene, službenik može izgubiti i radno mjesto. Žaliti se možete i danas. No većina ne zna kako. Sve će kroz akciju koja kreće u listopadu objasniti ministarstvo uprave.

bauk2_dnhr060912

“Jednostavno mislimo da na ovaj način malo ipak osvježimo sjećanje i potaknemo službenike na još bolji odnos sa građanima. Kazne su i sada propisane zakonom, a o njima odučuje čelnik tijela”, kazao je Arsen Bauk, ministar uprave.
U HZZO-u su apsolutno za! “To na neki način omogućuje i našim osiguranicima da budu zadovoljniji našim uslugama, ali je to i povratna informacija i nama. Imamo ideju da napravimo jedan pristupačniji lik, a osiguranik prvo naleti na službenika na šalteru”, kazao je Nenad Korkut, glasnogovornik HZZO-a.

plesa_dnhr060912

Nije uvijek, upozoravaju sindikalisti, sve tako crno na bijelo. “Zakone predlaže Vlada, donosi ih Sabor oni mogu biti loši u svojoj provedbi, ali ljudi onda sav svoj bijes iskale upravo na onome tko je za to najmanje odgovoran, a to je državni službenik”, kazao je Boris Pleša, iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.
Jednako kako se uvodi sustav kažnjavanja, tvrdi Pleša, treba uvesti i sustav nagrađivanja, a djelatnika mjeseca za osmjeh i ljubaznost nagraditi stimulacijom.

Sindikat od Bauka traži da i službenicima omogući prijavljivanje šefova

(Poslovni.hr) Ponukan inicijativom ministra uprave Arsena Bauka da državni službenici ubuduće budu “označeni” imenom i prezimenom, kako bi ih građani lakše prijavili u slučaju da nisu zadovoljni njihovim radom, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN) od prvog kadrovika državne uprave traži otvaranje posebnog poslovniHRpoštanskog pretinca za pritužbe državnih službenika protiv šefova i državnih dužnosnika koji od njih traže nezakonito, neprofesionalno i neetično postupanje u obavljanju državne službe.

SDLSN predlaže da pritužbe na rad rukovoditelja i dužnosnika razmatra posebna komisija, u čijem sastavu trebaju biti i predstavnici zaposlenika i njihovih sindikata, koja će podnositeljima pritužbi – zviždačima iz redova službenika garantirati anonimnost i zaštitu od progona nadređenih, stoji u priopćenju Sindikata. Također, SDLSN u priopćenju upozorava ministra Bauka da građane češće od eventualnog nekorektnog, neprofesionalnog i nezakonitog obnašanja službe iritira loša organizacija rada, koja njihovu frustraciju zbog (pre)dugog stajanja u redovima ili činjenice da moraju ishoditi potvrdu o stanju koje je poznato državnom tijelu od kojeg ju traže ili ju državno tijelo može samo pribaviti, može usmjeriti prema službenicima koji za to nisu odgovorni.

“Zato ovu mjeru smatramo nedovoljno promišljenom, koja odgovornost za rad i učinkovitost državne uprave prebacuje s organizacijske razine na razinu izvršitelja”, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata.

SDLSN od Bauka traži da i službenicima omogući prijavljivanje šefova

zalbe

(SDLSN, 6. rujna 2012.) Ponukan inicijativom ministra uprave Arsena Bauka da državni službenici ubuduće budu “označeni” imenom i prezimenom, kako bi ih građani lakše prijavili u slučaju da nisu zadovoljni njihovim radom, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH od prvog kadrovika državne uprave traži otvaranje sdlsn_www220posebnog poštanskog pretinca za pritužbe državnih službenika protiv šefova i državnih dužnosnika koji od njih traže nezakonito, neprofesionalno i neetično postupanje u obavljanju državne službe.
SDLSN predlaže da pritužbe na rad rukovoditelja i dužnosnika razmatra posebna komisija, u čijem sastavu trebaju biti i predstavnici zaposlenika i njihovih sindikata, koja će podnositeljima pritužbi – zviždačima iz redova službenika garantirati anonimnost i zaštitu od progona nadređenih.
Također, SDLSN upozorava ministra Bauka da građane češće od eventualnog nekorektnog, neprofesionalnog i nezakonitog obnašanja službe iritira loša organizacija rada, koja njihovu frustraciju zbog (pre)dugog stajanja u redovima ili činjenice da moraju ishoditi potvrdu o stanju koje je poznato državnom tijelu od kojeg ju traže ili ju državno tijelo može samo pribaviti, može usmjeriti prema službenicima koji za to nisu odgovorni.
Zato ovu mjeru smatramo nedovoljno promišljenom, jer odgovornost za rad i učinkovitost državne uprave prebacuje s organizacijske razine na razinu izvršitelja. S. Kuhar