SDLSN od Karamarka traži propisane odore za pripadnike granične policije

SDLSN od Karamarka traži propisane odore za pripadnike granične policije

Ne želimo sramotiti sebe i svoju domovinu, poručuju granični policajci

policajci_odora
Strane državljane na ulasku u RH dočekuju “šareno” obućeni pripadnici granične policije. Lijevo: policajac s hlačama sive boje (propisane su tamnoplave) koje više ne predstavljaju dio službene policijske odore. Desno: policajac s “milicijskom” jaknom iz doba SFRJ s našivenim grbom hrvatske policije.

 (SDLSN, 17. prosinca 2008.) Prvi dojam o državi u koju putujete dobiva se na graničnom prijelazu, barem kad su u pitanju države koje još nisu članice EU.
Ukoliko Vas tamo dočekaju neljubazni, neprofesionalni ili neuredni državni službenici – carinici i granični policajci, velika je vjerojatnost da će ukupni doživljaj o uređenosti i gostoprimstvu biti nepovratno narušen.

sdlsn_www220Nažalost, zemlja poput Hrvatske, koja sebe želi predstaviti kao u svakom pogledu priželjkivanu turističku destinaciju, sa svojim se imageom ozbiljno poigrava već na samom graničnom prijelazu.
Tamo putnike u tranzitu i posjetu Republici Hrvatskoj dočekuju pripadnici granične policije odjeveni u neodgovarajuće službene odore, koji svojim izgledom više nalikuju pripadnicima paravojnih gerilskih formacija negoli službenim predstavnicima jedne uređene pravne države.
Na ovu su nas činjenicu upozorili sami policijski službenici koji rade na graničnim prijelazima, zatraživši od Sindikata da ministra unutarnjih poslova upozna sa stvarnim stanjem stvari kad je u pitanju opskrba policajaca službenim odorama.

Policajci u odorama “skrpanim” od povijesnih dijelova policijske uniforme
Ne želimo biti ruglo i sramota hrvatske države“, poručuju ovi policajci i dodaju kako problem odore nije samo u tome što se ona sastoji od povijesnih dijelova policijske uniforme od 1990. pa čak i ranije do danas, već i to što se ne obnavlja sukladno važećoj Uredbi o odorama policijskih službenika MUP-a iz 2006. godine, koja propisuje u kojim se vremenskim intervalima iznošeni dijelovi odore zamjenjuju novima.
O ovom problemu predstavnici SDLSN razgovarali su s čelnicima MUP-a u više navrata, od razine policijske postaje, načelnika policijske uprave pa sve do ministra, ali su ih na svakom sastanku uvjeravali kako se ne radi o nestašici odora, već nebrizi rukovodećih službenika koji odore ne naručuju sukladno potrebama policijskih službenika.

PU_Osijek071008-002

Tako je samo na traženje našeg sindikalnog povjerenika PU osječko-baranjske Ivana Špoljarića o ovom problemu održan sastanak predstavnika SDLSN i ministra Kirina te načelnika PU osječko-baranjske Darinka Mikulića, ali se stanje nije promijenilo na bolje.
Ivan Špoljarić upozorava da 23 policajca granične policije na području PU nije uspjelo zamijeniti jaknu i zimsku jaknu s kapuljačom po isteku tri godine koliko im je rok trajanja.

Neodgovarajuće radno vrijeme
Granične policajce ove policijske uprave muči i to što, za razliku od većine svojih kolega, ne rade u turnusima od 12 sati, već osmosatnim smjenama, što otežava posao graničnih policajaca budući da njihovo radno vrijeme nije usklađeno s radnim vremenom ostalih graničnih službi i otežava i poskupljuje dolazak na posao i povratak kući.

Načelnik PU osječko-baranjske Darinko Mikulić na sastanku s predstavnicima SDLSN ovakvo radno vrijeme opravdao je svojim diskrecijskim pravom da određuje radno vrijeme te činjenicom da tako izbjegava “potezanje za rukav” od ostalih policijskih službenika koji traže premještaj na granicu zbog navodne atraktivnosti 12 satnog radnog vremena.
obiteljS time u svezi SDLSN upućuje čelnike PU da ponovno razmotre odluku o osmosatnom smjenskom radu te da pri tome konzultiraju stručnu biblioteku Ministarstva unutarnjih poslova.
Tako se u broju 4 časopisa Policija i sigurnost iz 1998. godine, u stručnom članku autora dr. sc. Ljiljane Kaliterne i mr. sc.Zvjezdane Prizmić nalazi analiza i usporedba osmosatnog i dvanaestosatnog sustava izmjena smjena u kojem se, između ostalog, kaže kako se iz dobivenih rezultata može zaključiti da je dvanaestosatni sustav izmjena smjena, u odnosu na osmosatni, procijenjen kao povoljniji, vjerojatno zbog više slobodnog vremena što se povoljno odražava na obiteljski i društveni život radnika. Tamo piše i kako je najviše vremena za putovanje na posao i s posla kući potrebno policajcima koji rade na graničnim ispostavama.
Sindikat se pita treba radno vrijeme granične policije podesiti tako da policijski službenici jednog načelnika policijske uprave “ne potežu za rukav” ili samim graničnim policajcima.
SDLSN stoga od novog ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka traži prijam predstavnika Sindikata kako bi mu dokumentirano predočili stvarno stanje na terenu glede opskrbljenosti odorama policijskih službenika i požalili mu se na ostale probleme koji ih tište u svakodnevnom radu.

Ministri na odlasku odnose popise sindikalnih povjerenika

No, probleme s MUP-om nemaju samo policijski službenici već i sindikati koji djeluju u ovom ministarstvu, a očituju se u činjenici da ih MUP, nakon svake kadrovske smjene na čelu ministarstva, ponovno traži informacije o izabranim sindikalnim povjerenicima, kao da svaki prethodni ministar baš od svih stvari koje uzima sa sobom uvijek ponese ili prethodno uništi i popis sindikalnih povjerenika i sve njegove preslike.

SDLSN na takve probleme u radu sindikata nije naišao ni u jednom drugom državnom tijelu.

Pročitajte još…

policajci_odore_business171

SDLSN od Karamarka traži propisane odore za pripadnike granične policije

hina_logo

ZAGREB, 17. prosinca 2008. (Hina) – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) zatražio je od ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da pripadnici granične policije dobiju propisane odore, priopćio je danas SDLSN.

Pripadnici granične policije odjeveni su u neodgovarajuće službene odore, pa svojim izgledom više nalikuju pripadnicima paravojnih gerilskih formacija, nego službenim predstavnicima uređene pravne države, ističu sindikalci.

Dodaju kako su ih na tu činjenicu upozorili i sami policijski službenici koji rade na graničnim prijelazima, zatraživši od Sindikata da ministra unutarnjih poslova upozna sa stvarnim stanjem stvari kad je u pitanju opskrba policajaca službenim odorama.

Zemlja poput Hrvatske, koja sebe želi predstaviti kao priželjkivanu turističku destinaciju, sa svojim se imageom ozbiljno poigrava već na samom graničnom prijelazu, mišljenja su sindikalci.

policajci_odora_javno171208

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) zatražio je od ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da pripadnici granične policije dobiju propisane odore, priopćio je danas SDLSN.

javno_za_printPripadnici granične policije odjeveni su u neodgovarajuće službene odore, pa svojim izgledom više nalikuju pripadnicima paravojnih gerilskih formacija, nego službenim predstavnicima uređene pravne države, ističu sindikalci.

Dodaju kako su ih na tu činjenicu upozorili i sami policijski službenici koji rade na graničnim prijelazima, zatraživši od Sindikata da ministra unutarnjih poslova upozna sa stvarnim stanjem stvari kad je u pitanju opskrba policajaca službenim odorama.

Zemlja poput Hrvatske, koja sebe želi predstaviti kao priželjkivanu turističku destinaciju, sa svojim se imageom ozbiljno poigrava već na samom graničnom prijelazu, mišljenja su sindikalci.

policajci_odora_24sata17120

policajci_odora_VJ171208